A világbajnokot és az Európa-bajnokot győzte le az időfutamon, mindezt azok után, hogy az első napon Caleb Ewant verte a sprintben. Összetettben csak a tavalyi Tour de France győztese tudta megelőzni, így elé egyértelműnek látszik, hogy Wout van Aert készen áll a Sanremóra.


Nyolc idei versenynap, és Wout van Aert még nem zárt a Top 15-ön kívül. A "legrosszabb" helyezése arról a szakaszról jött, ahol tudatosan energiát spórolt, és elengedték a szökevényeket. Egyébként nyert két szakaszt, a Tirrenoról elvitte a ponttrikót, és összetettben második lett Tadej Pogacar mögött. 
Gannát és Küngöt előzted meg zárásként. Azért ez nem rossz névsor.
Kerékpár
Van Aert: „Soha nem lesz belőlem háromhetes-menő”
9 ÓRÁJA
Már tavaly sem voltam nagyon messze tőlük, ráadásul a tenerifei edzőtáborban rengeteget edzettem az időfutam kerékpárral. Tényleg hittem benne, hogy javultam az előző évhez képest. Az is segített valamennyit, hogy hétfőn spóroltunk egy keveset és nem kellett sprintelni.
Második lettél összetettben Pogacar mögött, ez sem kis eredmény.
Ez az útvonal nagyon feküdt nekem, csak egy hegyi befutónk volt. Itt még jó voltam, ha több nagy hegy lett volna, akkor már nem biztos.

DGM_4949.jpg

Fotó: Eurosport

Akkor minden rendben és te vagy a Sanremo fő esélyese?
A legtöbb verseny előtt erről írnak velem kapcsolatban, ezen a Tirreno sem változtat. De szerintem van még egy nagyon jó lábú srác a mezőnyben. Tudjátok kire gondolok.
Arra aki mindig húz egy vártalan, és jó messzirúl támad
Igen, viszont szerintem nem kell tőle elvárni, hogy minden versenyen húzzon valami extrát, és állandóan messziről támadjon. Szerintem erre a Sanremo útvonala egyébként sem alkalmas. Mindkettőnknek fekszik a verseny, a hajrában 5-10 perces erőkifejtésekről beszélünk, de ezek túlélhetők. Aztán jöhet a sprint.
A Strade után azt mondtad, kell 1-2% a top formához. Hol vagy most?
Közelítek a legjobbamhoz. A Tirrenón minden nap mennem kellett, és maradt erőm az időfutamra, ez nem rossz jel. Engels-nek abban igaza van, hogy ez a hét csak erősebbé tett. Mint a tavalyi Dauphiné, utána is tudtam még egy keveset javulni.
Azt mondtad, hogy inkább egy Roubaix vagy Flandria-győzelem, mint a dupla a Sanremón...
...én ilyet nem mondtam, ezt csak nálatok lehetett olvasni, de abban egyetértek, jobb valami újat megnyerni, mint azt, amit már sikerült.

EwiQjd7WEAc1WsZ.jpg

Fotó: Eurosport

A négyszeres Sanremo-győztes Zabel nyilatkozta: "Nem tagadom, beleszerettem ebbe a versenybe." Te, hogy vagy ezzel?
Én eddig csak kétszer indultam. Az első részvételem előtt nem sok jó hallottam róla: "hosszú, unalmas, nem történik semmi a hajráig" - főleg ilyesmiket mondogattak a többiek. Azért abban van valami szép, hogy sokáig csak megyünk, aztán hirtelen berobban a verseny, és van egy kő kemény negyed óránk. Ettől még a beleszerettem jelzőt erősnek érzem, mégiscsak egy kerékpárversenyről beszélünk.
A tavalyi győzelem mennyit jelentett neked?
Sokat. Mert bár monumentumot nyerni nem jár semmivel, rád kerül egy láthatatlan címke. Valahogy az emberek szemében is magasabb szintre kerülsz, hogy úgy mondjam: tekintélyed lesz.
A legkomolyabb tanulsága a 2020-as Sanremónak?
Hogy a sprintemben bízhatok. Nekem az a legjobb, ha szépen átjövünk a Poggión, és hajrázunk egyet.
Azért a Poggión csak figyelni kell Alaphilippe-re vagy van der Poelra.
Meg még jó pár erős hegymászóra. De Sam Bennettet például most még nem tudom hova tenni.

EwnNE4mW8A89v3u.jpg

Fotó: Eurosport

Gilbernek ráadásul csak ez a verseny hiányzik a gyűjteményéből.
Komolyan mondom, remélem valahogy összejön neki. Nagyon normális srác, emberként és versenyzőként is tisztelem, velem mindig elképesztően korrekten viselkedett.
Van három nagy esélyes, aki kilóg a mezőnyből. De szombaton kinek a segítőit láthatjuk elől dolgozni?
Mi vállalni fogjuk a felelősséget, ez biztos. De remélem nem maradunk egyedül. Mathieu csapatára kíváncsi leszek, hogy mennyit vállalnak menet közeben.
Visszafogottak lesznek?
Nem ezt mondom, de ugye nem World Tour csapatról beszélünk, viszont náluk teker a világ legerősebb versenyzője. Ezért bízom benne, hogy fognak segíteni. Mondjuk ha jól leszek, a végén nem is számít a taktika. Képes leszek bárkit követni. Igen, még van der Poelt is.
Het Nieuwsblad
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
TEGNAP - 18:16
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
27/11/2022 - 13:03