Három nap, három kő kemény szakasz. Mindenki ezt a hétfővel kiegészülő hétvégét várta az idei spanyol körrel kapcsolatban, és nem is véletlenül.
A mai 200,8 km hosszúságú etap Santander és La Camperona között csak a bemelegítés volt, hiszen igazán majd a két nap múlva esedékes lesz pokoli. Ettől függetlenül a mostani is ígért bőven izgalmakat, méghozzá az utolsó hét kilométeres emelkedője, és még inkább annak második fele miatt, hiszen 18%-os meredekségű része is volt.
Egy 12 fős szökevénycsoport tudott meglépni a mezőnytől, amelyben megtaláltuk az elmúlt napokban a média középpontjába kerülő Ryder Hejsedalt. A kanadai szerette volna, ha mostantól nem a néhányak által a kerékpárjában felfedezni vélt apró motorja, sokkal inkább a teljesítménye miatt foglalkoznának vele. Társa volt még Adam Hansen, Luís Leon Sanchez és Romain Sicard is - többek között -, no meg Oliver Zaugg is. A hátul lévők közül egyedül az Omega dolgozott azért, hogy ne érjenek haza, de végül elég hamar egyértelművé vált, hogy közöttük fog eldőlni a szakaszgyőzelem kérdése.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
A Mur de Huy-t idéző - csak annál hosszabb - befutó során Hesjedal indított legkorábban. Egy ideig úgy tűnt, Zaugg jobb erőben van: előbb ledolgozta a hátrányát vele szemben, majd le is hagyta. Ám az utolsó háromszáz méterre a Garmin bringása saját tempóban felért rá, és végül elsőként érkezett célba.
Hátul közben óriási csata zajlott az összetett esélyesei között. Elsőként Alejandro Valverde támadott, akciójára nehezen tudtak válaszolni a többiek, de Alberto Contador és Joaquim Rodriguez végül csak felzárkózott hozzá. Nem sokkal később a piros trikós kontrázott, amit a fehér felsőben lévő Movistaros már nem bírt, így maradt Contador Rodriguezzel. A nagyok közül egyértelműen utóbbit tartották a mai nap legnagyobb esélyesének, mondván ha tervezhetne befutót, éppen ilyet rajzolna... A két spanyol nem sokáig maradt kettesben, Chris Froome saját tempóban haladt, és ért fel riválisaihoz, akikhez addigra már Fabio Aru is csatlakozott.
Ezután a Sky első számú emberén volt a sor, a védjegyévé váló ülve pörgetekkel el is lépett kicsit a spanyoloktól, ezzel is jelezve, még nem szabad leírni, amivel sikerült is néhány másodpercet faragnia a hátrányából. Contador sem lehet elégedetlen, hiszen 42 másodpercre növelte fórját a legközelebbi riválisával szemben. Sokat kapott viszont Rigoberto Uran, az ő hátránya már 2'07'', ami még mindig nem a világvége, ám neki már újabb rossz nap nem fér bele.
Folytatás holnap, a végén egy 12,2km hosszú, átlagban 7,2%-os meredekségű hegyi befutóval... Alig várjuk!
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44