Már javában dübörög a cyclo-cross szezon, amit idén először szinte teljes egészében közvetítünk az Eurosporton, úgyhogy ideje bemutatunk, miért is érdemes nézni a leglátványosabb bringás szakágat. Magyar versenyző az élmezőnyben, folyamatos izgalom és néznivaló egész télre, sokat tényleg nem kell gondolkodnunk!

1. Mert a jövő (és a jelen) sztárja magyar
Az utóbbi években egyre jobban el vagyunk kényeztetve magyar bringás sikerekkel. A férfiaknál öt bringásunk is teker a profi országúti mezőnyben, de eredmények tekintetében nem maradnak el a hölgyek sem, sőt! Ennek oka elsősorban Vas Blanka, aki alig 20 évesen oda jutott, hogy három szakágban is a legjobbak közé kell sorolni. Montiban olimpiai, országúton világbajnoki 4., de CX-ben is hihetetlen jövő áll előtte, amit tavalyi u23-as vb-ezüstérme is bizonyít.
Kerékpár
Van der Poel olyan, mint Messi: akkor villan nagyot, ha önmaga lehet
TEGNAP 12:39
Blanka egyáltalán nem veszi félvállról a cyclo-cross szezont, csapatánál, az SD Worx-nél Lars Boom tanítása alatt fejlődik ebben a műfajban. Az eredmények már látszanak is, hiszen a szezon első két világkupa versenyén a magyar bringás mindkétszer 6. lett, az u23-asok összetettjét pedig vezeti. Kisebb versenyen már tavaly is láttuk nyerni, idén simán benne van egy nagyobb siker, már csak ezért is érdemes lesz minden hétvégén leülni a tv elé!
2. Mert országútról is lesznek ismerős nevek
Ha Blanka neve önmagában nem lenne elég, bőven akadnak még sztárok a mezőnyben, olyanok is, akik az országúti mezőnyből ismerősök lehetnek! Rutinos nézőinknek aligha mondunk újat azzal, hogy Mathieu van der Poel, Wout van Aert és Tom Pidcock cyclo-corssban is versenyez, sőt, talán itt élik ki magukat igazán. Más kérdés, hogy nekik azért mára az országút az első, így visszatérésükre a CX mezőnybe a szezon második felében lehet számítani, de nélkülük sem maradunk nagy nevek nélkül.
A női mezőnyben ott van a háromszoros országúti világbajnok legenda Marianne Vos, a trekes Lucinda Brand vagy éppen a monti olimpia győztese, Jolanda Neff, de a férfiaknál is feltűnik például a wantys Quinten Hermans, aki országúton kisebb név, de itt a legjobbak egyike. Aztán ha az ember belecsöppen, hamar megismerkedik a legjobb specialistákkal, mint Eli Iserbyt vagy Denise Betsema és mire kettőt pislog, már ismerős lesz az egész mezőny.

Mathieu van der Poel, Wout van Aert és Tom Pidcock cyclo-corssban is versenyez

Fotó: AFP

3. Mert itt a Roubaix időjárása az alap
Képernyő elé szögeztek a sáros, esős kockaköveken rendezett idei Paris-Roubaix képei? Akkor a cyclo-cross a te sportágad! Ennek a szakágnak ugyanis lételeme a dagonyázás, az őszi/téli Belgiumban és Hollandiában az a ritkább, amikor a versenyzők nem egy felázott pályán tekernek. De ha épp nincs eső, akkor a por, vagy a dermesztő hideg teszi epikussá a küzdelmet, vagy épp homokban, esetleg hóban zajlik a verseny. A CX a szélsőséges körülmények műfaja, aminek mi nézők csak örülhetünk.
4. Mert minden sokkal pörgősebb
Ráadásul míg országúton hosszú órák telhetnek el izgalmas események nélkül, itt egy percre sincs megállás. Crossban nincsenek sík átvezető szakaszok vagy visszafogott tempóban taktikázással töltött kilométerek, itt a verseny elejétől a végéig közel maximumon megy a hajtás. Ezt segíti elő a versenyek hossza is, ami nem távban van fixálva, hanem időhöz kötött: a nőknél nagyjából 50 perc, még a férfiaknál is alig bő egy óra. Itt tényleg nem érdemes felállni a képernyő elől, mert könnyen lemaradsz valamiről!

Crossban nincsenek sík átvezető szakaszok

Fotó: AFP

5. Mert így egész télen van mit nézned
Az eddigiekből bőven kiderült, hogy a cyclo-cross egyáltalán nem csak amolyan időkitöltő szórakozás, hanem bőven megéri önmagáért is követni. Ettől még simán javasoljuk azoknak is, akik egyszerűen csak hiányolják a bringás közvetítéseket a télen, hiszen a versenyek pont az országúti szezon szünetében, októbertől január végig tartanak. Gyanítjuk, elég lesz 1-2 adás, és már nem unalomból térnek vissza a képernyő elé, onnantól pedig egész évben, még karácsony másnapján is lesz élő közvetítés az Eurosporton, amit lehet és érdemes követni.
Kerékpár
Megmentették Lefevere-t, de az övék lett van der Poel – miért távozott a Quick-Step főszponzora?
02/12/2021 16:55
Kerékpár
Pidcock: „Ha hibázol, a cyclocross képes komplett idiótát csinálni belőled”
30/11/2021 15:57