Két versenynap a magyar bajnokságon (és két arany), majd a négy szakaszos női Vuelta, amit összetettben a kilencedik helyen zárt. Aztán jött a trentói Európa-bajnokság, és egy ezüstérem az U23-as mezőnyben.

Végül a világbajnokság, ahol Blanka bár nem lett érmes, elképesztően nagyot ment a felnőttek között, és szakmai szemmel nézve, (talán) még a tokiói olimpián montiban szerzett 4. helyét is felűlmúlta.
A SD Workx versenyzője mostantól a cyclocross-ra koncentrál, legközelebb csak jövőre láthatjuk országúton. Mondjuk akkor jóval többet, mint idén, de nincs ebben semmi meglepő. Aki ilyen kevés versenynappal a lábában, ennyire okosan, éretten és sor elején kerékpározva megy a felnőtt mezőnyben, legyen is ott a lehető legtöbb nagy versenyen.
Kerékpár
"Hátsókeréken tekert fel az első szembejövő hegyre" – mesélte Vas Blanka korábbi edzője
4 ÓRÁJA
Nagyot mentél, de végül nem nyertél érmet. Ez csalódás, vagy ennek is tudtál örülni?Igazából örülök neki, mert ilyen mezőnyben azért nem túl egyszerű csapat nélkül versenyezni. De előzetesen arra sem számítottam, hogy ennyire elől meg tudok jönni a sprintben.
Volt a rajt előtt bármi olyan cél, amit megfogalmaztál magadban?
Célom különösebben nem volt. Végig elől szerettem volna helyezkedni, aztán úgy voltam vele: lesz, ami lesz.
Mennyit számított az, hogy a többiekhez képest te azért kevesebbet mentél idén országúton? Egyáltalán volt bármiféle gondod a helyezkedéssel?
Csapattársakkal mindig könnyebb, még helyezkedni is, de én teljesen egyedül voltam, engem nem vett körbe senki. Korábban az SD Worx mezében azért könnyebb volt a helyzetem, bár például a női Vueltán nem is volt ekkora a mezőny. De a helyezkedéssel nem volt gond, nem éreztem, hogy a kevesebb versenynap miatt hátrányban lennék. Ilyen szempontból az Eb meg a Vuelta tök jó felkészülés volt.
Figyeltél valakire menet közben? Volt egy mez vagy kerék, ami mögött jönni szerettél volna?
Kifejezetten egy emberre nem figyeltem, mert nem is szeretek így versenyezni, plusz kizárólag egy valakire lehetetlen is figyelni. Akkor úgy is el fogod veszíteni a mezőnyben. A hollandokat azért figyeltem, meg próbáltam a csapattársaim környékén mozogni, mert ők azért mégse könyökölnek ki. Nekem az volt a lényeg, hogy folyamatosan elől legyek, de azért pár alklommal így is hátracsúsztam.
Azon versenyzőkkel, akikkel együtt mész az SD Worx-ben, lehetett bármit beszélgetni menet közben, egyáltalán gratuláltak a verseny végén?
Persze, mindenki odajött a befutó után. Igazából nem volt ez egy túl beszélgetős verseny, de egyszer, mikor kikönyököltek menet közben, és fel kellett ugratnom a patkára, majd vissza mezőnybe, na akkor Chantal Blaak poénból beszólt, hogy ez nem cyclocross, hanem még mindig egy országúti verseny. De azt csak viccnek szánta. Amúgy nem nagyon lehetett beszélgetni, bár mielőtt bementünk volna a leuveni körre, kicsit megállt a tempó, akkor talán lehetett volna. Csak nekem éppen bicót kellett cserélnem.

Vas Blanka

Fotó: Instagram

Mi történt? Mert ez a rész nem is látszott a közvetítésben.
Belém jöttek hátulról, és rossz váltóval kellett mennem egy teljes kört. Aztán megjött az autónk, és tudtam cserélni. Szerencsére Miki (Szabó Miki, Blanka barátja és a szerelője) be tudott ülni a dél-afrikai kocsiba egy SD Worx-ös szerelő mellé, mert különben a neutráltól kaptam volna segítséget. Így viszont a saját tarcsi bicómra ültem fel, ami teljesen olyan volt, mint amivel kezdtem. Ez így elég jól jött ki.
Mi lesz veled mostantól? Idén már csak cyclocross?
A világbajnokság után arra kértek, hogy kicsit rakjam le a bicót, szóval a vb után nem mentem átmozgatni, de sokat nem szeretnék kihagyni. A Vuelta előtt amúgy is volt két hét szünetem. Szerintem 3-4 könnyebb nap jön, aztán október 1-én utazok ki Belgiumba, ott fogok Lars Boomal edzeni egy kicsit, aztán repülök az USA-ba (Blanka legközelebb október 10-én, a waterlooi világkupa versenyen indul). Nagyon sokat amúgy nem is szeretnék kihagyni, mert most tök jó formában vagyok, és szeretnék nagyot menni a cyclocross versenyeimen.
Kerékpár
Vas Blanka, országúti sztárok és brutális küzdelem – Öt ok, amiért nézned kell cyclo-crosst!
15/10/2021 15:24
Kerékpár
Vas Blanka hatodik lett az amerikai cyclocross versenyen
11/10/2021 11:00