Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Andorra, Tourmalet és időfutam - öt szakasz, amit ne hagyj ki az idei Vueltán!

Szabó Bence

Frissítve 23/08/2023 - 16:43 GMT+2

A 2023-as Vuelta útvonala szokás szerint kegyetlenre sikeredett, a sprinterek helyett ezúttal is a hegyimenőké lesz a főszerep. Az emelkedők már a harmadik napon megkezdődnek, egyetlen rövid időfutam után pedig a második hét végétől beindul az őrület, szinte naponta jönnek majd a brutális hegyek. Most kiválasztottunk öt szakaszt, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni a verseny során.

: Angliru, Tourmalet, és kilenc hegyi befutó, de csak egyetlen egyéni időfutam. Nem vár könnyű három hét Valter Attilára és a Vuelta mezőnyére.

Fotó: AFP

Ismét összeszedtük a legérdekesebb etapokat az útvonalban.

Már csak alig néhány nap, és kezdetét veszi a 2023-as Vuelta. A csapatok nagy része már bejelentette a versenyre utazó keretét, kiderült már az is, hogy 2009-et követően lesz újra magyar a mezőnyben, Valter Attila személyében. Erősnek tűnik az esélyesek névsora is, olyan sztárokkal, mint Vingegaard, Roglic vagy Evenepoel. Az, hogy milyen három hetet látunk, elsősorban ezeken a versenyzőkön múlik, de nem elhanyagolható annak a szerepe sem, hogy milyen útvonal nehezíti a dolgukat.
Az idei Vuelta ebből a szempontból kifejezetten érdekesnek ígérkezik. A sprintereknek szokás szerint kevés lehetőség jut, viszont minden héten kapunk több szakaszt is, ami nagyban befolyásolhatja az összetett versenyt. Ennyi izgalmasnak tűnő szintrajzból nehéz válogatni, de persze vannak szakaszok, amik első ránézésre is kiemelkednek jelentőségben. Most ezekből szedtünk össze ötöt, amit tényleg nem érdemes kihagyni.

Harmadik szakasz: Súria – Arinsal (Augusztus 28, hétfő)

Már az első napok érdekesnek ígérkeznek a barcelonai Nagy Rajttal, de az összetett azért nem egy 15 kilométeres csapatidőfutamon vagy a Montjuic emelkedőjén fog eldőlni. Valószínűleg nem is a harmadik napon, Andorrában, de egy hegyi befutó az Arinsal emelkedőjén (8,2km; 7,8%) azért első tesztnek mindenképpen alkalmas.
A terep sokak számára ismerős lesz, hiszen a mezőny egy nagyobb része – köztük Valter Ati is - a pireneusi országban lakik, Evenepoel pedig például csapatostul itt töltötte az elmúlt heteket magaslaton. Meglátjuk, hogy ez kinek jelent előnyt és lesz-e olyan, akit már az első hegyi nap után lehúzhatunk az esélyesek névsoráról.
picture

A 3. szakasz (Fotó: Vuelta)

Fotó: facebook

Tízedik szakasz: Valladolid – Valladolid (Szeptember 5, kedd)

Ugyan az első héten is bőven lesznek még nehéz etapok (hegyi befutó a Javalambre és a Caravaca de la Cruz emelkedőjén) a következő kulcsfontosságú napra a második hét kezdetéig kell várni. Ekkor rendezik a verseny egyetlen egyéni időfutamát, ami felboríthatja az összetett addigi állását.
Ugyan a táv csak bő 25 kilométer, az útvonal szinte teljesen sík, a legnagyobb esélyesek pedig mind jók ebben a műfajban, a Touron már láthattuk idén, hogy még így is kialakulhatnak komoly különbségek. Ott Vingegaard sokat adott Pogacarnak (és mindenki másnak), ha a dán ezt meg tudná ismételni, nagy lépést tehetne a végső győzelem felé.
picture

A 10. szakasz (Fotó: Vuelta)

Fotó: facebook

Tizenharmadik szakasz: Formigal, Huesca la Maglia – Tourmalet (Szeptember 8, péntek)

Itt kezdünk el kicsit bajban lenni a választásainkkal. Na nem azért, mert ennek a brutális szakasznak ne lenne egyértelműen helye a listában, hanem mert a következő, 14. szakasz épp olyan keménynek ígérkezik.
Megyünk mégis a felkapottabb pénteki nappal, ahol a versenyzők 135 kilométer alatt a Col d’Aubisque és a Col de Spandelles (10,4km; 8,1%) emelkedőjét is megmásszák, hogy aztán hegyi befutóhoz érkezzenek a legendás Torumalet-n (18,8km; 7,4%). Hasonló szakaszt a covidos 2020-as évben már tervezett a Vuelta, akkor a francia határ lezárása miatt ez végül elmaradt, most viszont minden adott, hogy a verseny egyik legfontosabb napja váljon belőle.
picture

A 13. szakasz (Fotó: Vuelta)

Fotó: facebook

Tizennyolcadik szakasz: Pola de Allande – La Cruz de Linares (Szeptember 14, csütörtök)

Hasonló dilemmában vagyunk az utolsó hét magashegyi szakaszai miatt is, de ezúttal inkább a változatosságra szavazunk. Igen, az eggyel előző, tizenhetedik napon megmássza a mezőny a kegyetlen Anglirut, valahogy mégis a pénteki etap tűnik sorsdöntőbbnek.
Erre épp elég indok lenne a közel 4700 méter megmászandó szint és az öt kategorizált emelkedő a mindössze 180 kilométeres távon, de az utolsó kilométerek ennél is keményebbek. A versenyzők itt kétszer mennek majd föl a La Cruz de Linares emelkedőjére (8,3km; 8,5%) és a két mászás közti lejtmenet sem tűnik veszélytelennek. Az erő és a technikai képzettség tehát egyaránt számítani fog, így a szakasz több módon is sorsfordító nap lehet az esélyeseknek.
picture

A 18. szakasz (Fotó: Vuelta)

Fotó: facebook

Huszadik szakasz: Manzanares el Real – Guadarrama (Szeptember 16, szombat)

A Vueltán többször előfordult már, hogy a szervezők nem egy magashegyi szakasszal zárták a verseny érdemi részét, hanem inkább kisebb–nagyobb emelkedők sorozatára bízták, hogy még egyszer megkínozzák a versenyzőket. Ez sült már el drámain (Tom Dumoulin megrogyása 2015-ben) meg kevésbé izgalmasan is, az idei huszadik napot látva viszont nehéz elképzelni, hogy ne történjen valami látványos a verseny végén.
208 kilométer, benne bő 4300 méter szint és tíz (!) kategorizált emelkedő, ezen a napon tényleg egy méternyi sík nem lesz. A százalékok elsőre nem tűnnek brutálisnak, de egy hosszú három hét végén nem is kell feltétlenül annak lenniük, hogy elszálljon tőlük egy addig jól menő összetett esélyes. A másik oldalról nézve a szakasz a bátor távoli támadásoknak is kedvezhet, hiszen veszítenivalója itt már senkinek nem lesz.
picture

A 20. szakasz (Fotó: Vuelta)

Fotó: facebook

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés