Szombaton kezdődik a Vuelta, a szezon harmadik nagy körversenye. Megnéztük, melyek azok a dolgok, amikre a verseny első hetében feltétlenül figyelni kell.

A prológ, a nyolc kilométeres egyenkénti


A táv valószínűleg túl rövid ahhoz, hogy komoly hatással legyen az összetettre. Persze nyilván azok, akik jól mennek az óra ellen, mint Richie Porte, vagy Wilco Kelderman, ki akarnak majd hozni a napból mindent, amit csak lehet. 
Vuelta a España
A Yates tesók, akik nem a Manchester Unitedhez készültek
27/12/2018 10:18
Ami érdekes lesz, az inkább az, hogy ki nyeri majd a szakaszt. Nem önmagában az első hely, hanem sokkal inkább a piros trikó miatt. Jó eséllyel pályázhat a győzelemre Rohan Dennis, vagy a kiváló formában lévő, lengyel kör-győztes Michal Kwiatkowski

Korai hegyi befutók


Nem szokatlan a Vueltán, hogy már az első héten elég komoly hegyi befutók várnak a mezőnyre. Az első ilyennel már rögtön a prológ utáni első szakaszon szembe kell nézniük, bár az 5,5 km hosszú, bő 3 százalékos meredekségű emelkedő az összetett menőknek aligha fog gondot okozni.
A negyedik szakasz utolsó emelkedője azonban, mely hosszabb és meredekebb is, mint a korábbi, akár már meg is rostálhatja a mezőnyt. A győzelmet valószínűleg nem a kimondott hegyi menők szerzik majd meg, hanem olyan versenyzők, akik jól bírják a hegyeket, és gyorsak is a végén, mint Dylan Teuns, Dan Martin, Michael Woods vagy épp Michal Kwiatkowski

kwiat.jpg

Fotó: Eurosport

Sprint befutók


Mindeközben azért akad néhány szakasz, ami a sprintereknek is kedvez majd; a harmadik és a hatodik feltétlenül ilyen lehet. Az utak mondjuk eléggé hepehupásak, úgyhogy akár a szökevények is hazaérhetnek. 
Az ötödik és a hetedik annyiból érdekes, hogy vannak emelkedők a szakaszok vége felé, úgyhogy jó kis üldözés alakulhat ki az elöl lévők és a főmezőny között. 
A nyolcadik szakasz ugyan javarészt sík, ám a vége emelkedik, így a klasszikus sprinterek aligha rúghatnak majd labdába. Ez nap sokkal inkább Peter Sagan napja lehet. A szlovák egyébként természetesen jó lehet valamennyi mezőnyhajrában, de az első számú sprinternek Elia Vivianit kell tekintenünk. Persze ott lesz a tavaly négy szakaszt is behúzó Matteo Trentin, a végre valami pozitívumot kereső Nacer Bouhanni, a fiatal Phil Bauhaus, valamint a mindig kiegyensúlyozott Giacomo Nizzolo is. 

Peter Sagan


Ha valaki jó eséllyel az első hét sztárja lehet, az Peter Sagan. Tulajdonképpen valamennyi szakaszon versenyben lehet a győzelemért az első héten. 

sagan.jpg

Fotó: Eurosport

A prológot, ha azért meg nem is nyerheti, de mindenképp olyan pozícióba hozhatja magát, amivel átveheti a piros trikót a következő napon. A második ugyanis tökéletesen fekszik neki. A sprintereket lenyomhatja közben, a hegyi menőknél pedig sokkal gyorsabb lehet a végén. 
A hét többi részében simán ott lehet elöl a mezőnyhajrákban, és a hegyesebb napokon is bőven benne van egy-egy támadás tőle. 

La Covatilla


Az idei Vuelta első igazán komoly hegyi tesztje az első hét végén, a kilencedik szakaszon lévő La Covatilla lesz. Az emelkedő több mint 20 km hosszú, ráadásul a vége, az utolsó 8 km átlagosan több mint 8 százalékos meredekségű. 
Legutóbb 2011-ben szerepelt a spanyol körön, akkor Dan Martin győzött, és olyanokat előzött meg, mint Bauke Mollema, Chris Froome, Bradley Wiggins és Vincenzo Nibali, akik nagyjából egy kupacban érkeztek meg. 

Dan Martin győzött a La Covatillán 2011-ben

Fotó: Eurosport

A dél-spanyolországi hőség


Az egész első hétre Madridtól délre kerül majd sor. Ebből következik, hogy a rajt után várhatóan végig pokoli meleg lesz, ami néhányaknak bizony gondot okozhat.
Thibaut Pinot és Adam Yates például feltétlenül azok közé tartozik, akik szenvedni szoktak ilyen körülmények között. Ha folytatódik a hőség, ami Európa nagy részét az elmúlt hetekben sújtotta, akkor bizony az időjárással, mint tényezővel is komolyan számolni kell. 
(Forrás:cyclingweekly)
Vuelta a España
Vuelta 2019 - Andorra, Baszkföld, murvás út, és nyolc hegyi befutó
19/12/2018 21:15
Vuelta a España
Valverde: Nem vagyok szomorú a végeredmény miatt
20/09/2018 09:20