"Minden verseny verseny, soha nincs olyan, hogy valamit lazára veszek. Én mindig, mindenhol odateszem magam, ez most is így lesz. Nem fogom túlizgulni a dolgot, stressz nélkül tekerhetek, de hajtani fogok, még akkor is, ha esetleg nem úgy fog menni, ahogy szeretném"

- ezt mondta nekünk egy nappal az év első WT-versenye, az UAE Tour rajtja előtt Valter Attila. 


Az FDJ magyar kerékpárosa végül csapata legjobbjaként zárt összetettben, igaz, az eredmény némileg csalóka, hisz az első hegyi befutón nem mehetett magáért. Amikor viszont "engedték" (Jebel Jais/5.szakasz), akkor közvetlenül a legjobbak mögött jött meg, ráadásul a hét során egyszer még szökésben is láthattuk.
1. szakasz - Az oldalszéles nyitónap
Kerékpár
Visszavonult a litván versenyző, akinek Roubaix-ban külön kinyitották a velodrome-ot
10 ÓRÁJA
Az oldalszél szó szerint szétfújta a mezőnyt az UAE Touron, az első pillanattól fogva nem volt megállás a sivatagban, így teljesen őrültre sikerült a van der Poel által megnyert nyitószakasz. Valter Attila akár egy kellemes tekeréssel is bemutatkozhatott volna az FDJ mezében, de ennek pont az ellenkezője történt.
"Ez kegyetlen volt, egész nap nem szóltam egy szót sem. Onnantól kezdve, hogy ellépett a van der Poel-féle csoport, egészen a célig nem volt megállás."
Ati végül a főmezőnyben jött meg 8.29 hátránnyal, az FDJ-ből mindössze Anthony Roux tudott elől maradni (7. lett). Ez pedig - mint később kiderült - nagyban befolyásolta a csapat céljait az első hegyi befutós nap során.
2. szakasz - Az időfutam
Filippo Ganna elvitte az egyenkéntit, ebben semmi meglepő nem volt. Attila a wattok alapján nem ment rosszul, de ez valahogy a helyezésben (75. hely/1.28 hátrány) szerinte sem köszönt vissza.
"Picit csalódott vagyok, lehetett volna ez egy kicsit jobb is. Nem értem a helyezésemet, a bicó teljesen kényelmes volt, az üléspozícióm rendben van, érzésre azt hittem, előrébb leszek."

Eu2HVg3XcAQ-aFF.jpg

Fotó: Eurosport

3. szakasz - Amikor segíteni kellett
Jött az első hegyi befutó, aminek az FDJ úgy vágott neki, hogy megpróbálja Roux-t a Top 10-ben tartani. Vagyis sem Attila, sem Badilatti nem mehetett magáért, végig a francia versenyző mellett maradtak. 
"Megértem a nézőket, de bennem nincs szomorúság. Ez egy ilyen sport, ezt látni kell, nekem egész egyszerűen ma ez volt a feladatom. Jól éreztem magam az emelkedő alján, nyilván tudtam volna menni, de segíteni kellett, és persze semmi garancia nem volt arra, hogy én például a legjobb ötben zárok a szakaszon. A csapat úgy ítélte meg, hogy Roux esetleges Top 10-es helyezése több ér, és így én teljesen egyetértek velük. Ezzel viszont nekem egy átmozgató edzéssé változott az emelkedő."
5. szakasz - Egy hegyi befutó, amikor már lehetett menni
Egy már-már unalmas sík szakasz után jött a második hegyi befutó, ahol az FDJ versenyzői szabad kezet kaptak. Attila is mehetett, aminek egy 20. hely lett az eredménye. Huszonhat másodpercet kapott a szakaszgyőztes Vingegaardtól, de Badilatti, Valverde, Nibali, Majka, Pozzovivo és Froome előtt jött meg.
"Tudok ennél többet, és idővel meg is fogom mutatni. Még eléggé az év elején járunk, és ahogy mondtam, elég magas volt a színvonal. Nagyon nem dicsértek meg a csapatnál, ez mégiscsak egy 20. hely, ők is tisztában vannak azzal, hogy tudunk ennél többet. De összességében azért örültek, mert látják, hogy egész jól mozogtunk Badilattival."

Eu66eNIWgAI_r1I.jpg

Fotó: Eurosport

6. szakasz - Szökésben
Egy újabb teljesen sík, mezőnyhajrás szakasz, aminek Attila nagy részét elmenésben töltötte. Hogy miért?
"Mert az ilyen napok a mezőnyben nagyon unalmasak és semmit nem érnek. Szóval én jelentkeztem a szökésre, mert így legalább tudtam dolgozni. Nem volt laza nap, 49-es átlag jött ki, szóval sokat nem lehetett elöl beszélgetni."
7. Szakasz - Yates-bukása, következmények nélkül
A zárószakasz, ami Ewan győzelme mellettAdam Yates bukásáról marad emlékezetes. Egy belső kamerás felvételen már az élő adásban feltűnt, hogy Ati ott teker az Ineos-sor mögött, Pogačar környékén, de az nem látszott, hogy földre is került.
"Pont előttem történt a bukás, de nekem szerencsére semmi bajom nem lett. Még egy karcolásom sincs. Durva volt az egész, Yatesre aztán elég sokáig vártunk. Egész héten kerülgetni kellett az úton lévő macskaszemeket, simán lehet, hogy megint ez okozta a problémát."
Valter Attila az UAE Tour utolsó szakaszán simán megjött a főmezőnnyel, és végül összetettben a 39. lett. Folytatás március végén, a Katalán körversenyen.
Kerékpár
Mennyire nagy baj, hogy nem Párizsban ér véget a Tour? - ESB podcast
TEGNAP - 18:12