Tegnap este óta hivatalos a Garmin-Cannondale fúzió.
Az amerikai kerékpárgyár jövőre - a megállapodás szerint egészen 2017-ig - már a Garmin csapatának szponzora és beszállítója lesz.
Tehát egy olasz World Tour csapat marad, a Lampre-Merida.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
Saeco, Acqua e Sapone, Domina Vacanze, De Nardi, Fassa Bortolo, Vini Caldirola, Ceramiche Panaria. A 10 évvel ezelőtti Giron csak úgy hemzsegtek az olasz csapatok. Jövőre elképzelhető, hogy csak a Lampre indul a legmagasabb osztályú együttesek közül.
Roberto Amadio, a Cannondale már Jerezben tartózkodó menedzsere szerint az olasz gazdaság nehézségei most mutatkoznak meg igazán a kerékpársportban.
Az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben az ipari termelés 0,4 százalékkal esett vissza. Az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az olasz gazdaság vagyis recesszióról beszélhetünk. Hiába az új miniszerelnök, Matteo Renzi gazdaságélénkítő reformjai, ez a teljesítmény a legrosszabbnak számít 2000 óta.

Nibali és Sagan. 2012-ben még csapattársak voltak a Cannondale jogelődjénél, a Liquigasban

Fotó: Eurosport

De mi lesz a Cannondale alkalmazottaival és versenyzőivel? Összesen 69 emberrel.
Sokan teljes bizonytalanságban vágnak neki a szombaton kezdődő Vueltának.
„Nagyon szomorú, ami most történik. Kiváló csapatunk volt, az elmúlt tíz évben olyan tehetségek tartoztak hozzánk mint Nibali, Kreuziger, Sagan, Oss vagy Quinziato” - mondta Amadio.
Sokaknak pedig még most is élő szerződésük van a következő idényre. Elég csak Firenze U23-as világbajnokát, Matej Mohoricot, Moreno Mosert vagy a kiváló sprintert, Elia Vivianit említeni. Az Ivan Basso szerint is nagy jövő előtt álló Davide Formolo viszont megnyugodhat, ő jövőre biztosan az új Garmin csapatban versenyezhet.
Tizenkétmillió euró, vagyis 3,6 milliárd forint. Ennyi pénzből gazdálkodik 2014-ben a Cannondale.Megközelítés kérdése, hogy sok-e. A magyar labdarúgó bajnokságban szereplő -  és elég jó gazdasági helyzetben lévő - Videoton, nagyjából 100 millió forinttal költhet kevesebbet egy idény alatt.
Persze, az olasz-amerikai csapat ezzel az összeggel közelében sincs a legnagyobbaknak. BMC, Sky, Omega: ennek a hármasnak az éves költségvetése, megközelíti a 20 millió eurót. Az előző idényben a Cannondale mégis 35 győzelemmel zárt. Nem minden a pénzen múlik.
Roberto Amadio most a Vueltára koncentrál. Bár nem mondta ki egyértelműen, nincs esély arra, hogy találjon egy olasz szponzort.
Szóval kezdjünk el megbarátkozni a névvel: Garmin-Cannondale.
És a gondolattal is: mindössze egy olasz World Tour csapat marad.
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44