A Giro 2017-es győztese úgy látja, csak akkor van értelme a háromheteseken való indulásának, ha maximális elszántsággal tud nekivágni a felkészülésnek.

Tom Dumoulin az első edzőtábort megelőzően december közepén utazik majd Gironába a jumbós csapattársaival együtt. Azt tervezi, hogy itt részletesen megbeszéli a terveit a csapat vezetőivel és az edzőivel. Annak a lehetőségét, hogy 2022-ben ott legyen egy háromhetesen, egyelőre semmiképpen sem akarja kizárni.
„Azért lettem kerékpáros, hogy kihozzam magamból a lehető legtöbbet” – mondta Dumoulin. „Továbbra is úgy gondolom, hogy nincs annál jobb dolog a világon, mint amikor az ember azért küzd, hogy eredményeket tudjon elérni. Az nem tesz boldoggá, amikor csak mások előtt kell tekernem. Persze, így is nagy érték lehetek a csapatom számára, ha 95 százalékot nyújtok.”
Kerékpár
Vingegaard jövőre is a Tourra menne, de arról fogalma sincs, hogy lehetne legyőzni Pogačart
11/11/2021 09:02
„De az, hogy jól teljesítsek 95 százalékon, nem elégíti ki az ambícióimat. Én a 100 százalékot akarom. Versenyezni akarok, és természetesen győzni akarok. Hogy melyik versenyeken? Az majd decemberben kiderül. De természetesen nem zárom ki, hogy egy nagy körön is elinduljak. A háromhetesek továbbra is hatalmas kihívást jelentenek a számomra, és tudom, nagyon jó tudnék lenni.”
A 2020-as Vuleta volt eddig az utolsó nagy kör, amelyen Dumoulin részt vett. A versenyt az első hetet követően adta fel, azt megelőzően pedig hetedikként zárt a Touron egy hónappal korábban. Ezután jött egy erősen küzdelmes felkészülés a 2021-es szezonra, aminek eredményeként az év elején be is iktatott egy hosszabb szünetet.

Tom Dumoulin

Fotó: AFP

Elmondta, abban az időben motivációs gondokkal küzdött, vagy úgy is mondhatjuk, nem tudta, szereti-e még a sportágat eléggé ahhoz, hogy folytassa. Emellett a saját mentális egészségét is szerette volna védeni a döntésével.
Egy hónap pihenés után még mindig iszonyú fáradt voltam. Annyira, hogy már a következő évre kezdtem el készülni. Ilyenkor az ember azt remélni, hamarosan minden magától jobb lesz. De csak rosszabb lett.
„Januárban még két órán keresztül sem bírtam a kerékpáron. Rosszul voltam és hullafáradt a nap hátralévő részében egy ilyen tekerés után. Órákig csak a kanapén feküdtem. A testem akkoriban teljes erővel a féket húzta. Amikor ennyire gyengének érzed magad, elveszíted minden örömödet a kerékpárban. Eljutottam oda, hogy gyűlöltem is. Nem volt más választásom, mint azt mondani januárban, hogy kiszállok, nem csinálom tovább. Képtelen voltam így tovább folytatni.”
Ezt követően Dumoulin szépen lassan visszanyerte az irányítást az élete fölött. Rájött, hogy abba fáradt bele a legjobban, hogy az emberek megpróbálták neki megmondani, mi a legjobb az ő karrierjének. Miközben persze értette, hogy az interjúk és a szponzorokkal kapcsolatos kötelezettségek részei egy profi kerékpáros életének, felismerte, hogy valójában elég kevés választása volt abban, hogy mit csinál.

Tom Dumoulin a 2017-es Girón

Fotó: Eurosport

„Időbe telt, mire rájöttem, hogy ez zavar engem. A körülöttem lévő emberek mind a legtöbbet akarják kihozni belőlem. Ez önmagában nem rossz, hisz én is ezt akarom. Mindezt azonban úgy akarják elérni, hogy a legjobb környezetet biztosítják, a legjobb szakemberekkel, akik meg akarják határozni, mi a legjobb nekem. Mindenki a létező legjobb szándékkal akar hozzájárulni ahhoz, hogy nekem a lehető legjobb legyen.”
Azonban szinte senkinek sem jutott eszébe elgondolkodni azon, hogy vajon én mit akarok, és azt hogyan akarom elérni. Folyamatosan helyettem születtek döntések, úgyhogy egy idő után már jelezni sem tudtam, hogy szerintem melyik a helyes irány. Ez gyakran durván nyomasztó tudott lenni.
via cyclingweekly
Kerékpár
Autóval ütközött Tom Dumoulin, vége a szezonjának
10/09/2021 10:01
BinckBank Tour
Bahrein-söprés a Benelux körön: Mohoričé a záróetap, Colbrelli az első olasz győztes
05/09/2021 15:45