Szíve szerint jövőre megint a Tour de France-ra menne, de mint mondja, ebben a kérdésben úgyis a csapata dönt. Ha kizárólag rajta múlna, Wout van Aert biztosan ott lenne mellette a csapatban, bár azt elismeri, hogy a Jumbónál mindig meghallgatták a kívánságait. A Jumbo vezetőségére amúgy sem volt jellemző, hogy ne venné figyelembe a versenyzői igényeit.
Az idén sárga trikót nyerő Jonas Vingegaard is úgy van vele, mint a szurkolók többsége, vagyis a közeljövőben nagyon szívesen összecsapna a mezőny legjobb háromhetes menőivel.
Szerinte sokat dobna egy esetleges Tour-győzelem értékén, ha Bernal, Pogačar vagy Evenepoel is ott lenne mellette a mezőnyben.
Kerékpár
Ha lemaradtál a novemberi hírekről, akkor mi segítünk - ESB podcast (11.30)
3 ÓRÁJA
Beszéltél már a vezetőséggel a jövő évi programodról?
Nemrég felhívtam Merijn Zeemant és elmondtam neki az elképzeléseimet. Szóval ő ismeri a terveimet, mostantól neki meg a többi sportigazgatónak kell összetennie a kirakóst. Egy olyan programot, ami az egész csapat számára jó lehet. A decemberi edzőtáborban majd mindent újra átbeszélünk, addig sem nem hivatalos.
Tour-győztesként azért csak megválaszthatod a versenyeidet és számít valamennyit a véleményed?
Nyilván nagyobb szavam lehet, de a végén úgyis ők hozzák meg a döntést. Tegyük fel, azt mondják, hogy menjek el a Giróra. Munkáltatóként joguk van eldönteni, hol induljak. Ebben az esetben tehát megyek a Giróra. De még soha nem tapasztaltam olyat, hogy ne hallgatták volna meg a véleményemet. A vezetőség sem akar elégedetlen versenyzőkkel dolgozni.
De például mondhatnád azt, hogy a Touron mindenképp legyen ott veled Van Aert?
Valószínűleg valamennyire rám is hallgatni fognak ebben a kérdésben, de Wout egy nagyszerű versenyző, és nyilván tiszteletben kell tartanunk a kívánságait. Ha szeretne elmenni a Giróra, akkor meg kell kapnia a lehetőséget. Mindenesetre nem fogok beleszólni a programjába. Nyilván nem az összetettet illetően, de a jövő évi Giro útvonal szerintem fekszik is neki. Mindenesetre én inkább azt szeretném, hogy jöjjön el a Tourra.
Van Aertnak mennyire volt nagy szerepe a Tour-győzelmedben?
Neki volt talán a legnagyobb szerepe benne. Wout több, mint egy sima csapattárs, ő az egyik legjobb barátom. Kedveljük egymást és szerintem ez a legfontosabb a közös munka során. Én a Touron minden egyes szakaszgyőzelmének szívből tudtam örülni. Tavaly nagyon sok időt töltöttünk együtt, nem csak a versenyeken, hanem az edzőtáborokban is. Többet láttam őt, mint a saját családomat. Ha nem lennénk jóban, nem tudnánk ilyen sokáig elviselni egymást.
Mit szólsz a Jumbo jövő évi erősítéseihez?
Én is ott vagyok a mezőnyben, tudom, hogy az érkezők mit tudnak, szóval nagyon örülök nekik. Ezzel a csapattal képesek lehetünk arra, hogy még keményebbé tegyük a versenyeket.
Jövőre könnyen lehet, hogy az egyik nagy ellenfeled Evenepoel lesz. Rá azért jellemzőek a távolról indított, és kifejezetten bátor támadások. Elképzelhető, hogy akár szövetségesed lehet egy-két szakaszon?
Már vártam a szokásos Remcós kérdést, és megjött J Ettől még jó a felvetés, ha a versenyhelyzet úgy hozza, simán segíthetjük egymást. Akár egy távolról indított, közös támadással. Jó szövetségesünk lehet egészen addig a pillanatig, amíg nem kell megküzdenünk egymással. Szerintem hihetetlenül erős volt a Vueltán, de többet nem nagyon tudok róla, mert háromhetesen még soha nem mentünk egymás ellen.

Vingegaard

Fotó: AFP

Pedig minden szurkoló azt várja, hogy mikor találkozik végre Pogačar, Evenepoel és Vingegaard a Touron.
Ez tényleg nagyon király lenne, és én is várom. De ne feledkezzünk meg Roglič-ról és Bernalról sem. A legjobbak ellen szeretek versenyezni, szóval nagyon jó lenne, ha mindannyian ott lehetnénk egy mezőnyben. Amikor ilyen srácok ellen tudsz nyerni, az csak még rangosabbá teszi az egészet. Szerintem ezt a kérdést ők is így látják, és senki nem tart a másiktól. A kerékpársport ezekből a párharcokból csakis profitálhat a jövőben.
Evenepoel és Pogačar idén nagy egynapost is nyert. Neked ez még nem jött össze.
Nem tudom az okát, mindazonáltal én szeretem a klasszikusokat. De az elmúlt években azért nem voltam ott mindenhol, és még nem is mentem annyira jól, mint idén. Nem mondom, hogy már jövőre, de egyszer tényleg szeretnék komoly egynapost nyerni.
Froome nemrég nyilatkozott rólad és valami olyasmit mondott, hogy az eredményeid ellenére megmaradtál ugyanannak a szerény srácnak, aki korábban voltál.
Nem változni, miközben körülötted mindenki megváltozik, talán ez a legnehezebb dolog egy Tour-győztes számára
- mondta Chris.
Szerintem az sokat segít, hogy Glyngøre-ben, egy 1500 lakosú kis faluban élek, ott pedig mindenki jól ismeri egymást. Én otthon mindenkinek simán csak Jonas vagyok. A külvilág azt hiszi, hogy a Tour-győzelmem után hetekre elbújtam, pedig erről szó sem volt. Simán csak élveztem, hogy végre otthon lehetek a családommal.
Ha viszont kimozdulok, megszűnik a nyugalom, mindenki a versenyekről meg a tervekről kérdez, és megmondja, mit kellene tennem. Meghallgatom ezeket a véleményeket, bár különösebben nem foglalkozom velük. Mostantól meg kell tanulnom együtt élni ezzel a jelenséggel. De ezt én rontottam el, nem kellett volna megnyernem a Tourt! :)
Forrás: nieuwsblad.be
Kerékpár
A legnagyobb győzelmeivel emlékezünk Davide Rebellinre
20 ÓRÁJA
Kerékpár
Egyszerűen hihetetlen: Meghalt Davide Rebellin, edzés közben ütötték el
20 ÓRÁJA