Ugyan még bő három hét hátra van, itt az idő foglalkozni az év utolsó nagy körversenyével is. Már csak azért is, mert az elmúlt években mindig a Vuelta hozta a legnagyobb izgalmakat. 2011-ben mindössze 13 másodperc döntött Juan Jose Cobo javára Christopher Froome-mal szemben. Az olimpia után Joaquim Rodriguez reménykedhetett abban, hogy végre sikerül megnyernie egy háromhetest, ám Alberto Contador húzott egy váratlan, és akkor szökött meg rivális honfitársa elől, amikor még a televíziós kamerák sem forogtak... A legutóbbi kiírásban pedig sokáig senki sem vette komolyan Chris Hornert egészen addig, amíg az Anglirun sem tudta őt leszakítani a most már Tour de France győztes Vincenzo Nibali. A különbség köztük 37 másodperc volt (a vasárnap befejeződött francia körön pontosan hét perccel volt több a különbség az első és a második között).
Egészen biztosra nem lehet menni, sok együttes esetében még bőven akad üres hely, de a sztárok közül már többen jelezték, hogy ott lesznek Jerezben az augusztus 23-i rajtnál. A résztvevők két részre oszthatók: azok, akik a Girón már összecsaptak, most ismét megmérkőzhetnek egymással, hiszen a június eleji befutó óta bőven volt idejük pihenni. Akadnak olyanok is, akik számára a Tour de France volt az év nagy eseménye, de ilyen-olyan okból kifolyólag rajthoz sem állhattak rajta, vagy nagyon hamar fel kellett adniuk. És persze ott van Adam Hansen, aki nélkül ezekben az években nem rendezhetnek nagy körversenyt... Nézzük azokat, akik az összetettért csatázhatnak!
Nairo Quintana (Movistar)
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15

Fotó: Eurosport

A Giro d'Italia győztese kezdetben igen nehezen viselte, hogy a tavalyi szenzációs teljesítménye után Eusebio Unzue nem viszi el a Tour de France-ra. Aztán idővel megbarátkozott a gondolattal, megszerezte a rózsaszín trikót Triesztben, most pedig a Vueltán is az összetett első helyét célozza meg. Ebben egy rendkívül erős csapat lesz a segítségére. Ugyan a Tour-dobogó nem sikerült neki, Alejandro Valverde sokat érhet, amennyiben valóban beáll a sorba. Intxausti, Ion Izaguirre, és Andrey Amador neve sem hangzik rosszul. A kolumbiainak egy fellépése lesz addig a Burgos-i körön, ami egy öt napon át tartó viadal augusztus 13-tól 17-ig, a végén egy hasonló távú csapatidőfutammal, mint amilyen lesz majd a spanyol kör első szakasza is.
Christopher Froome (Sky)
Az ő esetében pláne kiemelnénk, hogy még nem a hivatalos rajtlistáról beszélünk. Nem sikerült megvédenie a címét a Tour de France-on, mivel a negyedik szakaszon bukott, aztán az ötödiken kétszer is a földre került, ami után már nem tudott visszaülni a kerékpárra. Csukló- és kéztöréséből lábadozik, méghozzá Amerikában. Csapata menedzsere, Dave Brailsford azt mondta, egy háromhetes benne kell, hogy legyen egy évben az ember lábában, de nem kizárt, hogy ez inkább már a jövő évi Tourra való felkészülés első állomása lesz számára.

Az idei Vuelta útvonala

Fotó: Eurosport

Joaquim Rodriguez (Katyusa)
A 35 éves spanyol versenyzőnek a Giro volt idén a fő versenye, ám Montecassino után sérülés miatt fel kellett adnia. Azóta egyedül a Tour de France-on állt rajthoz, ahol egy ideig versenyben volt a pöttyös trikóért, ám végül nem bírt Majkával és Nibalival. Sosem nyert még nagy körversenyt, 2012-ben 16 másodperccel kapott ki Hesjedaltól Olaszországban, és rá néhány hónapra hazájában sem múlott sokon a győzelme - végül harmadik lett - míg tavaly a Tourt a harmadik, a Vueltát a negyedik helyen fejezte be. Ugyan a jövő év végéig szól a szerződése, és manapság az idősebbek is képesek nagyszerű teljesítményekre, lehet, hogy az utolsó esélye lesz a mostani.
Cadel Evans (BMC)
Hosszú idő után az idei volt az első Tour de France az ausztrál nélkül, aki 2011-ben meg is nyerte a francia kört. Idén a Giróra készült, elég erős csapatot is kapott maga köré, volt is rajta a rózsaszín trikó, de a verseny második felére elfogyott, végül nyolcadik lett. A Vueltán 2009-ben járt legutóbb, akkor harmadik lett. Most Philippe Gilbert és Samuel Sanchez is a csapatában lesz, így a szakaszgyőzelemre akkor is lesz esélye a BMC-nek, ha a 37 éves kerékpáros nem lesz nagy formában.
Fabio Aru (Astana)

Fotó: Eurosport

Sokak kedvence lett májusban az Astana ifjú reménysége, aki Guiseppe Martinelli szerint egy napon meg is fogja nyerni a Giro d'Italiát. Most a Vueltán lesz csapata első számú embere az olaszországi harmadik helye után. Trieszt óta nem láthattuk versenyezni, a hosszabb pihenő után egy komolyabb edzőtáborba vonult, ahonnan vasárnap a lengyel körön fog előbújni. A 24 éves olasz most bizonyíthatja be, hogy nem volt véletlen, amit tavasszal láttunk tőle. Elvben ott lesz neki segítőnek az a Tanel Kangert, aki a Tour álomcsapatunkba is bekerült.
Wilco Kelderman (Belkin)
Hetedik lett a Giron, ami 23 évesen egyáltalán nem kis eredmény. Sokak kedvence lett, a formája pedig kitartott a Dauphinéig, ahol a megszerezte a fehér trikót. Egy rövidebb pihenőt követően Észak-Amerikában készül az év utolsó háromhetesére, hétfőn a Utah-i körön áll rajthoz, utána repül vissza Európába. Fontos kiemelni, hogy műtétje után ott lesz a Belkin csapatában Robert Gesink is.
Thibaut Pinot (FDJ)
Ő az a kategória, akit nem értünk. A Touron elért harmadik helye és fehér trikója után nem pihen, hanem rajthoz áll a Tour de l'Ainen, onnan utazik Spanyolországba. A legtöbben a francia körön jól szereplők közül ebben a szezonban már csak a világbajnokságot célozzák meg, ő meg készen áll újabb három hétnyi szenvedésre. Persze a Vueltát imádja, tavaly a komoly csalódást keltő júliusa után ezen a viadalon találta meg önmagát, és elmondása szerint a Girón is kipróbálná magát valamikor...
Chris Horner (Lampre)
Neki a Giro lett volna idén a fő versenye, ám egy súlyos baleset miatt le kellett mondania róla. Rodriguezhez hasonlóan a Tourt egy felkészülési versenynek használta, nem is ment rajta rosszul. A Vuelta címvédője, azt egyelőre még nem tudjuk eldönteni, hogy az lenne-e meglepőbb, ha ismét első lenne, vagy a tavalyi győzelme jelenti a kettő közül a nagyobb döbbenetet.
És a többiek
Az összetettért nem lesznek harcban, abban sem vagyunk biztosak, hogy végigtekerik, de jelen állás szerint jó esély van rá, hogy Peter Sagan, valamint Fabian Cancellara is részt vegyen a Vueltán. Mindketten a világbajnokságra készülnek, amire a spanyol kör tökéletes felkészülési állomás. A svájci ráadásul idén nem az időfutamot, hanem a mezőnyversenyt tűzte ki fő célul. További nagy név Rigoberto Uran, Daniel Moreno, (a szezon végén visszavonuló) David Millar, valamint az az Andrew Talansky, akit jó lesz újra látni a drámai magányos tekerése után még úgy is, hogy csak segítőként érkezik, mivel a Garminnál Ryder Hesjedal lesz az első számú ember. Azon pedig nem lepődünk meg, hogy Adam Hansen folytatja a 2011-ben éppen a Vueltán megkezdett sorozatát, és ismét nekivág egy háromhetesnek...
Az előzetes rajtlistát itt lehet megtalálni. A versenyt az Eurosport természetesen élőben közvetíti.
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44