Igazán eseménydús napon vagyunk túl az Eneco Touron. Persze ezt is várhattuk a királyszakasztól, hiszen a mini Liège-Bastogne-Liège-es útvonal, a Redoute többszöri megmászása, valamint az összesen tizenhat hegymenet pontosan ezt vetítette előre. Még úgy sem kellett csalódnunk, hogy Fabian Cancellara nem állt oda a rajthoz.
A nyolc fős szökevénycsoport tagjait – többek között Tom Boonent – szépen lassan, szinte egyenként érte utol a mezőny, amelynek dolgát az is könnyítette, hogy Moser és Dowsett egyszer konkrétan zsákutcába fordult. A legtovább Nathan Haas bírta, de neki sem volt reális esélye a győzelemre. Hátul nagy csata zajlott, az összetett esélyesei közül szinte mindenki támadott, egyedül Philippe Gilbert bújt meg- mint kiderült, ezúttal nem volt csúcsformában. Végül Tim Wellens tudott meglógni, akit túlságosan nem vettek komolyan, hiszen 49 másodperc volt a hátránya az összetettben. Mögötte Lars Boom bizonyult erősnek, de a végére elfáradt, így a Lotto-Belisol versenyzője nem csak a szakasz megnyerésének örülhetett, hanem a fehér trikónak is.
Day 6 of
in our-one-image summary. Tim Wellens wins solo and is the new leader of the
.
— Het is koers! (@hetiskoers)
Volta ao Algarve
Volta ao Algarve: Összefoglaló az ötödik szakaszról
15 ÓRA
„Már tegnap jók voltak az érzéseim, hiszen egy számomra nem annyira kedvező etapon is remekül tekertem. Reggel már sejtettem, hogy a mai az én napom lesz. Amikor megindultam, a többiek nem adtak bele mindent. Ráadásul annyira magára maradt mindenki, hogy semmilyen szervezettség nem alakulhatott ki.”- mesélte a boldog első.
Ez volt a 23 éves versenyző első győzelme a profik között, holnap pedig azonnal követheti egy második, amennyiben sikerül megőriznie valamennyit a hét másodperces előnyéből. „A célom a szakaszgyőzelem volt, esetleg az, hogy bekerüljek a legjobb tíz közé. Azzal, hogy 49 másodperc volt a hátrányom, meg sem fordult a fejemben a fehér trikó. Fantasztikus, hogy összejött a dupla (az első hely a napon és az ugrás az összetett élére). Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük. Az időjóváírások eddig is kulcsszerepet játszottak, és ez vasárnap is így lesz, úgyhogy figyelnünk kell.
A második helyezett Lars Boom sem volt csalódott, noha kevés kellett neki ahhoz, hogy visszavegye a vezetést az összetettben. „Tavaly nagyon szenvedtem a Redoute-on. Leszakadtam, és már nem tudtam visszakapaszkodni. Elégedett vagyok a mostani teljesítményemmel. A hét másodperc egy kicsit soknak tűnik, de megpróbálunk előrukkolni valamivel.” Egy biztos, kevés csapattársára számíthat, hiszen Mollema és Markus is feladta a viadalt. Az egész héten nyújtott produkciója alapján viszont még egyáltalán nem szabad leírni! Pláne, hogy az eddig látottak egy valamit garantálnak: megjósolhatatlan, mi fog történni.
Giant: már megint a defekt!
Azok után, hogy Tom Dumoulin a második szakaszon egy defekt miatt egy perces hátrányba került a mezőnnyel szemben - amiből 14 másodperc meg is maradt a nap végére - ma ismét nem volt szerencséje a hollandnak.„Volt egy remek tervünk, amihez tartottuk is magunkat húsz kilométerrel a cél előttig. Akkor viszont lapos lett Simon Geschke egyik kereke”- mesélte Rudi Kema sportigazgató a csapat honlapjának. „Tom teljesen egyedül maradt a végére, egész jól megoldotta, de kockáztatnia kellett a BMC és a Belkin támadásai miatt. Wellens akciójára nem reagált, és amikor Boom megindult, már túl késő volt. Meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy vasárnap megnehezítsük a versenyt, és ismét kevesen maradjanak a végére. Igyekszünk előállni a megfelelő forgatókönyvvel. Harcolni fogunk, ez egészen biztos, aztán meglátjuk, mire megyünk.”
Az Eneco Tour zárószakaszát vasárnap 14:45-től az Eurosport2 élőben közvetíti. Tekintve, hogy az eddigi hat szakaszból ötnél változott az összetett éllovasának kiléte, nyugodtan kijelenthetjük: várnak még ránk izgalmak.
Giro d'Italia
Merlier nyerte a Giro első sprintjét, a magyarok rendben megjöttek
16 ÓRA
Giro d'Italia
Összefoglaló a Giro d'Italia 2. szakaszáról
16 ÓRA