"Aru a fiatalkori önmagamra emlékeztet. Pont ilyen stílusban versenyeztem én is a pályafutásom elején".
Az idézet Alberto Contadortól származik.
Kell ennél nagyobb dicsértet egy 24 éves versenyzőnek? Aki idén, két nagy körversenyen is nyert szakaszt. Nem is akármilyeneket, nem is átlagos ellenfelek ellen.
Vuelta a España
Contadorról
21/09/2014 09:15
Az olasz sajtóban nem csak tegnap, már a Giro alatt is „SpettacolARU” néven szólították. Erre a kifejezésre nincs igazán pontos magyar fordítás, talán a „FantARUsztikus” jelző a legpontosabb. Egy ilyen olasz kör után, ő jelenti a reményt. Egy jel, hogy van/lesz/lehet élet Vincenzo Nibali után. Pedig Aru nagyon messziről indult. Szardíniát nem úgy ismertük korábban, mint a sziget, amely ontja magából a kerékpáros tehetségeket.
Tizenöt éves korában kezdett egy kis szárd montis csapatban. Korábban focizott (egész jó csatár volt) és teniszezett. A mai napig figyeli az eredményeket, Nadal a nagy kedvence. Nem származik különösebben sportos családból, az apukája Alessandro gyümölcsöt és zöldséget termeszt, a mama pedig általános iskolai tanár. Bár a Cagliaritól 50 km-re található San Gavino Monrealéban nőtt fel, mindene a tenger. Büszke szárd, ennek megfelelően elég makacs. A gimnázium elvégzése után sporttudomány és pszichológia szakra iratkozott be, de a kerékpár mellett nem volt esélye elvégezni az egyetemet. Északra, Bergamóba került, és ott kezdett komolyabban foglalkozni a sportággal. Azt már a szigeten vele dolgozó edzői is látták, hogy neki az országút lesz az igazi otthona. Amilyen megindulásokat produkált montisként a hegyeken…
A második U23-as évében vált számára egyértelművé, hogy van értelme folytatni a munkát. Nagyon korán elkerült Szardíniáról, elmondása szerint nehéz időszakot élt túl, a mamma bátorító telefonhívásainak köszönhetően. Mikor már feladta volna, jött a Giro della Valle d’Aostán elért negyedik helye, és minden komolyabbra fordult. Ekkor a Palazzago csapatában tekert, a híresen kemény - ugyanakkor szakmailag a legfelkészültebb edzők közé tartozó - Oliviano Locatelli keze alatt. „Olyan tökéletes képzést kaptam, hogy nem is tűnt fel a váltás. Az első évemben szinte észre sem vettem, hogy profik között tekerek”.

Két nagy körverseny, két hegyi befutós győzelem

Fotó: Eurosport

A Gironak úgy vágott neki, hogy mindössze 13 napot versenyzett. De biztos volt magában, hisz tudta, milyen munkát végzett el a tél folyamán. Három alkalommal volt magaslati edzőtáborban, kétszer a Teidén és egyszer Sestrierben. Az utolsó alkalommal már a barátnője, Valentina is vele volt. A 24 éves lány állítólag szigorúan figyel a barátjára, és nem engedi túlzásokba esni…az asztalnál. Merthogy Aru képes lenne csak pizzán és tésztán élni egész évben. Az Astana versenyzője szerint épp ez a legfájdalmasabb része az országúti kerékpározásnak. Hogy sok lemondással jár. Jelen esetben nem ehet mindig azt, amit szeretne.
Május 25-én mindenki megtanulhatta a nevét. Sokáig emlékezetes marad a Montecampionén mutatott teljesítménye. Picit talán sorsszerű, hogy pont ott tudott szakaszt nyerni. A hegyen, ahol Pantani 1998-ban legyőzte Tonkovot, és gyakorlatilag bebiztosította a rózsaszín trikóját.
Harmadik lett összetettben. Pedig csak július 3-án ünnepelte a 24. születésnapját. Óriási jövőt jósolnak neki. A legfontosabb talán, hogy ne szálljon el. Ebben lesz segítségére egyik segítője, Paolo Tiralongo. A 36 éves versenyzővel szobatársak voltak a Giron, és a spanyol kört megelőzően majdnem egy hónapon keresztül készültek együtt Sestrierben. A jó kapcsolat nem véletlen, mindketten Bergamo közelében laknak.
A Giro után tartotta magát a pletyka, hogy vinné a Sky és a BMC is. Olasz sajtóinformációk szerint 3 évre szóló, 6 milliós eurós szerződéssel csábították.. Persze, most sem keres rosszul. Ötszázezer eurót kap évente a kazah csapattól. Amelyhez 2016-ig szóló szerződés köti, és ahol kiválóan érzi magát.
Egy ilyen Vuelta szakaszgyőzelem után, ez nem is lehet kérdés...
Vuelta a España
III. Alberto
18/09/2014 07:03
Vuelta a España
A Vueltán is túl (ESB Podcast)
15/09/2014 15:44