Túl vagyunk az idei Vuelta első hetén. Nem ér nagy meglepetés, ha az összetettre pillantunk, hiszen Nairo Quintana vezet – előzetesen is őt tartották a legnagyobb favoritnak. Az már egy másik kérdés, hogy nem túl nagy előnyét főként a csapatidőfutamnak köszönheti, a hegyekben Alberto Contador jobban mozgott nála.
A két nagyobb vesztes Chris Froome, akinek szokás szerint nem ízlett a hirtelen jött hideg, valamint Joaquim Rodriguez. Hatalmas gondban ők sincsenek, hiszen a spanyol hátránya is mindössze fél perc a kolumbiaival szemben.
Nairo Quintana az első hegyi befutó során lemaradt, de előre mondta, még nem vette fel a megfelelő ritmust, és az az emelkedő sem kedvezett neki. Előnyt tegnap sem szerzett a többiekkel szemben, de már Contadorral együtt érkezett be a célba. A csapaton belüli sorrendről is megerősítést kaptunk, Valverde becsülettel dolgozott érte. „Nem gondoltam, hogy én fogok vezetni a pihenőnapon – mesélte a Giro idei győztese. – Viszont Contador támadott, és őt nem szabad elengedni. Puritóval (Rodriguez) a nyomába eredtünk, és végül vele együtt fejeztük be a szakaszt. Kicsik a különbségek a favoritok között. Ami a Movistar számára előny, hogy nálunk két vezér is van. Ezt kell kihasználnunk a győzelem érdekében.”
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15

Fotó: Eurosport

Alberto Contador előzetesen leírta az esélyeit, de azért akadtak olyan jelek, melyek azt sugallták, nem csak tekergetni érkezett Spanyolországba. Látták őt már akkor is edzeni, amikor elvben még nem kellett volna. De inkább ez legyen, mint hogy valaki nagyon mondja, mennyire jó lesz, aztán az első emelkedőn kihúzhatjuk az esélyesek közül. A spanyol tegnap két kilométerrel a cél előtt támadott, és le is szakította néhány ellenfelét, köztük Froome-ot. „Jók voltak a lábaim, szerettem volna kipróbálni magam – összegzett a Vuelta kétszeres győztese. – Láttam, hogy Froome kezd leszakadni, ekkor gondoltam, hogy meg kéne próbálkozni valamivel. Még egy kevés erő hiányzik, de elégedett vagyok a tegnapi teljesítményemmel.
Chris Froome-tól mindenki nagy dobást várt, különösen annak tükrében, mennyit dolgozott érte a csapata. Arról a szombati podcastben is elmélkedtünk, vajon azért támadott a másodpercekért, mert annyira erős, vagy épp ellenkezőleg, nem érzi magát túlságosan jónak. Noha tegnap kapott 23 másodpercet Contadoréktől, ezt inkább a hirtelen jött hideg számlájára írnánk. „Nem vagyok olyan formában, mint a Tour elején – magyarázta a Sky első számú embere. – Jelenleg próbálom követni az esélyeseket. Nem katasztrófa, ami vasárnap történt, a többiek egyszerűen erősebbek voltak, mint én. Nem kérdés, a holnapi időfutamon nem hibázhatok.
Alejandro Valverde eddigi szereplése előtt meg kell emelnünk a kalapunkat. Egy fárasztó Tour de France után győzni tudott San Sebastianban, és szinte pihenő nélkül tartja a lépést a legjobbakkal úgy, hogy elsősorban Quintana segítése a feladata. „Az elsődleges célunk a piros trikó megszerzése, mindegy, kivel – magyarázta a korábbi győztese. – Amikor Nairo (Quintana) Contador üldözésébe kezdett, szándékosan maradtam Froome kereke mögött, mert láttam, hogy kezd leszakadni. A csapatunk első számú embere Nairo, azért vagyok itt, hogy őt segítsem.”
A Vuelta holnap az első egyéni időfutammal folytatódik, amit az Eurosport szokás szerint délután 4 órától élőben közvetít.
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44