Itthon az ember bele sem gondol, vagy legalábbis hamar túllendül azon a tényen, hogy a Vuelta múlt szombaton kezdődött, és azóta egyetlen nap sem volt, amely során a hőmérséklet 35 fok alá csökkent volna (de mértek 47-et is). Mindez az aszfalton érzékelteti különösen a hatását, ott ugyanis az 50 fok az úr. Főleg ebben a tekintetben számít csodának, hogy még mind a 198 bringás tagja a mezőnynek.
Sokan panaszkodnak arra, hogy nem bírják ezt a hőséget. Nem csoda, hogy néhányan rosszabbul reagáltak rá, és talán emiatt sem teljesítettek úgy tegnap, ahogyan remélték. „Őrültség tekerni 40 fokban”- panaszkodott Joaquim Rodriguez. „Ugyanaz a helyzet, mintha nulla fokban, esőben versenyeznénk. Hol vannak a határok, amiket már nem lépünk át? Szerintem el kéne gondolkodnunk azok után, hogy milyen extrém körülmények voltak idén az egész évben.” Valószínűleg ebben amellett, hogy tegnap korán indított, és a végén még külön időt is kapott az is benne van, hogy tavasszal a Girót ömlő esőben, egy bukás miatt veszítette el.
Egy adat arról, mennyire nehéz dolguk van: naponta átlagosan 22 kulacsot kap egy kerékpáros. Ráadásul azokért hátra is kell menni a kísérőkocsik közé, ami akkor, amikor a forróságban picit csökken a koncentráció nem túl szerencsés.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
Ha azt gondolnánk, hogy egyedül a Katyusa első számú embere mérgelődik a nagyok közül, tévedünk. Fabian Cancellara sem boldog: „Túlmelegedett a motorom. Már négy és fél kilót veszítettem a rajt óta”- tette hozzá a mezőny egyik szócsöve. „Sajnos erre nincsenek szabályai az UCI-nak. Úgy hiszem, el kéne gondolkodnia a szövetségnek azon, hogyan védje meg a versenyzők egészségét.”
Azért találkozni olyan véleményekkel is, amelyek nem ennyire bosszúsak. Maxime Monfort például azt mondta, mind a 198 versenyzőnek ugyanakkora a kánikula. Warren Barguil ugyan elismerte, hogy minden áldott napon szenvedtek az időjárástól, most már kezdik megszokni. Nairo Quintana pedig inkább arról beszélt, hogy még nem vette fel a ritmust.

Fotó: Eurosport

A kolumbiainak legalább a csapaton belüli helyéért nem kell aggódnia, legalábbis egyelőre. A tegnap szakaszt nyerő, és fantasztikusan nagyot tekerő Alejandro Valverde ugyanis láthatóan sokáig tekert érte, csak a végén hagyta magára, majd az interjúkban is megerősítette, azért van itt, hogy a Giro idei győztesét segítse. Minden esetre nem hiába mondta azt Froome az etap végén, hogy "a Movistar a csapat, amelyiket le kell győzni." (Mi halkan tennénk hozzá, esetleg Contador Tinkoff-Saxója.)
A jó hír, hogy ma a versenyzők elhagyják Andalúziát, és hamarosan hűvösebb környezetbe kerülnek. Azt már nem tudjuk eldönteni, mennyire örülnek annak, hogy jövőre a Costa del Sol lesz a nagy rajt helyszíne...
Arról, hogy a hőségben mit tudnak tenni a csapatok, íme az Orica tavalyi Backstage Passe a Tour of Californiáról, ahol hasonló volt az időjárás, mint most Spanyolországban.
Kérdéses Petacchi jövője:
a szezon végén lejár a szerződése Alessandro Petacchinak. Az már biztosnak tűnik, hogy a negyven éves sprinter – most már inkább felvezető ember – elhagyja az Omega-Pharma Quick-Step csapatát, az viszont még kérdéses, folytatja-e pályafutását, vagy végleg befejezi. 
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44