Szerda este hivatalosan is bemutatták a 2019-es spanyol körverseny útvonalát. A jövő évi Vuelta Alicante régióban kezdődik, ellátogat Baszkföldre, Katalóniába, és egy időfutam erejéig Franciaországba is. 


Összesen 8 hegyi befutót tartalmaz, és mindössze egy egyenkéntit, ami a második hét elején kerül megrendezésre.
Vuelta a España
A Yates tesók, akik nem a Manchester Unitedhez készültek
27/12/2018 10:18

Az útvonalról röviden

Rajt hazai pályán egy csapatidőfutammal, hegyi befutó már az ötödik napon, Andorra, Baszkföld, a pau-i egyenkénti a második hét elején, egy Purito által felfedezett extra, murvás úttal fűszerezett andorrai nap, és összesen 8 hegyi befutós szakasz (amiből négy az első héten lesz). Így néz ki röviden a 2019-es Vuelta. Amely augusztus 24-én kezdődik, és szeptember 15-én, szokás szerint Madridban ér véget.

A nagy rajt

2020-al ellentétben (amikor a hollandiai Utrecht lesz a helyszín) jövőre otthon, Torreviejában kezdődik a Vuelta. A mezőny három napot tölt el Alicante régióban, aztán elindul északra, Valencia felé. 

Az első hét


A jövő évi Vuelta egy nagyjából teljesen sík, 18 km-es csapatidőfutammal indul (ITT a szintrajz). A második calpe-i napon azért már lesznek emelkedők, a következő két szakasz viszont a sprinterekről szólhat. Egészen a 5. etapig kell várni az első igazi hegyi befutóra, amikor a 11.8 km hosszú, átlagosan 7.3%-os meredekségű javalambrei emelkedőt kell megmászni. Ezt két kifejezetten gonosz, rövid emelkedős nap követi, de az első hét igazán nehéz szakasza, az öt kategorizált hegyet tartalmazó, mindössze 96 km hosszú andorrai befutó lesz. Amikor 3 km-en keresztül, még egy murvás út is nehezíteni fogja a versenyzők dolgát (fotók: ITT).

A második hét 

Az elég keménynek tűnő második hét Franciaországban, a viszonylag sík pau-i időfutammal kezdődik. Ezt követően jöhet Baszkföld, majd a 13. szakaszon a Los Machucos. A középső héten még további két hegyi befutós etap lesz, főleg a szeptember 17-i, pihenőnap előtti szakasz ígérkezik keménynek (ITT a szintrajz).

A harmadik hét


Az utolsó hétről két napot emelhetünk ki, a négy első kategóriás hegyet tartalmazó becerril de la sierra-i befutót, és a összesen öt kemény emelkedőt felvonultató 20. szakaszt, amikor az Alto de Gredos tetején lesz a cél (ITT a szintrajz). Szeptember 15-én, a szokásos madridi körözéssel zárul a 2019-es spanyol körverseny.

Térkép, és a fontosabb szakaszok szintrajza: 

ITT


A fontosabb dátumok

A 2019-es spanyol kör augusztus 24-én kezdődik, az első komoly hegyi befutós szakasz, négy nappal később lesz. A nagyon extrának tűnő andorrai szakasz szeptember elsején lesz, a pau-i időfutam meg két nap múlva. A középső hét egyik legfontosabb hegye a Los Machucos lehet (09.06), a harmadiké pedig a az Alto de Gredos-al záruló 20. szakasz (szeptember 14). 

A 2019-es Vuelta számokban


0 - ennyi szakasz lesz 200 kilométernél hosszabb, 1 - mindössze egy ITT lesz a versenyen, 5 - ennyi etap zárulhat mezőnyhajrával, 8 - összesen nyolc hegyi befutós szakasz szerepel a programban, 54.1 - ennyi összesen az időfutam kilométerek hossza

A várható mezőny

A Vueltával kapcsolatban mindig nehéz okosat mondani, hisz ezt a versenyt kevesen jelölik meg elsődleges célként. Akik viszont Giróznak - és biztosan nem mennek a Tourra - könnyen rajthoz állhatnak Spanyolországban. Dumoulin vagy Nibali esetében erre azért mutatkozik kevés esély, hisz ők az év első két háromhetesén szeretnének indulni. Így várhatóan a harmadikon már nem lesznek ott. Valverde és Quintana viszont már előre jelezte indulási szándékát, és valószínűleg az idén második Enric Mast is láthatjuk a rajtnál. A címvédő Simon Yates-nek tetszik az útvonal, de még semmi biztosat nem ígért a részvételével kapcsolatban.
Vuelta a España
Valverde: Nem vagyok szomorú a végeredmény miatt
20/09/2018 09:20
Vuelta a España
Ő lenne az új Contador? Vagy valaki Mas?
18/09/2018 14:33