Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard: „Roglič és én egymásért versenyzünk, nem egymás ellen”

Bodnár Gergő

Frissítve 25/08/2023 - 16:51 GMT+2

Történelmi győzelemre készül a Jumbo-Visma, hisz korábban még soha nem fordult elő, hogy valamelyik csapat egy szezonon belül mindhárom nagy körversenyt megnyerje. A szombaton rajtoló Vueltán a Giro-győztes Roglič, és a második sárga trikóját megnyerő Vingegaard is ott lesz, így adja magát a kérdés: valójában ki lesz a kapitány a holland csapatban?

Jonas Vingegaard és Primož Roglič

Fotó: AFP

Az egyik csapatkapitány már háromszor is megnyerte a Vueltát, de a Tour de France-on még nem volt szerencséje. A másik kiemelt ember kétszeres sárga trikós, de egy idényen belül még nem teljesített két Grand Tourt. Napjaink két legjobb háromhetes menőjével vág neki a Vueltának a Jumbo-Visma, amely szeretne történelmet írni.
A Giro és a Tour már zsebben, most jöhet a spanyol kör. A nyolcfős keret bombaerős, a csapatban Valter Attila is ott van, de ki lesz a kapitány?
Nem fontos erre a kérdésre most válaszolni. Az országút meg a lábak majd úgyis eldöntik, hogy ki az első számú emberünk” – mondta Roglič, aki egy összetett győzelem esetén beérhetné a Vueltát korábban négyszer megnyerő Roberto Herast.
"Nem először próbálkozunk ezzel a felállással, már a tavalyi Touron is elég jól bevált, amikor ketten voltunk a csapatban. Segíteni fogjuk a másikat, nem egymás ellen versenyzünk, hanem egymásért" – emelte ki a lényeget Jonas Vingegaard, aki a Tour de France utolsó napja óta nem ment élesben.
"Elég jól érzem magam, de igazából minden akkor fog kiderülni, amikor elkezdjük a versenyt. Bárcsak már ott tartanánk, hogy arról kellene dönteni, hogy ki lesz az első, és ki a második. Ez amolyan „luxusprobléma” lenne a csapat számára. Az a lényeg, hogy nyerjük meg a sárga trikót… akarom mondani a pirosat.”
Az egyik fő ellenfél nyilván a címvédő Remco Evenepoel lesz. Aki az egész telet annak szellemében dolgozta végig, hogy rendben legyen a Giróra, csak aztán jött a Covid, és a Quick-Stepnél mindent újraterveztek.
„Nem tudom, hogy lehetne legyőzni Remcót, mivel még nem sokszor versenyeztem ellene. De a világ egyik legerősebb kerékpárosáról beszélünk, aki évről-évre érezhetően egyre jobb lesz.”
Roglič viszont jól tudja, hogyan kell Vueltát nyerni, hisz 2019 és 2021 között sorozatban háromszor vitte el a piros trikót. A háromból két győzelme pedig kifejezetten sima volt, igaz, talán egyszer sem ment ennyire erős mezőnyben.
"Számomra sokkal szórakoztatóbb itt versenyezni, mint otthon edzeni. A Vuelta mindig egy jó hangulatú és szórakoztató verseny. Sok akcióval, meredek hegyekkel, nehéz szakaszokkal, de közben még sincs olyan stressz és nyomás, mint a Touron. Valahogy Spanyolországban egy kicsit lazábbak a dolgok, ráadásul az év utolsó háromheteséről beszélünk, szóval már nem tudsz mire várni vagy készülni. Nem tudom, mi kell a győzelemhez, de az eddig látottak alapján Kussra biztosan szükségünk lesz.”
Az, hogy Roglič és Vingegaard most kapitányként, így összetett győzelmi esélyekkel indul a Vueltán, a Jumbo-Visma vezetősége számára nem is volt kérdés.
picture

Jonas Vingegaard és Primoz Roglic

Fotó: AFP

"Ha egyikük sem indulhatna kapitányként, akkor el sem jöttek volna" – nyilatkozta Marc Reef csapatmenedzser.
„Nem bonyolult ez a kérdés, két ilyen sráccal a csapatban több az esély az összetettre, mintha csak az egyiküket hozzuk el. Biztos vagyok benne, hogy az ellenfelek is találgatnak azt illetően, hogy mi a taktikánk, és valójában kivel kell számolni. Így most elég kiszámíthatatlanok vagyunk. Primoz és Jonas teljesen egyenrangúak, senki nincs az egyik alá vagy fölé helyezve, és szeretnénk ezt a helyzetet a lehető legtovább fenntartani.”
Egy biztos, rég vágott neki egy csapat ennyire erős sorral a Vueltának. Ahogy Ati fogalmazott az Eurosportnak, ebben a sorban tényleg megtiszteltetés benne lenni.
Primož Roglič, Jonas Vingegaard, az idén már két GT-győztes csapat tagjaként tekerő Sepp Kuss, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Robert Gesink, Jan Tratnik és persze Valter Attila.
Azért ez egy elég komoly nyolcas.
Forrás: HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés