Tegnapi sikerével Alberto Contador egycsapásra az idei Vuelta legnagyobb esélyese lett. Ki emlékszik már arra, amikor Twitteren kiírta, sajnos kevés az idő, nem tud rajthoz állni a spanyol körön? Vagy arra, amikor mégis felkerült a neve az előzetes rajtlistára, és a menedzserének kellett állítania, hogy így sem lesz tagja a mezőnynek? Esetleg a videóüzenetére, amelyben elmondta nagy az öröm, hiszen mégis indulhat, de nem lesz olyan formában, hogy az összetettért csatázzon? Maximum a harmadik héten egy szakaszelsőség összejöhet. Hogyne Alberto!
Tavaly, amikor a rém gyenge Dauphinéja után ködösített, arról beszélt, hogy allergiás, és a Tourra kell csúcsformába lendülnie, annak is a harmadik hetére, hittünk neki. Aztán jött a világ legnagyobb kerékpáros versenye, és – magához képest – egy gyenge szereplés.

Fotó: Eurosport

Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
A nagy bajnok viszont – irdatlan nagy közhely következik – éppen attól az, hogy a nehéz pillanatokban sem adja fel. Összeszedi magát, és erősebben tér vissza. A Tinkoff-Saxo első számú embere éppen ezt tette. Zseniális tavaszt produkált, és sokak szemében ő volt, akit a Touron le kellett győzni. Sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha... Ne is menjünk bele, értelmetlen. Inkább foglalkozzunk azzal, hányan lennénk, akik az ő helyében még mindig valamelyik spanyolországi tengerparton, esetleg a festői Luganóban nyalogatnánk a sebeinket, néznénk újra kedvenc sorozatunk egyikét, és közben szidnánk a sorsot, amely már megint jól kibabrált velünk.
Contador nem ezt tette. Valószínűleg az a törés repedés volt. Edzett már akkor is, amikor hivatalosan még nem, hiszen látták is. De akkor is, jelenleg ott tartunk, hogy a Vuelta top favoritja. Úgyhogy megint bebizonyosodott, egyetlen szavát sem lehet elhinni. De ezúttal örülünk neki, mivel azzal ellentétben, amit előzetesen mondott, nem azért van itt, hogy meglegyen a létszám. Azért, hogy a bátraknak, azoknak, akik bíztak benne, 20-szoros pénzt hozzon. Mert a verseny előtt ekkora esélyt adtak neki a fogadóirodák.
A végén szeretné a piros trikót
Alberto Contador érthetően elégedetten nyilatkozott a tegnapi időfutam után. „Őrülten boldog vagyok az összetett első helye miatt. Ha valaki tizenkét nappal ezelőtt azt mondta volna, hogy most én fogok vezetni, kinevetem. Az első hét önbizalmat adott, ami kellett is a kronóra. Ennél jobban nem is teljesíthettem volna. Azt gondoltam, nagyjából olyan időt érek el, mint Froome, de ez sokkal jobb. Volt egy olyan érzésem, hogy jól kezdtem, de sosem lehet pontosan tudni. Tisztában voltam vele, hogy a vége a specialistáknak kedvez, így az emelkedőn próbáltam előnyt szerezni. A lejtmenet pedig nem csak szerencse kérdése volt, este, majd reggel is bejártam. Minden jól alakult. Most már mindenki rám figyel. Ha sikerül megnyernem a Vueltát, az egy hihetetlen teljesítmény lesz a Touron történt bukásom után. A Dauphinén is jó lábaim voltak, mégsem nyertem. Jó lenne elveszíteni a piros trikót, és a legvégén visszaszerezni” – nyilatkozta a spanyol, aki a harmadik olyan versenyző a Vuelta történetében, aki az első három részvétele mindegyikén vezette az összetettet. (Az első két alkalommal meg is nyerte.)
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44