A csapat összességében közepesen teljesített, szerencsére azonban Valter Attila minden várakozást felülmúlt, amit az FDJ sportigazgatója, Yvonn Madiot is hangsúlyozott.

Hányasra értékelnéd a csapat szezonját, és miért?
Giro d'Italia
Lengyel Tomi: "Idén minden magyar bizonyította, hogy helye van a Girón"
20 ÓRÁJA
Azt mondanám, hogy 6/10, egy picit átlag feletti. Adhattam volna 5 pontot is, de legyen inkább 6, mert összességében végül is elég sok győzelmet szereztünk. Ennél többet azonban biztos, hogy nem érdemlünk, mert egyik háromhetesen sem nyertünk szakaszt.
Ha visszanézel, milyen érzések vannak benned?
Azt érzem, hogy valami hiányzik. Egy emlékezetes eredmény, egy extra győzelem. Mondjuk a Tourról vagy valamelyik klasszikusról. A nagybetűs győzelem hiányzott az idén. Ez idegesítő, emiatt aztán nem is tudom sikeresnek érezni a szezont. A Tour kudarc volt, többre számítottunk. Stefan [Küng] szerzett ugyan egy második helyet, ami lehetett volna első is, de az utolsóként induló versenyző megelőzte. Egy emlékezetes győzelem jó lett volna, hogy nyugodtan, békében tölthessük a telet. Így viszont kérdőjelek fogalmazódhatnak meg magunkkal kapcsolatban. Azon fogunk dolgozni, hogy ezeket eloszlassuk.
A csapat célkitűzéseihez képest érzel csalódást?
Az elmúlt években hozzászoktunk ahhoz, hogy nyerünk szakaszt a nagy körökön. Ugyanakkor nem szabad pesszimistának sem lennünk, hisz sok csapat elégedett lenne 24 győzelemmel. Persze a versenyzőink képességei, a személyzet munkája, és a befektetett energia mennyisége alapján elégedettek sem lehetünk. Minden szinten önvizsgálatra van szükség annak érdekében, hogy jövőre olyan győzelmek is jöjjenek, amelyek egyértelműen sikeressé teszik majd a szezonunkat.

Stefan Kung

Fotó: AFP

Mivel magyarázod, hogy így alakult a szezon?
A dolog onnan indul, hogy nem volt meg a szokásos nagy összetartás decemberben a covid-helyzet miatt. Több kisebb csoportban voltunk kénytelenek találkozni. Kisebb kontrollal vágtunk neki a szezonnak, nem voltunk annyira egyben. Aztán Thibaut hosszú távolléte miatt sok versenyre nem tudtunk olyan sorral kiállni, mint amilyennel szerettünk volna. Ez arra is ráébresztette minket, hogy jelenleg nincs sok olyan versenyzőnk, akik a legmagasabb szinten is képesek versenyeket nyerni. Aztán az is betett, hogy a Touron gyakorlatilag három nap után elvesztettük Arnaud [Démare]-t. Ezután jelentősen csökkentek a nyerési esélyeink.
Marc [Madiot, csapatfőnök] azt mondta a szezon elején, hogy minden versenyre úgy szeretnétek odaállni, hogy legyen győzelmi esélyetek. Ez megvalósult?
Nem teljesen. Persze megvannak a magunk korlátai is. Nem tudjuk a legjobb húsz versenyzőt leigazolni. Az jó volt, hogy kiegyensúlyozott volt a szezonunk, nem voltak lyukak a naptárban. Igaz, a nagy eufória is elmaradt. Gyakran nyertünk, de nem feltétlenül azon a szinten, ahol szerettünk volna. David Gaudu-nek például volt egy jó peridódua a Basz kör és az Ardenneki klasszikusok között. De ezt aztán nem tudtuk megismételni.

Thibaut Pinot

Fotó: AFP

Szükség volt arra, hogy rendezzétek a sorokat szezon közben?
Igen, a Tour után mindenképpen fel akartuk rázni a csapatot. Nem azt mondtuk, hogy nyomjátok, mert kellenek az eredmények, hanem egyszerűen csak azt akartuk, hogy a srácok higgyenek magukban és ne adják fel. És ők tényleg nem adták fel.
Összességében kivel, mivel vagy elégedett?
David egyre inkább eljut arra a szinte, amit vártunk tőle, úgyhogy tudjuk, hogy számíthatunk majd rá a jövőben. Thibaut visszatérése is fontos volt. Nem csak az eredmények miatt, hanem a többiekre gyakorolt pozitív hatása miatt is. Aztán ott volt Arnaud, aki kilencszer győzött, Stefan, aki rendkívül kiegyensúlyozott volt. Aztán nagyon reménykeltő volt Valter Attila rózsaszín trikója a Girón és Jake Stewart dobogója az Omloopon. Megnyugtató érzés számunkra és magabiztossá is tesz minket, hogy vannak, akik nagyon hamar elég komoly eredményeket érhetnek el.
via FDJ
Kerékpár
Cavendish és a többiek: Top5 átigazolás az idei szezonból
15/11/2021 09:03
Giro d'Italia
Giro d’Italia 2022 - A várakozásnak vége, itt a teljes útvonal!
11/11/2021 12:32