Patrick Lefevere, a Quick-Step főnöke és Adrie van der Poel, Mathieu édesapja a

Het Nieuwsblad

oldalán vitatták meg, szerintük milyen tavasz elé nézünk. Abban nem volt vita közöttük, hogy Wout van Aert és Mathieu van der Poel favoritnak számítanak majd bárhol, ahol elindulnak, ahogy abban sem, hogy Julian Alaphilippe lehet az, aki leginkább felveheti majd velük a versenyt.


Van der Poel és Van Aert a két legjobb klasszikus menő, és egyikük sem nálad teker, Patrick.
Lefevere: És Alaphilippe?
Van der Poel: Úgy gondolom, ő lehet az egyetlen, aki egy az egyben felveheti a versenyt a másik kettővel. 
Lefevere: A Sanremón tavaly négyszer kellett kerékpárt cserélnie, negyedszer épp a Cipressa előtt. Ez rengeteget számított. Ha nincs az ütközés a motorossal, a Flandrián is lenyomta volna őket Julian. Ebben biztos vagyok. Egyébként az idén is megy a Tourra, nem azért, mert nekünk van szükségünk rá, hanem, mert ő akarja. Igaz először a Girót akarta, mert ugye Marion június végén fog szülni, és otthon akart lenni vele egy hónapot. De aztán beszélgettünk arról, hogy mekkora dolog szivárványszínű trikóban szakaszt nyerni a Touron... És ezzel a vita le is zárult. 
Kerékpár
Súlyosak Egan Bernal sérülései, gerincműtétre volt szükség
6 ÓRÁJA
Elég érdekes lesz a szezonnyitó. Lesz, aki versennyel a lábában jön, lesz, aki verseny nélkül, és olyan is lesz, aki magaslatról érkezik.
Lefevere: Szerintem azért jobb, ha már versenyeztél egy kicsit.
Van der Poel: Egyetértek, meg az is fontos, hogy már működjenek bizonyos automatizmusok a csapaton belül. 
Lefevere: Az első versenyére az ember mindig kétségekkel megy: vajon elég jó leszek? De mindenki vadul fogja nyomni, az tuti. Nagyon durva a mezőny mostanság. Régen volt öt favorit, aki nyerhetett, és a segítők tényleg segítők voltak, most rengeteg az esélyes, és kevésbé van hierarchia. Nézd meg a mi csapatunkat. Ott van Stybar, Asgreen, Lampaert, Alaphilippe, Sénéchal és Ballerini. Van hat-hét ember, aki simán nyerhet.
Mathieu van der Poel: "Kell egy egészséges utálat ahhoz, hogy le akard nyomni a másikat" | Eurosport
Mathieu van der Poel fontos szereplője volt a 2020-as szezonnak. Az augusztusi újrainduláskor ugyan a formája még nem volt elég éles, de aztán szépen jött fölfelé, és a szezonja végül a Flandrián, annak is a szívszaggató sprintjében teljesedett ki. A holland klasszis értékelte a 2020-as évét, nem megfeledkezve egyik legnagyobb riválisáról, Wout van Aertról sem.
Az AG2R erős lesz Naesennel és Van Avermaettal?
Van der Poel: Greg fején sok múlik. Ő gyakran arra megy, hogy ő legyen az első a csapatból vagy a legjobb belga. De ha jól együtt tudnak működni Naesennel, sok lehet bennük.
Lefevere: Együtt készülnek. Jól kijönnek egymással, nem?
Van der Poel: De Gregnek nyugodtnak kell maradnia akkor is, ha Oliver van elöl. Meg kell várnia, míg eljön az ő esélye.
Lefevere: A BMC-nél volt feszkó Greg meg Gilbert között. Azt lehetett hallani, hogy Gilbert nem enged mást szóhoz jutni. Én ilyesmit nem tapasztaltam nála, amikor nálunk tekert.
Mindenesetre Van Avermaet és Trentin nem erősítették egymást a CCC-nél.
Lefevere: Nem passzoltak. Ezt lehetett látni. Mondjuk Trentin is egy külön eset. Mindenesetre, ha nem szoktad meg, hogy másért is mész, akkor ezt nehéz megtenni 35 évesen.
Van der Poel: Ahogy nálatok van. Alaphilippe támad a Province-on, de ha nem jön össze a dolog, már készül is a sprintre. 
Lefevere: Nálunk mindenki megkapja a maga esélyét Igaz, bizonyítani is kell, hogy képes vagy nyerni. Nem mindenki tudja ám elviselni a felelősséget. És nem is mindenki akarja. Ez jól látszott anno az Enecón Tim Declercq esetében. Tom Steels feldobta Timnek, hogy itt az ő esélye, menjen. De Tim nem válaszolt. Niki Terpstra megkérdezte, hogy Tim, akkor igen vagy nem? Megint hosszú csönd, majd Tim nagy nehezen azt mondta, hogy nem.
Van der Poel: Ez arról is szól, hogy tisztában vagy azzal, mire vagy képes. Mi a baj azzal, ha valaki segítő egy teljes pályafutás alatt? Teszed a dolgod, a többiek megköszönik neked, és kapsz háromezer eurót ötezer helyett, de boldog vagy ezzel. 
Lefevere: Az a lényeg, hogy az ember tudja, hogy akar-e magáért menni vagy sem, és jöjjenek is az eredmények. Valaki vagy az egyik széken üljön, vagy a másikon. Nehogy beessen a kettő közé.
Wout van Aert a vártnál később kezd, és az olimpia miatt a zöld trikót is dobná | Eurosport
Se Omloop Het Nieuwsblad, se Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Peter Saganhoz hasonlóan Wout Van Aert sem lesz ott a belga szezonnyitón. Inkább Olaszországban, a Strade Bianchén kezdi a országúti szezont. Mert az évet már rég elindította, az ostendei cyclo-corss vb-n második lett, ami azt jelenti, hogy most sorozatban három világbajnoki ezüstnél jár.
Yves Lampaert, vele mi a helyzet? Ez a tavasz eldönti, hogy melyik széken ül?
Lefevere: Igen, 29 éves, úgyhogy ki kell jönnie annak, amit tud. De tény, megvan a lába a klasszikusokra.
Van der Poel: De a láb mellé a fej is kell, nem igaz?
Lefevere: Elég vadul megy, szó, mi szó. Nem mindig gondolkodik. Megy, nyomja neki, nem spórol, de ebből sokszor más valaki profitál. De ha meg mondod neki, hogy fogja vissza magát, akkor elkedvetlenedik, akkor meg azért nem jön ki belőle, ami amúgy benne van.
Sokak szerint Jasper Philipsen a legjobb belga igazolás idén. Egyetértetek?
Van der Poel: Mathieu-nek mindenképp. Így legalább nem kell rámennie a mezőnyhajrákra.
Lefevere: Én is beszéltem vele. Okos srác. Az első évében azt hitte, hogy majd megy a Harelbekére meg a Flandriára, de ez azért nem így megy. Most két évig a sprintekre koncentrál, megerősödik, utána jöhetnek a klasszikusok. Van ideje, még csak 22 éves. Az ügynöke nagyon nyomult, szinte zsarolt, hogy azonnal döntsek, de ez nem így megy.

Mathieu van der Poel, Wout van Aert

Fotó: Eurosport

Tényleg, ki Mathieu ügynöke? Erről nem sokat tudni.
Van der Poel: Matjénak nincs ügynöke. Christoph Roodhooft intézi a dolgokat. Jó, hogy nem én, mert én már nem tudom, milyen összegekről van szó. De mondtam neki már régebben, hogy ha egyszer átcseszed a fiam, akkor majd megtudod, milyen az igazi Van der Poel. De viccen kívül, nincs semmi gond, eddig mindent korrektül intéztek. 
Het Nieuwsblad
Kerékpár
Veszélyben a szezon? Busszal ütközött a Tour de France-győztes bringás
20 ÓRÁJA
Kerékpár
Sam Bennett: „Egy évet elpazaroltam, de k*rvára küzdeni akarok a zöld trikóért”
TEGNAP 11:39