Néhány nappal korábban már megírtuk, mit gondol saját ötletéről Oleg Tinkov milliárdos, a Tinkoff-Saxo tulajdonosa. Most – szintén a L'Équipe nyomán – mások véleményével foglalkozunk.
Kiket érdekel?
Az első információk szerint a Movistarnál és a Skynál is pozitívan fogadták a felvetést. A múlt héten Dave Brailsford kifaggatta sportigazgatóit a témával kapcsolatban, elsősorban arra volt kíváncsi, szerintük érdemes-e elindítani Chris Froome-ot a Girón. Ugyanakkor a fő cél továbbra is a Tour de France, mint a világ legnagyobb kerékpáros versenye, amelyből a kenyai születésű brit eddig csak egyet tudott megnyerni. A Movistarnál Alejandro Valverde mondott róla véleményt, noha a nagy négyesben nem szerepelt. A World Tour idei győztese úgy fogalmazott, érdekli a „kihívás.” Csapattársa, Nairo Quintana – akinek számláján negyedmillió euró landolna a terv megvalósulása esetén – azt mondta: „elég kicsi a valószínűsége, hogy valamennyien részt vegyünk mind a három nagy körön. Ettől még úgy érzem, nem jelentene gondot a számomra. Megoldható, persze nem úgy, hogy mindegyiket megnyerem, de a lehető legjobbamat nyújtanám.” Vincenzo Nibali először a saját Twitter-oldalán írta ki, hogy Tinkov inkább költhetné ezt az összeget tehetséges fiatalok versenyeztetésére egy utánpótlás-gárda keretein belül, majd tágabb perspektívát is nyújtott: „Ebben az esetben minden mást el kéne felejteni, köztük a Tirreno-Adriaticót, a klasszikusokat – sajnálkozott a Tour de France címvédője. – Az egész év verseny-edzőtábor-verseny-edzőtábor ritmusban menne, el lennénk vágva a külvilágtól.
Kerékpár
Valter Ati továbbra is ötödik, Bernal maradt rózsaszínben - ez történt a Giro 10. szakaszán
6 ÓRA
Megvalósítható?
Jelenleg nagyon kevesen vannak, akik akár csak két nagy kört meg tudnak nyerni ugyanabban az évben” – értékelt Gérard Guillaume, az FDJ.fr orvosa. – Győzni mind a hármon egyszerűen lehetetlen. Ráadásul fiziológiailag sem veszélytelen. Egész egyszerűen a versenyzőkben marad egy ilyen hosszú viadal, nem tudnák kipihenni a következőig. A nagy körökön nem csak a három hét, hanem az útvonal nehézsége – párosulva elsősorban a Giro időjárási tényezőivel – is nehézséget jelent, ami valószínűtlenebbé teszi a megvalósítást.

Fotó: Eurosport

Ugyanakkor Jacques Decrion, Nacer Bouhanni edzője más véleményen van. „Szerintem megoldható. Ehhez viszont harminc év fölöttinek kell lenni (szegény Quintana), hatalmas tapasztalattal és óriási mértékű munkával az ember háta mögött. A csapattársakat is megfelelően kellene felhasználni.” Hasonlóan gondolkodik Andy Flickenger, az Europcar sportigazgatója: „Sűrűn mondjuk, hogy egy bringás esetében működik, hogy egy éven belül háromszor legyen csúcsformában. Ez lehetséges. Hogy mindhármat megnyerje, az viszont...
Eusebio Unzue,a Movistar menedzsere szerint Tinkové egy „jó ötlet. Ehhez viszont egy teljesen más programra van szükség, mint eddig. Ennek a sportnak létfontosságú, hogy kilépjen a monotonitásból. Meghatározó, hogy valóban kihívást jelentsen.”
Szükség van rá?
Az egészen biztos, hogy a szurkolók azt szeretnék, hogy a világ legjobbjai a világ legnagyobb versenyein csapjanak össze. Nicolas Portal, a Sky sportigazgatója szerint: „ez zseniális, mintha a kerékpársport galaktikusait hoznánk össze. Csakhogy... Vajon ez a legjobb a sportág érdekében? Ebben az esetben ugyanis a Párizs-Nizza, a Tirreno, és szépen sorjában az összes többi verseny a három nagyon kívül a második vonalba szorulna, ugyanez lenne az azokon rajthoz álló bringásokkal is: leértékelődnének.” Ez az ötlet tehát azt eredményezné, hogy kialakulna egy rendkívül szűk elit, ahová iszonyú nehéz lenne bekerülni.
A mezőnyön belül már attól is tartanak, hogy a Sky, a Movistar, valamint a Tinkoff-Saxo egyfajta egyezményt hozna létre, az összes többi csapatnak pedig maradna a (még) kisebb szerep. „Nekem ez az egész elsősorban üzletnek tűnik – tette hozzá Flickenger. – Nem vagyok benne biztos, hogy Tinkov valóban a kerékpársport érdekeit tartja szem előtt. Ebben az esetben lenne a három nagy kör, és semmi más.
Guillaume egy másik, az ötlettel kapcsolatban sűrűn felhozott témát is említ: „Ez az egész egy pénzügyi provokáció, ami a dopping veszélyét is felerősíti. Ha ez az egész arra van, hogy olyan zombikat lássunk, akik a háromhetesek megnyerésére lettek kinevelve, akkor engem nem érdekel.
Giro d'Italia
A Bora megcsinálta a versenyt, Sagan nyerte a Giro 10. szakaszát
7 ÓRA
Giro d'Italia
A Bora megcsinálta a versenyt, Sagan nyerte a Giro 10. szakaszát
7 ÓRA