Öt fontos kérdés és válasz Mathieu van der Poellal kapcsolatban.

Mi a helyzet a hátával?
Amikor december végén befejezte a cyclocross szezonját, az Alpecin azt közölte, hogy az egyik hátcsigolyája megduzzadt, ami nyomja a gerincideget, és a helyzeten csak a pihenés segíthet. Az volt a legfontosabb, hogy minél előbb felépüljön, ennek megfelelően alakították ki a versenynaptárát is. Egy pályafutás mégiscsak hosszabb, mint egy tavaszi klasszikus szezon.
Giro d'Italia
Pezsgősdugó-malőr ide vagy oda, a történelmet senki sem veheti el Girmaytól
19/05/2022 08:04
Január végén kezdte újra az edzéseket. A hírek szerint a háta nem fájt, de időnként azért volt némi diszkomfort érzete, ami persze normális. A rehabilitáció sosem arról szól, hogy minden napról napra javul, néha vannak visszaesések is.
Február 10-én magaslatszimulációs edzőtáborba utazott Déniába, Spanyolországba, csapat nélkül, de azért ritkán volt egyedül. Florian Vermeersch, Victor Campenaerts, Gilles De Wildede még a triatlonos Bart Aernouts is mellészegődött néha. Sőt, vele volt a fiziója is. A hátával végig minden rendben volt, de persze az elővigyázatosság még most is megvan.
Az ő magaslati edzőtábora összevethető-e azzal, amit Wout van Aert csinált?
Van der Poel az első napokban egy tengerszinten lévő szobában aludt. Ezután elkezdték szimulálni a magaslatot, először 1800 méteren, majd feljebb. Amikor hétfőn befejezi a tábort, már négy hetet aludt magaslaton. Ez több, mint amit Van Aert teljesített, ő ugyanis 20 napot töltött Tenerifén. Persze a két edzőtábort teljesen másként kell értelmezni.

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

Van Aertnak volt egy kéthónapos alapfelkészülése, két edzőtáborral és egy cyclocross szezonnal. Ő kifejezetten a tavasz érdekében edzett magaslaton, ami rögtön hozott is neki egy Omloop-győzelmet.
Fontos különbség még, hogy Van der Poelnál úgy szimulálták a magaslatot, hogy előtte nem volt meg az alapozás síkon. Viszont, ha mindent a megszokott rend szerint csináltak volna, akkor még csak most menne magaslatra, amire ráment volna az egész tavasza.
Így is késésben van, de azért Spanyolországban újra megízlelte a kerékpározás örömét, és közben jó sok órát és magaslati kilométert is tett a lábába.
Készen áll a versenyzésre?
Még nem. A mennyiségi edzések után ráment az intenzitásra is. Csütörtökön volt három hatperces blokkja 450 wattal, egy tizenkétperces erőkifejtés ugyanennyivel, és egy félórás is 400-zal. Most a sebességén kell még dolgoznia. Erre opció lehet a motor mögötti edzés. Ha meglesz a sebesség a lábában, és a teste regenerálódott a magaslati felkészülésből, akkor áll majd készen a versenyzésre.

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

Miért nem indul a Sanremón?
Egész egyszerűen azért, mert túl korán van neki. Sőt, a csapata szerint inkább egy többnapossal kellene indítania. A Katalán kör túl kemény, és az Alpecin nem is indul ott, így aztán maradt a Coppi e Bartali ötnapos. Ezután jöhet a Dwars door Vlaanderen, majd a két nagy, a Flandria és a Roubaix.
Rögtön a győzelemért fog menni?
Ebben ő különösen jó. 2019-ben győzött az első versenyén, 2021-ben szintén behúzta az elsőt, de a tavasz utáni szünetet követően is megnyerte a másodikat. Amikor ő versenyez, egyértelműen mindig a győzelem a célja. Ezt Van Aert is jól tudja, nem véletlenül nyilatkozott így:
„Ha visszatér, azonnal számolni kell Mathieu-vel.”

Forrás: HLN
Giro d'Italia
Fetter Erik tizenötödik lett Nápolyban, de nem is erre készült
15/05/2022 07:30
Giro d'Italia
Üldözőverseny lett a nápolyi tekergésből, Mathieu van der Poel - Thomas de Gendt 0:1
14/05/2022 17:26