Az egyetlen klasszikus időfutamra került sor az idei Vueltán kedd délután. Az idő ellen a versenyzők az első etapon csapatukkal küzdöttek, és lesz még egy 9,7 km-es kronó, ami ugyan még lehet döntő fontosságú, de csak abban az esetben, ha minden idők egyik legszorosabb háromhetesének bizonyul a mostani.

Fotó: Eurosport

A mai 36,7 km-es etap egy alacsonyabb kategorizált emelkedőt, majd egy hosszú, néhol technikás lejtmenetet rejtett. Az időfutam legjobbjai viszonylag korán rajtoltak, Fabian Cancellara érte el az első valóban jó eredményt (47'13''), ennek ellenére elégedetlen volt, mondván az út minősége bőven hagyott kívánni valót. Még csalódottabb lehetett, amikor látta, hogy Tony Martin még nála is gyorsabbnak bizonyult (47'02''), amivel gyakorlatilag a szakaszgyőzelemért folyó csata el is dőlt.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
Ezután jöhetett az összetettre pályázók nagy összecsapása. Mivel az igazán nagyok között eddig nem alakult ki nagy különbség, mindenki pontosan tudta, hogy a mostani etapnak különösen nagy jelentősége lehet. Az sem keltett meglepetést, hogy az első ellenőrzőpontig, amíg fölfelé kellett menni, a "nagyok" közül többen a német előtt jártak, néhányan pedig úgy döntöttek (Rodriguez, Anacona), bevállalják a kerékpárcserét a szakasz legmagasabb pontján.
A papíron látottnál csöppet nehezebb kaptató utáni ellenőrzőponton Alberto Contador állt a legjobban, nyolc másodperccel verve Valverdét, hússzal Quintanát, 28-cal (!) Froome-ot. A lejtmenet elején következett a nap drámája, az összetettet vezető Nairo Quintana kicsivel azután, hogy a cipőjét igazította besokallt az egyik jobb kanyarban, lecsúszott az útról, a korlát fogta meg, de így is bukott, és a földre került. Bő egy perccel később a segítői visszarakták a kerékpárra, de a hátránya rövid idő alatt így is két és fél percre nőtt.
Contador közben folyamatosan növelte előnyét a Sky első számú emberével szemben is, harminc kilométer megtétele után 56 másodperc volt a fórja.
A célban előbb - leszorítva Evanst - Samuel Sanchez, majd Rigoberto Uran jött be a harmadik helyre, utóbbi 15 másodperces hátránya különösen megsüvegelendő azok után, hogy a hegyekben nem villogott túlságosan. Joaquim Rodriguez 1'49''-et kapott - önmagához képest nem is rossz.
Froome-ról kijelenthető, nincs olyan formában, mint a tavalyi Touron. 1'32''-vel bizonyult gyengébbnek Martinnál, de annál is többet mond el a teljesítményéről, hogy csak 17 másodperccel volt gyorsabb a Katusha menőjénél. Nagyon úgy tűnik, hogy azért támadott korábban a néhány másodperces jóváírásokért, mert nem érezte igazán erősnek magát.
A Movistar örömére Alejandro Valverde önmagához képest remek időfutamon van túl, 1'01'' szintén a teljesen jó kategóriába tartozik. Ekkor persze már mindenki arra volt kiváncsi, milyen időt ér el Contador, és milyet Quintana.
A Tinkoff-Saxo bringása zseniálisat tekert, 47'41''-gyel a negyedik helyen ért be a célba, amivel át is vette a vezetést az összetettben, míg a kolumbiai - ha csak csodát nem látunk - elveszítette a Vueltát, 4'07''-tel kapott ki Martintól, három és fél perccel Contadortól.
A helyzet alaposan leegyszerűsödött. Azok után, hogy néhány hete még arról volt szó, Alberto Contador nem jön, majd arról, hogy érkezik, de egyedül egy szakaszgyőzelemért lehet harcban, mára a legnagyobb favorit lett, hiszen övé a piros trikó, 27 másodperccel megelőzve Valverdét, 59-cel Urant, és 1'18''-cal Froome-ot.
Tony Martin pedig ismételten bizonyított, ha időfutam, akkor jelenleg ő a világ legjobbja.
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44