Három nap, és kezdődik a Vuelta. Az év utolsó háromhetese, amely az elmúlt években kivétel nélkül remek versenyt hozott. Most fantasztikusan erős a mezőny, talán nincs is egy, kiemelkedően nagy esélyes. Pár nappal a rajt előtt az ESB megnézte, mi szólhat a favoritok mellett és ellenük.
  • Nairo Quintana
+: Négy tényező: a kiváló forma (nyerte a Burgosi kört), erős csapat (Valverde is őt segítheti), az útvonal (8 hegyi befutós szakasz lesz) és az önbizalom. Májusban elég magabiztosan nyerte a Girot.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
-: Nem Froome szintű időfutam menő, és eddig csak egyszer indult Vueltán. A Girón nem voltak ennyire erős ellenfelei.
  • Chris Froome
+: Az időfutamok mellette szólnak. Ha a tavalyi Froome-ot látjuk, végig ott lehet Quintana mellett a hegyekben. A keze és a csuklója sérült meg Franciaországban, vagyis - ha teljesen felépült - az állapotával valószínűleg nem lesz gond.
-: Nem kifejezetten a Vueltára készült, nagy kérdés, a spanyol kör tényleg motiválja-e. A Sky ebben az évben nem remekelt, márpedig Quintana ellen kellenek majd az erős hegyi segítők. Azt sem tudjuk, teljesen rendbe jött-e a csuklója.
  • Chris Horner
+: Bár ő a címvédő, sokan még mindig nem számolnak vele komolyan. Viszonylag keveset versenyzett ebben az évben (főleg a balesete miatt) és csak erre a háromhetesre készült. A Tourt nagyon okosan edzésre használta, nem kellett széthajtania magát Rui Costa miatt. Utah is mellette szól, betegen is tartotta a többiek tempóját.
-: Lesz végig csapata? Bár egész jó ez a Lampre-Merida, nyilván nem Movistar szintű. Az időfutamokat ő sem szereti, és tavaly óta nem lett fiatalabb. Bár Nibali is azt hitte, hogy elfogy az Anglirura, pont nem ez történt.

A címvédő októberben lesz 43 éves

Fotó: Eurosport

  • Joaquim Rodríguez
+: Motivációja biztosan van, hisz a Girón a bukása miatt nem tudott nagyot alkotni. Talán tényleg ez lesz élete utolsó lehetősége. Május óta csak erre a versenyre készül, a tapasztalata pedig óriási. Ez lesz a 11. spanyol körversenye, a legutóbbi négy alkalomból háromszor a Top 4-ben zárt. Egy kis szerencse kellene, megérdemelné. Froome és Quintana leginkább egymást fogja figyelni, ez lehetőséget jelenthet neki.
-: Gyengéje az időfutam, ráadásul a Vuelta egy 12.6 km-es TTT-vel kezdődőik. A Katusha nem épp a szám specialistája, a Giron például  - majdnem hasonló távon - 1.26-ot kaptak csak a BMC-től. Ha perc fölötti hátrányt szed össze már az első napon, szinte végig támadnia kell.
  • Alberto Contador
+: Valószínűleg tényleg élete legjobb formájában volt a Touron. Ha a harmadik hétre megközelíti a júliusi önmagát, bármi elképzelhető. Bár a 6. szakaszon már hegyi befutó lesz. Valahogy nehezen elképzelhető, hogy Contador csak egy részsiker (vagy egy hegyi trikó) miatt indul. Majd kiderül, mennyire volt etetés, hogy csak egy szakaszgyőzelemre hajt.
-: A sípcsonttörése miatt sokat kihagyott. Abban sem vagyunk biztosak, hogy ő akart rajthoz állni a Vueltán. Nem tartjuk kizártnak, hogy Riisék erőltették. Saját maga nyilatkozta, hogy nem az összetettre, hanem inkább egy szakaszgyőzelemre fog figyelni.
  • Rigoberto Uran
+: A Giro második hely magabiztossá teheti, ráadásul Cavendish hiányában tényleg mindenki őt segíti majd. Nem rossz az időfutamban sem.
-: Az olasz körverseny komoly emelkedőin gyakorlatilag egyszer sem tudta megszorítani Quintanát. És most a mezőny is erősebbnek tűnik.

Uran a Giron megnyerte az első időfutamot, majd második lett összetettben

Fotó: Eurosport

  • Fabio Aru
+: A Girón megmutatta a kiváló hegymászó képességeit, ráadásul ott lesz mellette Landa, Kangert és Tiralongo is. A májusi harmadik helye óta csak a lengyel körön indult, de saját elmondása szerint brutális edzésmunkát végzett el Sestriereben. Nem odahaza versenyez, ezért kisebb lesz rajta a teher.
-: Profi pályafutása során először megy két háromhetesen, ráadásul nagyon fiatal. A Vueltán újonc, márpedig itt jóval melegebb lesz, mint a Giron.
  • Cadel Evans
+: Mintha a BMC jobban koncentrált volna a Coloradói körre, mint a Vueltára. Igaz, Evans volt már Giro-dobogós komoly segítség nélkül is. Pályafutása utolsó lehetősége következik, hogy a Top 3-ban zárjon. A Utah-i körön nagyon biztatóan teljesített.
-: A gyenge csapat, amely inkább Gilbertre figyel. Az erős mezőny sem mellette szól, ráadásul a top favorit Quintanánál 13 évvel idősebb.
  • Wilco Kelderman
+: A Girón mutatott teljesítményéből (7. hely összetettben) és a utahi körön látottakból erőt meríthet, és a csapata sem rossz. Ő is fiatal, bátran tekerhet.
-: Kérdés, Gesink és Ten Dam mellett lehet-e már most ő a kapitány? Akár baj is származhat abból, ha Belkinnél nem tisztázzák időben a szerepeket. Mindössze 23 éves, és már lesz rajta némi nyomás. Nem lehet megmondani, hogy reagál majd a szervezete a nagy melegre, és egy újabb háromhetesre.
Vuelta a España 2014
(augusztus 23 - szeptember 14)A szintrajzok: ITTRajtlista: ITT
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44