Közel 7 hónap után Vas Blanka nem is akárhol, hanem az Amstel Gold Race-en kezdte el a 2022-es országúti szezont. Bár az első idei versenyén egészen elöl (24. hely) jött meg, utólag kiderült, hogy egyáltalán nem volt jó napja. Annak ellenére sem, hogy elég sokat láttuk dolgozni a mezőny elején.
„Végig hányingerem volt, szerintem az izotóniás italtól, amit menet közben ittam. Túl sok szénhidrát volt benne, azzal lehetett a baj. Nem is kívántam semmit, egy zselét ettem az egész verseny során. Szerintem valamennyit az is számíthatott, hogy túl sokat reggeliztem, bár ha a többieket nézem, akkor még én ettem a legkevesebbet.”
Blanka az Amstel után egy hetet itthon töltött, majd szerdán, a Fléche Wallonne-on állt rajthoz, de azt előzetesen is tudta, hogy ott sem ő lesz az SD Worx kiemelt embere. Így próbálta hasznossá tenni magát, és segítette a csapattársait, köztük a végül 3. helyen záró Demi Volleringet.
Kerékpár
Vas Blanka: „A csapatnál azt akarják, hogy 10 éven keresztül jó versenyző legyek”
29/04/2022 11:00
„Nem esett túl jól a szerdai verseny, elég nehéz volt, de ettől még egy kicsit dühös vagyok magamra” – mesélte Blanka.
„Ugyanis benne tudtam volna lenni abban a szökésében, amivel elment az egyik csapattársam, Anna Shackley. Pont ott voltam elöl, láttam a támadásukat, majd egy pillanatig elgondolkoztam azon, hogy most mi legyen. Ez elég volt arra, hogy végül lemaradjak az elmenésről. Ezért némileg haragudtam magamra, mert a csapatvezetés részéről simán szökhettem volna. Mondjuk így is elégedettek voltak, mert legalább a verseny végén tudtam segíteni.”
Akárcsak az Amstelen, Blankának szerdán sem volt teljesen „sima” versenye, ismét a frissítéssel volt gondja. Pontosabban azzal, hogy nem sikerült elég vizet felvennie.
„Az utolsó két mászás előtt egyszer csak azt éreztem, hogy teljesen elfogytam. Valószínűleg rosszul ehettem menet közben, mert elment az erőm, és akkor már tudtam, hogy ebből nem lesz nagy eredmény. De legalább beálltam segíteni és hasznossá tettem magam. Alapesetben a Mur de Huy szintű meredekkel nincs gondom, de így, hogy nem éreztem magam túl jól, eléggé nehéz volt az a rész.”

Vas Blanka

Fotó: Twitter

De mi volt a gond egészen pontosan?
„Sorozatban ez a második versenyem, amikor rosszul ettem, de természetesen ezt a részét is tanulni kell a dolgoknak, nem is keveset. Igazából most nem rosszul ettem, mert figyelmeztető jelleggel ezt egyébként még a fülünkre is mondják, hanem megint sok volt az izotóniás ital. Miközben nem tudtam vizet felvenni. Rosszul lettem a sok izótól, de a Liége-en már úgy fogok indulni, hogy lesz nálam két kulacs, és az egyik biztosan vizes lesz.”
Reméljük a harmadik versenyen a frissítéssel már nem lesz gond, de ettől még arra készüljünk, hogy a Demi Vollering, Niamh Fisher-Black, Ashleigh Moolman, Vas Blanka, Marlen Reusser, Chantal Van Den Broek-Blaak kerettel felálló SD Worx-ben nem a magyar lány lesz a kapitány.
„Szerintem megint segítő leszek, mert nem vagyok olyan formában, hogy a győzelemért mehessek. Meg nálunk egyébként is vannak olyan lányok, akik esélyesek lehetnek egy nagyon jó eredményre.”
A Liège-Bastogne-Liège női versenyét vasárnap 11:25-től közvetítjük az Eurosporton, nem sokkal később, 13:15-től pedig jönnek a fiúk. Evenepoellal, Van Aerttal, Valverdével, és persze Alaphilippe-el.
Amstel Gold Race
Vas Blanka: „Elégedett vagyok a kezdéssel, de nem volt sima napom”
11/04/2022 09:34
Amstel Gold Race
Amstel Gold Race: Vas Blanka elkezdi a szezont, Van der Poel újabb győzelemre készül
10/04/2022 10:08