Valter Attila generációjának egyik legígéretesebb versenyzője. Ezt nem (csak) mi mondjuk, így gondolják ezt az FDJ-nél is. A csapat honlapján megjelent egy interjú, melyben igyekeznek Atit bemutatni a szurkolóik számára. Szóba kerültek a kezdetek, a csapathoz való csatlakozás háttere és a legközelebbi tervek is. 


Az UAE Tour volt az első versenyed az FDJ-nél. Hogy ment?
Nagyszerű élmény volt. Végre egy kicsit beleláthattam, hogy dolgozik verseny közben a csapat. A verseny nem a legjobban alakult a számomra, ennél többet szerettem volna elérni. A felkészülés jól sikerült, bár volt már ennél jobb telem is. Sokat kellett otthon lennem a covid miatt, és sokszor elég cudar hidegben edzettem. 
Az első szakasz sok mindent eldöntött.
Igen, itt elúszott minden a számomra. Az oldalszél ugyanis keményen odavert a napnak. De ez is egy fontos tapasztalat volt nekem. Éreztem, hogy az alapok megvannak, csak egy kis robbanékonyság hiányzott, de ahogy haladt előre a verseny, egyre jobban éreztem magam. Korábban egy ilyen egyhetes végére nagyon elfáradtam volna. A második hegyi befutós napon ott voltam elöl, csak 800-zal a vége előtt elvesztettem a kontaktot a legjobbakkal. Másnap a szökésben pedig még jobban éreztem magam. Tudtuk, hogy nem érünk haza, de edzésnek iszonyú jó volt. Az volt a legkeményebb napom.
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
10 ÓRÁJA
A verseny jó alkalom volt arra is, hogy gyakorold a franciát?
Ladagnous és Bonnet nem beszélnek angolul, de tök jó fej srácok, ők is meg akartak engem ismerni, és én is akartam beszélgetni velük, és a lehetőség adott volt. Még messze vagyok attól, hogy folyékonyan beszéljek, de már nagyon sok dolgot megértek. Elég jól értettek ők is engem, és ez hétről hétre jobb lesz. Muszáj is javulnom, hogy jobban értsem a taktikát a rádión. Járok franciaórákra, és igazából még nem is olyan régen kezdtem, november végén, december elején. A hímnemmel és a nőnemmel még bajban vagyok, de majd rendben lesz az is.
Valter Attila: "Ha teljesíteni tudod a csapatod kérését, az egy nagyon jó dolog" (ESB podcast) | Eurosport
Bő két héttel az idei első versenye, az UAE Tour után, felhívtuk Valter Attilát, akinek így bőven volt ideje átgondolni, hogy milyen is volt a bemutatkozása az FDJ mezében. Hisz az első 2021-es versenyén volt minden, meleg, oldalszél, két hegyi befutó (ahol egyszer magáért mehetett), és szökés, aminek a hátteréről természetesen részletesen is mesélt a podcastben.
A nyelvi akadályok ellenére választottad az FDJ-t. Hogy zajlott benned a döntési folyamat?
Többen érdeklődtek irántam, de tetszett, hogy az FDJ nagyon határozott volt velem kapcsolatban. Mondták, hogy akkor is szerződtetnek, ha nem indul újra a szezon, amit én nagyra értékeltem. Éreztem, hogy tényleg akarnak engem. Sok mindenkivel beszéltem, akik elmondták, hogy itt nem helyeznek túlzott nyomást a versenyzőkre, hogy ez olyan, mint egy család. Nem stresszelnek, nem büntetnek. Azt akarják, hogy jobb ember is váljék belőled, és hogy jól érezd magad a csapatnál. Volt a dologban kockázat, de két hónap után azt mondhatom, hogy a helyzet még jobb is, mint amire számítottam. Külsőre régimódinak tűnhet pár dolog, de igazából nagyon profi minden. Mindenki nagyon barátságos, és érzem, hogy befogadtak. 
Hogy jött neked a kerékpár? Magyarországon ennek a sportágnak nincsenek nagy hagyományai.
Édesapám kerékpáros volt, úgyhogy adta magát a dolog, persze azért sok más sportot is kipróbáltam. Imádtam versenyezni, de csak 2-3 éve jöttem rá, hogy igazából azt szeretném, ha ebből élnék. Nem volt könnyű a profivá válás, ugyanis nem volt sok példa előttem, csak apu és Bodrogi László. 
Először montiztál, és csak utána jött az országút.
Igen, montiban akartam menni az olimpiára, de aztán rájöttem, hogy egy magyarnak nem igazán opció bekerülni egy profi csapatba. Így aztán egyre inkább az országútra helyeztem a hangsúlyt, és úgy tűnik, bejött. 2019 egy fontos év volt a számomra, nagy formában voltam egész évben, szereztem 30 top 10-es helyezést és ötször álltam dobogón összetettben. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tavaly már WT-szinten tekerhettem. 
A l'Aveniren szerzett győzelmed is kellett ehhez.
Igen, mert nem elég sokat nyerni Magyarországon, Lengyelországban meg Romániában, azok kevésbé győzik meg a csapatvezetőket. Amúgy a CCC még a l'Avenir után is gondolkodott rajtam, hisz tapasztalatlan voltam, de aztán megértették, hogy nagyot kockáztattak volna, ha nem írnak velem alá. 

Eu66eNIWgAI_r1I.jpg

Fotó: Eurosport

Elégedett vagy a pályafutásod eddigi részével?
Próbálok nem nagyon stresszelni az eredmények miatt, de a Tour de Hongrie megnyerése nagyon nagy dolog volt nekem. Általában elég magasra teszem a mércét, úgyhogy a Giróra sem csak azért mentem, hogy valahogy végigmenjek, mutatni akartam valamit. Összességében nagyjából ott tartok, ahol tartani szeretnék. 
Milyen a kerékpár helyzete most Magyarországon?
A foci az első számú sportág, annak ellenére, hogy alig van játékosunk a legjobbak között. Azonban a kerékpáros közösség is évről évre fejlődik. A Tourt sokan ismerik, bár az eredményeket elég kevesen követik. A legtöbben nem tudják, ki az az Alaphilippe vagy Thibaut Pinot. Remélem, én is hozzájárulok ahhoz, hogy a kerékpár fejlődjön és a méltó helyére kerüljön Magyarországon. 
Budapesten élsz és edzel?
Igen, itt élek a barátnőmmel. Vannak hegyek is a környéken, úgyhogy jókat tudok edzeni. A múltkor megmásztam egy emelkedőt minden oldaláról egy hosszú, hatórás edzés során, és összehoztam több, mint háromezer szintet, szóval lehet itt mászni rendesen. Mindig is a hegyek vonzottak, mindig is azt éreztem, hogy ott tudok nagyot alkotni. Persze a dolog a testalkattól is függ, ha akarnék se tudnék sprinter vagy klasszikus menő lenni. Mindig is az összetett érdekelt, éppen ezért sokat készülök az egyenkéntire is, és elég jó is vagyok benne, főleg a hegyi menők között. 
Valter Attila: "Az a terv, hogy Pinot-val együtt megyek a Giróra" | Eurosport
"Eredetileg már megkezdtem volna a szezont a Valenciai Körversenyen, de úgy érzem az UAE Tour, az év első többnapos WT-versenye talán még szebb bemutatkozás lehet az FDJ színeiben! Főleg, hogy már az első versenyen magamért és a minél jobb helyezésért küzdhetek!
2019 áprilisa óta csak két versenynap volt, amikor százon kívül zártál. Ez véletlen?
Nem, nem az. Ebből a szempontból felnézek Valverdére, aki jó hosszú ideig folyamatosan top 50-ben volt. Elképesztő. Szeretek küzdeni, szeretek minden nap elöl lenni, még akkor is, ha igazából nincs jelentősége. 
Elnézve az eredményeid, látszik, hogy elég jó a sprinted is.
Fontos a gyorsaság egy hegy tetején, vagy egy verseny végén, úgyhogy ezen dolgozom. Egy jó sprint segíthet harcban lenni a dobogóért, a jó eredményekért. 
Milyen főbb céljaid vannak az első FDJ-s évedben?
Két fő célom van. Az egyik a Giro, elméletileg ott leszek a csapatban, a másik pedig az olimpia. Egy helyünk van Tokióra és úgy tűnik, én megyek. Egyébként pedig fejlődni akarok, amiben csak tudok. 
Milyen érzés, hogy valószínűleg segítheted majd Thibaut-t a Girón?
Egy olyan fiatal számára mint én, ez nagy lehetőség volna. Ha dobogón végezne, azt a saját sikeremnek is érezném. Nagyszerű érzés, de nagy felelősség is, hogy tagja lehetek a hegyi vonatának. Érzem, hogy bízik bennem a csapat, ami fontos a számomra.

155848549_870857907044304_5699803532176654481_n.jpg

Fotó: Eurosport

Mennyire ismered őt?
Találkoztunk már, de még nem volt alkalmunk sokat beszélgetni. Szeretem az agresszív versenyzési stílusát, Magyarországon egyébként komoly rajongói tábora van az őszintesége, a mentalitása miatt. A Tour of the Alps alatt majd lesz alkalmunk jobban megismerkedni. Ez a verseny azért lesz fontos a számomra, mert megtudhatom, mire és hogyan lesz majd szüksége a Girón. Akarom, hogy lássa, mindent beleadok azért, hogy jó eredményt érjen el.
Hol láthatunk legközelebb?
A Katalán kör az egyetlen versenyem a Tour of the Alps előtt. Nincs sok versenyem, de nem bánom. Szeretek edzeni, jobban, mint minden héten utazni és állandóan versenyezni. Ezeken a versenyeken viszont jó sok hegyi szakasz lesz, úgyhogy lesz alkalmam bizonyítani. Valószínűleg megyek majd magaslati edzőtáborba is. Örülök a sok lehetőségnek, amit a csapattól kapok.
Groupama-FDJ
Tour de France
Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal: 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France
15 ÓRÁJA
Kerékpár
Tényleg létezik olyan francia, aki inkább nyerne Flandriát, mint Tour-szakaszt
15 ÓRÁJA