Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Közvetítések, sztárok, és a legfontosabb szakaszok – minden, amit a 2022-es Vueltáról tudni szeretnél

Bodnár Gergő

Frissítve 21/08/2022 - 18:10 GMT+2

Pénteken Utrechtben egy csapatidőfutammal elrajtol a 2022-es Vuelta a Espana! A legutóbbi három kiírás győztese, Primož Roglič mégiscsak ott lesz a rajtnál, Tadej Pogačar és Jonas Vingegaard azonban kihagyja a hét hegyi befutós, és mindössze egy egyéni időfutamot tartalmazó spanyol körversenyt. Minden, amit a Vueltáról tudni kell, egy helyen!

Primoz Roglic a 2021-es Vuelta-győzelmet ünnepli a csapattársakkal.

Fotó: AFP

Hét hegyi befutó, kezdésként egy mostanság ritkaságnak számító csapatidőfutam, sok nagy sztár, jó pár neves hiányzó, illetve két nagy kérdés: milyen állapotban van a legutóbbi három Vuelta győztese, Primož Roglič, és mire megy a három hét során Remco Evenepoel? Az az Evenpoel, aki mindössze a második nagy körversenyén vesz részt, de egész évben a Vueltára készült.
Tadej Pogačar és Jonas Vingegaard ugyan nem lesz ott a pénteken, Utrechtben rajtoló spanyol körön, ahol szinte lehetetlen előre megtippelni azt, hogy valójában ki a legnagyobb esélyes.
Az idei Giro d'Italia győztese, Jai Hindley, a 2019-es Giro-győztes (és egyben 2020-as Vuelta-második) Richard Carapaz, valamint a tavalyi Vuelta második helyezettje, Enric Mas ott lesz a rajtnál.

Mikor kezdődik a Vuelta?

A 77. Vuelta a Espana augusztus 19-én, pénteken kezdődik Utrechtben. Ez lesz a spanyol kör történetének negyedik külföldi nagy rajtja, legutóbb 2017-ben indult Spanyolországon kívülről a verseny, akkor a franciaországi Nîmes volt a rajtváros. Az idei Vueltán három pihenőnap lesz (08, 22, 29. és 09.05.), az utolsó szakaszt pedig szeptember 11-én rendezik Madridban.

Milyen a 2022-es útvonal?

A Vuelta 2019 után rajtol ismét egy csapatidőfutammal, az utrechti nyitónap után további 2 szakaszt rendeznek Hollandiában. A negyedik napon már Baszkföldön teker a mezőny, a 6. szakaszon pedig már jön is az első hegyi befutó. Ismét lesz Sierra Nevada (szeptember 4-én), a 10. szakaszra került az idei kiírás egyetlen, 31 kilométer hosszú egyéni időfutama, és a tavalyi évvel ellentétben megint Madridban rendezik a zárószakaszt. Összesen 7 hegyi befutós nap lesz a 2022-es Vueltán, és a legjobb esetben 5 szakasz zárulhat mezőnyhajrával.

Ki az idei verseny nagy esélyese?

A Pogačar-Vingegaard-Bernal hármas hiányában az idei Vuelta talán nyíltabb lesz, mint valaha, és ez még annak ellenére is igaz, hogy az elmúlt három kiírás győztese, Primoz Roglič mégiscsak ott lesz a rajtnál. Nagy kérdés azonban, hogy a Jumbo versenyzőjét mennyire vetette vissza a Touron összeszedett sérülése.
Rajta kívül a nagy esélyesek között van az olasz körön másodikként záró Richard Carapaz, a tél óta csak erre a versenyre készülő Remco Evenepoel, Simon Yates, és az idei Giro d’Italia győztese, Jai Hindley. De talán a Mas-Almeida-Lopez hármastól sem lenne óriási meglepetés az összetett dobogó.
Egyébként 5 korábbi Vuelta-győztes (Roglič, Froome, Yates, Nibali, Valverde) lesz ott a mostani mezőnyben, és még 3 olyan versenyző (Geoghegan Hart, Hindley, Carapaz), aki nyert már Grand Tourt az eddig pályafutása során.
picture

Primoz Roglic, Enric Mas, Jack Haig - Vuelta, 2021.

Fotó: AFP

Hol és mikor közvetítjük a Vueltát?

Idén is az összes szakaszt élőben közvetítjük az Eurosporton, de újdonság, hogy a Tour de France-hoz hasonlóan, az eurosport.hu-n, valamint az Eurosport Applikációban reklám nélkül, magyar kommentárral nézhetitek elejétől végéig a szakaszokat. Az Eurosport appot le lehet tölteni okoseszközökre (tv-kre, mobiltelefonokra, tabletekre, de még egyes játékkonzolokra is).
Az online felületeinken csütörtökön 18.10-től mutatjuk a csapatbemutatót.
A pénteki csapatidőfutamot 17.45-től közvetítjük az Eurosporton és az Eurosport Appon (az első csapat 18.30-kor kezd), ismétlés 23.05-től, az Eurosport 1-en.

Mikor lesznek a legfontosabb szakaszok?

A nagy rajt pénteken, a trükkösnek tűnő bilbaói nap augusztus 24-én, az első hegyi befutós szakasz (Pico Jano) pedig két nappal később lesz. Az egyetlen egyéni időfutam augusztus 30-ra került, a királyetap (15. szakasz/Sierra Nevada) pedig szeptember 4-én lesz.
Az utolsó héten a 18 és 20. szakasz hegyi befutós, a zárónapot pedig szeptember 11-én rendezik Madridban.
Vuelta 2022 - fotó: lavuelta.es

Kik a fő hiányzók?

A Tour után a Vueltán sem lesz magyar versenyző, hisz Valter Attila előbb a Tour de Limousin-en, majd a két kanadai egynaposon vesz részt, Peák Barna pedig a német körön teker. A Pogačar-Vingegaard-Bernal hármas is kihagyja a Vueltát, és a Van Aert-Van der Poel kettős sem lesz ott az utrechti rajtnál.
Nairo Quintana ugyan indult volna a versenyen, de ő a tramadol-ügye miatt, az utolsó pillanatban inkább visszalépett.

Kik lesznek még ott a mezőnyben az összetett esélyesek mellett?

A világbajnok Julian Alaphilippe, aki a Liége-n összeszedett súlyos sérülése miatt kihagyta a Tourt, bár jó eséllyel ezt a Vueltát „csak” felkészülésként használja majd a szeptemberi, wollongongi világbajnokságra.
Ott lesz a mezőnyben Mikel Landa, aki ugyan harmadik volt az idei Girón, de saját elmondása szerint most inkább egy szakaszgyőzelemben gondolkodik, akárcsak Thibaut Pinot.
Bár szokás szerint nem túl sprinterbarát az útvonal, Sam Bennett, Tim Merlier, Pascal Ackermann, Bryan Coquard és Danny van Poppel azért ott lesz a mezőnyben.

Kik búcsúznak ezen a Vueltán?

Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde személyében két igazi legendát láthatunk majd utoljára Grand Touron, de ők nem a spanyol körön, hanem majd októberben, a Lombardián tekernek utoljára profiként.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés