Február 3-án kezdődik a Valenciai kör, ahol Greg Van Avermaet és Olivier Naesen először versenyeznek majd együtt, csapattársakként. A két kerékpáros azt mondja, maximálisan támogatni fogják egymást, és véletlenül sem állnak majd a másik útjába.


Az Ag2r spanyolországi edzőtáborában kaptak a versenyzők néhány kérdésnek beillő állítást a Het Nieuwsblad munkatársától, melyekre reagálhattak. 

Gregnek soha nem voltak még ilyen erős segítői a kockaköves klasszikusokra


Giro d'Italia
Valter Attila: "Nem gondoltam, hogy ilyen harc lesz a győzelemért"
2 ÓRÁJA
Oliver Naesen: Az első napokban néhányan a csapatból csak hüledeztek, hogy 'Úristen az olimpiai bajnok nálunk teker.'Greg Van Avermaet: Ilyesmire semmi szükség. Most illeszkedem be a csapatba. Aurélien Paret-Peintre a szobatársam, és meg kell mondjam, az első napokban én voltam a félénkebb kettőnk közül.
A Lotto, a BMC és a CCC után Greg életében először egy francia csapathoz került. Nagy váltás ez, amelyre korábban nem biztos, hogy vállalkozott volna.
GVA: A múltban a francia csapatokhoz társult valamiféle negatív tartalom, de ez mára megváltozott. A profizmus most már itt is ugyanolyan. Vagyis majdnem. Amikor öt percet késtél egy BMC-s meetingről, leszidtak. Ha azonban itt késel öt percet, még mindig az elsők között leszel.

Az Ag2r fel tudja majd venni a versenyt a Quick-Steppel tavasszal


Talán nem meglepő, hogy a QS-től érkező Bob Jungels kihagyja a flamand klasszikusokat, és az Ardennekre, valamint az egyhetesekre koncentrál majd.
Bob Jungels: Persze, ha a csapatnak nem lenne elég embere a Flandriára, szívesen beugrom.Naesen: Kár volna kihagyni őt a kockakövekről. Majd próbálok beszélni a csapatvezetéssel. GVA: Nagyon erős a csapatunk: Oli és Lawrence Naesen, Dewulf, Van Hoecke, Schär, Touzé és Gougeard. Nem meglepő, hogy az elvárások is magasak. Naesen: Mindezzel együtt a QS lehet, hogy még egy lépéssel előttünk jár.

Greg Van Avermaet, Oliver Naesen

Fotó: Eurosport

Oliver Naesennek azokkal a morzsákkal kell majd beérnie, amiket Greg hagy maga után


GVA: Nem értek egyet. Oli nem versenytárs, hanem barát. Egyenlő feltételekkel, ugyanonnan indulunk, és tisztességesek leszünk egymással.Naesen: Ha évente nyertem volna két klasszikust, akkor kellemetlen lenne számomra ez a kijelentés. De az a helyzet, hogy én magam kértem, hogy jöjjön egy extra kiemelt ember. Most lesz két ló is, akikre majd lehet fogadni, és ezek a lovak nem fogják egymás útját állni. Greg és én egymás versenytársai voltunk az elmúlt években, most elmondhatjuk, hogy egy versenytárssal kevesebb.
Van Avermaet és Naesen edzőtársak és barátok. De ugyanez volt a helyzet Nick Nuyens és Björn Leukemans esetében is egészen addig, amíg nem jött egy kis feszkó az egyik versenyen. Utána tíz évig nem beszéltek egymással.
GVA: Nyilván lesznek problémáink. Még a feleségemmel is vannak, de ilyenkor azokat gyorsan meg kell oldani. Ez számomra is feladat lesz. Egy elvesztett verseny után például mindig nagyon nehéz velem. Olinak majd időt és teret kell adnia, hogy ilyenkor kiadhassam magamból az érzelmeket.Naesen: Rendben leszünk Greggel. Kb. 1100 órát tekerek évente, abból 800-at együtt vele. Kinek van még olyan kollégája, akivel ilyen sokat tud dumálni? 
GVA: Szerintem tíz év múlva is barátok leszünk.

ag2r

Fotó: Eurosport

Egy kerékpáros 35 évesen már túl öreg ahhoz, hogy tavaszi klasszikust nyerjen


Gilbert 2019-ben nyert Roubaix-t, Valverde 2017-ben Liége-t, persze lehet, ők csak kivételek, akik erősítik a szabályt. 
Naesen: Az életkor az csak egy szám, főleg Greg esetében. Lesz majd visszaesés, de még nem az idén.
GVA: A robbanékonyságom még megvan, a csúcsteljesítményem sem romlott és a mentalitásom is a régi. Új edzőkkel dolgozom, ez új impulzust jelent. Sokkal jobban rámegyünk az állóképességre. Decemberben volt, hogy hat órákat kellett tekernem. Ilyet azelőtt nem csináltam.
Naesen: Nem azért jött hozzánk, hogy itt kipukkanjon. Ha az van, hogy holnap fél 10-kor edzés, akkor biztos lehetsz benne, hogy ő már 9-kor elment tekerni. 
Van Aert és Van der Poel megjelenésével új éra kezdődött a klasszikusokon. Azok után, hogy korábban volt a Boonen-Cancellara és a Van Avermaet-Sagan rivalizálás.
GVA: Nagyon bírom, ahogy ők versenyeznek. Amikor néztem a Flandriát a tévében, azon gondolkoztam, hogy vajon ott tudnék-e lenni velük. Ha összejön a topforma, szerintem képes leszek velük menni.
Naesen: Ők ketten iszonyú jók, de azért nincsenek mérföldekkel előttünk. Ráadásul ők sem robotok, nem fognak tudni megnyerni minden versenyt. 

Ag2r

Fotó: Eurosport

Stan Dewulf lesz az Ag2r titkos fegyvere


Naesen: Felfoghatatlan, hogy a Lotto elengedte őt. Amikor ezt megtudtam, azonnal felhívtam, hogy jöjjön hozzánk.
A 23 éves belga versenyzőt ellenfelei hatalmas tehetségnek tartják, komolyabb eredményei azonban még nincsenek. Az idei már a harmadik profi éve lesz. Van Avermaet másra második szezonjában harmadikként zárt a Harelbekén. 
GVA: Az igaz, hogy viszonylag hamar elég jó lettem, de a nagy győzelemre sokáig várnom kellett. Stan Roubaix-t nyert U23-asként. Na, az már azért valami.
Naesen: Simán lehet, hogy dobós lesz valamelyik klasszikuson. Stan nem segítőnek jön hozzánk.
Stan Dewulf: Ott kell lennem a klasszikusok végjátékában, aztán, ki tudja?! Most már ott a Vuelta a lábamban, úgyhogy remélem, előre tudok lépni. De hadd kezdjek mondjuk egy olyan versennyel, mint a Samyn. 
Het Nieuwsblad
Giro d'Italia
Valter Attila: "Nem gondoltam, hogy ilyen harc lesz a győzelemért"
2 ÓRÁJA
Giro d'Italia
Valter Attila 4. helyének krónikája: hősies küzdelem, drámai végjáték - összefoglaló
3 ÓRÁJA