Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Froome: "Az örökségem nem lesz sáros"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 15/12/2017 - 17:32 GMT+1

A brit szerint az UCI tisztázza majd őt, és így a karrierje nem szenved csorbát.

Fotó: Eurosport

Chris Froome reméli, az UCI az ő javára dönt majd a szalbutamol-ügyben, és így a pályafutása, az öröksége nem fog csorbát szenvedni.
Ahogy arról beszámoltunk, a Sky és a szövetség is szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a fent említett asztma elleni hatóanyag mennyisége a megengedett duplája volt Froome szervezetében szeptember 7-én, a Vuelta 18. szakaszát követően.
A brit, aki korábban négy Tour de France-győzelmet is behúzott, a Vueltán idén először tudta megszerezni az összetett első helyet. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez az ügy be fogja-e szennyezni az örökségét, Froome határozott nemmel felelt.
"Megértem én az emberek reakcióját, ismerve a sportág történelmét, de ez nem egy pozitív teszt. Vannak sötét foltok a kerékpársport múltjában, ugyanakkor én az egész pályafutásom során megpróbáltam azt igazolni, hogy a dolgok megváltoztak."
A Sky-nak és a brit szövetségnek nem is olyan régen, Bradley Wiggins kapcsán egyszer már védekeznie kellett a gyógyászati célú mentességgel (TUE) kapcsolatos vádak miatt.
Froome mindez idáig makulátlan volt az ilyen típusú ügyeket illetően, most azonban neki és csapatának meg kell próbálnia tisztáznia a helyzetet.
"Ismerem a szabályokat, tudom mik a határértékek, és én még soha nem léptem át ezeket az értékeket. Van egy megszokott gyakorlatom arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan használom az inhalátort. Minden erre vonatkozó információt átadtam az UCI-nak annak érdekében, hogy minél teljesebb képük legyen az ügyről."
A csapat és Froome is azt nyilatkozta, hogy szeptember 20-án tájékoztatták őket a teszt eredményéről.
picture

froome4

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
A szabályok egyértelmű megsértése miatt Froome akár egyéves eltiltásra is számíthat, és akár meg is foszthatják Vuleta-győzelmétől. Alessandro Petacchi, akit ugyanennek a szernek a túlzott használata miatt tiltottak el 2007-ben, azt mondta, hogy manapság keményebbek a szankciók, ezért ő arra számít, hogy Froome a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul majd jogorvoslatért.
Froome most elismerte, hogy akut asztmás rohamoktól szenvedett a verseny harmadik hetében, de arról nem beszélt, hogy a szer értéke hogyan szökhetett fel olyan magasra. Annyit tudni, hogy a csapat orvosa nagyobb dózisú szalbutamolt adott neki a tünetek enyhítésére, de állítólag csak annyit, amitől az értéknek még a limit alatt kellett volna maradnia.
"Olyan srácok ellen versenyzem, akik ráugranak bármire, ha gyengeséget mutatsz. Ezért aztán sosem fogom elmondani egy háromhetes alatt, hogy ettől vagy attól szenvedek. Ha ezt tenném, az ellenfeleim másnap sokkal nagyobb lendülettel támadnának."
(Forrás:cyclingweekly)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés