TJ.jpg

Fotó: Eurosport

Köd, hó, köd, hó, köd, várakozó nézők, köd, hó, hó, fázó nézők, köd, hó, nézők, akiket már láttunk, valami esik, köd, hó, tyű, Van Garderen, Bardet, Contador, Quintana, ott jön Froome.” - nagyjából ennyi látszódott a tv-s közvetítésben a katalán körverseny leginkább várt szakaszából. Sajnos az időjárás kibabrált velünk, a tovább után azért részletesebben is olvasható, mi történt, és a nyilatkozatok sem maradnak el.
Immáron Carlos Betancur, Tom Danielson, Julian Arredondo és Chris Horner nélkül vágott neki a mezőny az előzetesen sorsdöntőnek tűnő szakasznak. Sokan Dan Martin tavalyi példáján felbuzdulva már korán igyekeztek ellépni a mezőnytől, hátha ugyanúgy el fognak aludni hátul, mint egy évvel ezelőtt. A Katyusa azonban kézben tartotta a történéseket, így 11 km múltán Ruben Plaza (Movistar), Thomas De Gendt (OPQS), Stef Clement (Belkin) és Maxime Mederel (EuropCar) léphetett el, de csak egy idő után, mivel több csapat is szeretett volna még szökevényt adni a csoportba. Hátul a Sky, majd a Tinkoff vette át az irányítást, és faragott az amúgy sem bő előnyből. Az elől lévők közül De Gendt érezte úgy, hogy egyedül kell megpróbálnia- „Igazából nem így terveztem, csak nagyon fáztam. A kisember is ott volt a hegyen a kalapáccsal.”- értékelt utólag- ugyanakkor a mezőny őt és az idő közben hozzá majdnem felzárkózó Jose Serpát (Lampre-Merida) és Plazát is eérte, úgyhogy kezdődhetett a nagy meccs az utolsó hegyen. Habár többen is próbálkoztak, például Pierre Rolland (Europcar) is, 4 km-rel a cél előtt senki sem volt a nagymenők előtt, akiknek David Lopez (Sky) diktálta tempót. Warren Barguil (Giant) támadott, és el is lépett 11 másodpercre a többiektől, de 2 km-re a céltól őt is befogták. Ekkor indított Chris Froome (Sky), de hiába volt meredek az út, nem tudta leszakítani a többieket. Jöhetett Alberto Contador (Tinkoff) viszontválasza, de lépést tartott vele az összetettben élen álló Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Nairo Quintana (Movistar) is. Amikor az idei Tirreno győztese látta, hogy ez nem fog menni, visszaült a nyeregbe, amivel le is lassult a tempó, olyannyira, hogy többen felzárkóztak az elől tekerőkhöz. Így fordulhatott elő, hogy a saját tempóban haladó Romain Bardet (AG2R) akciójával csak Tejay Van Garderen (BMC) tartotta a lépést, és a végén le is hajrázta a franciát. Contador jött be harmadiknak, de csak egyetlen másodpercet dolgozott le a hátrányából Rodriguezzel szemben, Quintana lett az ötödik. Kiemelendő Andrew Talansky (Garmin) hatodik helye, Froome végül hetedikként zárt.
Kerékpár
Ez történt a Giro 4. szakaszán
10 ÓRA

Contiék.jpg

Fotó: Eurosport

A mai volt Van Garderen első győzelme WT-versenyen, tavaly hazájában mindkét nagy- de nem a legmagasabb osztályba tartozó- egyhetest megnyerte, és korábban volt fehér trikós a Touron. Az eddigiek alapján pedig bizonyította, hogy a tavalyi gyengébb formája után ma már egyértelműen ő a BMC első számú háromhetes versenyzője, és nem Cadel Evans. Rodriguez ahogyan ígérte, inkább a védekezéssel törődött, és jó esélye van a végső győzelemre, de ehhez végig nagyon kell figyelnie, és jól kell bírnia a vasárnapi záró szakaszt Barcelonában.
Nyilatkozatok
Tejay Van Garderen: Az elején hagytam, hogy a többiek támadjanak, elég szépen ki is fárasztották egymást. Szerencsém is volt az időjárással, szerintem én sokkal könnyebben megbirkózom az ilyen hideggel, mint néhányan a hatvan kilós srácok közül. Ez az első WT-sikerem, óriási megtiszteltetés, hogy olyan remek versenyzőket előztem meg, mint Contador, Froome, Rodriguez. Ami az összetettet illeti, kevés lehetőség maradt az első hely megszerzésére, sajnos nincsen időfutam, de ha látunk rá esélyt, meg fogjuk próbálni.
Alberto Contador:Ez egy igazi kerékpáros nap volt, amely során az ember rájön arra, mennyire kemény sport is ez valójában. Az igazság az, hogy jók voltak a lábaim, és talán valami mással kellett volna próbálkoznom. De így is boldog vagyok, mert az erőm megvan. Még nyílt maradt a katalán kör, van hátra három nap, fontos dolgok történhetnek. Most az a legfontosabb, hogy ne fázzak meg, és minél jobban regenerálódjak holnapra.
Nairo Quintana: „Nehéz nap volt ez számomra, a hó komoly kihívást jelentett. Elég gyors emelkedő volt, rengeteg támadással. Hatalmas volt a taktikázás az összetett menők között, végül az amerikai srác nyert. Nagyjából együtt maradtunk, és ez megnyugtat. Még mindig küzdök az influenzával, de jó úton halad a felkészülésem a Girora. A lényeg, hogy a csapattársaimról is kiderült, hogyan állnak, bebizonyítottuk, hogy a miénk az egyik legerősebb alakulat, ennek nagyon örülök.
A szakasz végeredménye:
1Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team4:49:30
2Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
3Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo0:00:03
4Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha0:00:04
5Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team0:00:05
6Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp0:00:08
7Christopher Froome (GBr) Team Sky
8Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano0:00:15
9Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale0:00:16
10Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing0:00:21
Az összetett állása:
1Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha17:47:34
2Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo0:00:04
3Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team0:00:07
4Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale0:00:10
5Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team
6Christopher Froome (GBr) Team Sky0:00:17
7Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp0:00:18
8Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale0:00:26
9Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano0:00:42
10David Arroyo Duran (Spa) Caja Rural - Seguros RGA0:00:45
A folytatás holnap az ötödik szakasszal, közvetlenül a délután 3-kor kezdődő, és élőben látható E3 Harelbeke után, amelynek beharangozója externalitthttp://esbringa.blog.hu/2014/03/27/elozetes_e3_harelbekeNone olvasható.
Giro d'Italia
Valter Attila fehér trikós a Girón, Dombrowski nyerte a szakaszt
14 ÓRA
Tour de Hongrie
Elektromos autóval kísér a Škoda az idei Tour de Hongrie-n
17 ÓRA