Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nehéz lesz legyőzni”

Eurosport
Eurosport

Publikálva 09/09/2014 - 12:25 GMT+2

Chris Froome és Alberto Contador egymást dicsérte a királyszakaszt követően. A többiek sem adták még fel.

Fotó: Eurosport

Túl vagyunk a Vuelta legfontosabb időszakán. Ugyan öt szakasz még hátra van, és ha valamikor, idén tutira megtanultuk, hogy egy háromhetesen bármikor, bármi megtörténhet, mégis óriási meglepetés lenne, ha Alberto Contador elveszítené a spanyol kört.
Tegyük hozzá, sor kerül még egy második, valamint egy kiemelt kategóriás hegyi befutóra is (18. és 20. szakasz), ahol lehet adni a másiknak, de meglepő lenne, ha a Tinkoff-Saxo versenyzője nem tudná megőrizni a több, mint másfél perces előnyét.
Tegnap végre összejött a csata, amit az idei Tourtól is vártunk – ott mondjuk Nibalival kiegészülve. Contador és Froome szemtől szemben. Amiből nekünk ezt megelőzően egyetlen egy Dauphiné szakasz (a második) jutott. Egyikük sincs csúcsformában. Az is látszik, kettejük közül a Tour tavalyi győztese van távolabb az ideálistól. De tegnap így is ő volt az egyetlen, aki ha nem is nehezítette meg túlságosan a spanyol dolgát, legalább egy ideig elhitette velünk, hogy meg fogja.
A legerősebb, aki ellen versenyeztem pályafutásom során – szólt Alberto Contador elismerése Froome-mal kapcsolatban. – Három vagy négy gyorsítása is volt. Lehet, hogy szemmel néha nem lehetett látni, de biztosíthatom önöket, igen kemény ritmusváltásai voltak. Hozzá vagyok szokva az ehhez hasonló csatákhoz vele szemben, és nagyon örülök, hogy a lábaim ilyen jól bírták. Mindkettőnknek akadt fizikális nehézsége. Rendkívül magas wattszámon teker, az utolsó hegyen mért wattátlagom igen nagy.
picture

Fotó: Eurosport

A Sky versenyzőjére a napok során a Yoyo Froome becenevet aggatták rá, hiszen gyakorlatilag egészen tegnapig egyetlen rövid megindulást leszámítva az összes emelkedőn saját tempóban tekert felfelé. Hétfőn viszont támadott, és a piros trikóst leszámítva senki sem tudta követni a tempóját. „Mindent beleadtam, de nem sikerült leszakítanom Albertót – értékelt a célban. – Egy hét még hátra van, és legalább a többiekkel szemben jobb helyzetbe kerültem. Nehéz lesz megelőzni őt, ugyanakkor figyelembe véve, hogy sérülésem után érkeztem ide - anélkül hogy csúcsformában lennék - elégedett vagyok. Próbáltam fejlődni, és egyre jobb állapotban is vagyok. Ott tartok, ahol az utolsó hét előtt szerettem volna.”
Az 1'39''-es hátrányát viszont szörnyen nehéz lesz ledolgoznia. Sőt, ha valami különleges eset nem történik – gondolunk itt bukásra, eléhezésre – lehetetlen lesz. „Azért még nem dőlt el – figyelmeztet Contador. – Egy hét még hátra van, és elég bonyolultnak ígérkezik, ugyanakkor megnyugtat, hogy milyen állapotban vagyok, milyen jól sikerül regenerálódnom. De nekem is lehet rossz napom, éppen ezért haladok napról napra. Tartok tőle, hogy nekem is lesz valamilyen gondom. Valami váratlan.
picture

Fotó: Eurosport

A másik két spanyol, Joaquim Rodriguez és Alejandro Valverde sem adta még fel. Utóbbi a tőle megszokott harcias hangot ütötte meg: „Alberto Contador nagyszerűen szerepelt. Követni tudta Froome-ot, aki óriási támadásba lendült. Mögöttük próbáltunk összedolgozni Puritóval (Joaquim Rodriguez), de nem voltunk túlságosan jól, így igyekeztünk csökkenteni a veszteségeket. Az utolsó héten még bármi megtörténhet, hiszen kemény szakaszok várnak ránk. Chris Froome pedig még mindig nincs a második helyen.
A Katyusa első számú embere is képes volt meglátni a jót a rosszban: „Froome-ot egészen biztosan nem fogja érdekelni a második hely. Vásárra fogja vinni a bőrét a győzelem érdekében” – elemzett/reménykedett Rodriguez.
A tegnapi időjóváírással, közel 16 perces hátrányt összeszedő Rigoberto Urannak nem egyszerűen rossz napja volt, hanem beteg lett. „Hörghuruttól szenvedek. Semmi energiám nem maradt, semmit sem tudtam tenni ellene.
Brambilla vs Rovny
Az Omega és a Tinkoff versenyzője hétfőn sporttörténelmet írt, hisz verekedés miatt már a szakasz közben mindkettőjüket kizárták. Az esetről sok mindent nem tudni, az viszont biztos, hogy olaszul veszekedtek (Rovny ugyanis élt Olaszországban, így ismeri a nyelvet). Davide Cassani szövetségi kapitány hivatalosan még nem erősítette meg, de sajtóinformációk szerint biztosan kihagyja Brambillát a válogatottból. Az olasz versenyző egyébként a szakasz után, twitteren bocsánatot kért mindenkitől.
Oleg Tinkov nem sokkal a verekedést követően - szintén a twitteren - azt ajánlotta Patrick Lefeverenek, hogy legközelebb Nacer Bouhannival engedjék össze a versenyzőjüket. Ne Rovnyval, akit ők csapaton belül csak "kicsinek" becéznek.
picture

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés