Valamit valamiért.

Valamit valamiért. Ezzel a mottóval kezdi 2022-t a Jumbo-Visma belga klasszisa. 27 évesen nem gondolja, hogy a fiatalok közé tartozna a mezőnybe, így a legnagyobb álmai megvalósításáért megtanult fontos döntéseket hozni. Paris-Roubaix, Flandria és néhány többnapos (!) – a WielerFlits kérdezett, ő válaszolt.

Kerékpár
Lengyel Tomi: "Azt gondolom, hogy Valter Ati élete formájában van" - ESB podcast
25/04/2022 17:53
Miért nem indulsz idén a Strade Bianchén, ahol az elmúlt négy évben a legrosszabb teljesítményed a negyedik hely volt?
Mindig úgy éreztem, hogy tavasz elején jobb formában vagyok, mint kicsit később, a klasszikusok végénél. Lassan tudtam regenerálódni a hosszabb versenyek után, ezért most egy hosszabb felkészülés mellett döntöttünk, CX nélkül. Az Omloop és a Párizs-Nizza lesz az első versenyem, de mindkettőt felkészülésre használom. Aztán remélem, a Sanremón már csúcsformában rajtolok.
Azért nem lehetett könnyű meghúzni a határt.
Egyáltalán nem volt az, de bízom benne, hogy kifizetődik. Meg szeretném nyerni a Roubaix-t és a Flandriát. Tudom, ez egy olyan kijelentés, ami miatt utólag akár rám lehet majd húzni a vizeslepedőt, de szeretek nagyot álmodni. Ez az érzés adja nekem a plusz százalékokat a versenyek közben.

Wout van Aert

Fotó: AFP

27 éves vagy. Hogy érzed, többet kell dolgoznod a céljaidért?
Úgy ismernek az embernek, mint aki folyton sokat akar. A szezonom mindig tele van ambíciókkal, ráadásul nem is kis ambíciókkal. A 2021-es tanulság az, hogy néhány kulcsfontosságú verseny előtt az éhségem és a szellemi frissességem kicsit eltűnt, vagy a visszájára fordult. Azzal, hogy koncentráltabb megoldást választunk, szeretnénk biztosítani, hogy a megfelelő pillanatban érezzem a legjobban magam.
Tavaly a Tirrenón második lettél összetettben Pogacar mögött, azaz látszik, hogy a többnaposokhoz is megvannak az adottságaid. Nem gondoltatok arra, hogy ezt még jobban kihasználjátok?
Rájöttünk, hogy a március közepe nem a megfelelő időszak az ilyenre a klasszikusok miatt, talán ez is visszaütött kicsit. Ennek ellenére szeretném magammal vinni ezt az élményt a jövőben más szakaszversenyekre, például a Dauphinéra vagy a Benelux körre. Meg fogom nézni, mire megyek összetettben.

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

Jócskán erősödött a csapat az egynaposokat tekintve, hiszen érkezett Tiesj Benoot, Christophe Laporte vagy épp Tosh Van der Sande is. Változtat ez valamin, nagyobb lesz rajtad a nyomás?
Nem, inkább önbizalmat adnak és megnyugtatnak. Minőségi különbség, hogy ők ugyanúgy partiban tudnak maradni a klasszikusok végén, mint én, így csapatként jobban kijátszhatjuk majd a kártyáinkat. Minden adott, hogy megfelelő körülmények között készüljünk, és ez az, amit hiányoltam és mondtam Merijn Zeeman sportigazgatónknak: egyszerűen kompaktabbnak kell lennünk. Úgy kell felfognunk a tavaszi egynaposokat, mintha a Touron indulnánk. Már most, télen elkezdődött a munka.
Azaz lehet, hogy olyanok lesztek, mint a Quick-Step?
Nem gondolnám, hogy másolnunk kéne őket. A cél a siker, semmi más. Persze azért elleshetünk taktikai elemeket tőlük, és néha húzhatunk egy-egy váratlant. Nyilván én leszek a kapitány, de jó, hogy több srác is képes a győzelemre a csapatból.
Nyilván nagy szereped van abban, hogy összefogd ezt a sort.
Igen, és azt hiszem, az életkorommal is együtt jár, hogy jobban felismerem, mennyire fontos, hogy vezérként is jelen legyek a körülöttem lévő közegben. Nem szabad csak abban bízni, hogy papíron megvan a hierarchia és mindenki teszi a dolgát, tenni is kell azért, hogy elhiggyük: nyerni tudunk. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban beszélgetsz a srácokkal, és magad helyett még inkább odafigyelsz az apróságokra. Ha ez megvan, minden megvan.
Forrás: WielerFlits
Paris - Roubaix
„Igazából utálom a kockaköveket, de jó tudni, hogy én vagyok rajtuk a leggyorsabb”
18/04/2022 07:29
Paris - Roubaix
„Mekkora egy birka! Aki nem tud semmit a versenyről, inkább maradjon otthon”
17/04/2022 17:37