Az otthon töltött majdnem három hónapnak a gyerekei örültek igazán, de szépen lassan visszaáll a megszokott élet. A papa útnak indul, előbb egy livignói edzőtáborba (ahova a családja is elkíséri), majd szépen lassan jönnek a versenyek. Elsőként a Sanremo, aztán a Tour, majd az októberre tett klasszikusok. Addig is Matteo Trentin mesél egy kicsit a járvány és a kerékpársport kapcsolatáról, a csapatok fizetési problémáiról, és arról, mit tanulhatnának például az NBA-től.

Azzal, hogy van új naptár, és folytatódhat a szezon, minden rendben? Vagy a leállásnak szerinted lesznek komolyabb következményei? 


Kerékpár
Sagan: „Miért lenne probléma, hogy nem World Tour csapathoz kerültem?”
3 ÓRÁJA
A lényeg az volt, hogy újra tudjuk kezdeni. De ez a járvány pontosan rámutatott arra, hogy mennyire törékeny a mostani rendszer. Nem mindenki hozta nyilvánosságra, de amennyire én tudom, a WT-csapatok felénél valamilyen formában csökkenteni kellett a fizetéseket. Ez jól mutatja a helyzet komolyságát. 
Mi lehetne a megoldás?
Tanulhatnánk az NBA-től. Létre kellene hozni egy játékos-szakszervezetet, amely mindenre kihatással lenne. A tv-s jogoktól kezdve, a merchandising bevételekig, tényleg mindenre. Meg vagyok győződve arról, hogy a sportágunk évről-évre népszerűbb, és még nagyon sok van benne, de alig használunk ki valamit az adódó lehetőségekből. Ha ezekben nem változtatunk, nem fogunk tudni előre lépni. Egy normális szervezettel még a versenynaptár kialakításába is beleszólhatnánk.
Itt mire gondolsz? 
Arra, hogy WT-versenyek még véletlenül se érjenek össze. És nem lenne hülyeség, a saját utánpótlás sorokat indítani a kisebb egy- és többnaposokon.
Trentin: "A jelenlegi rendszer nem életképes, hisz két hónap szünet is komoly károkat okozott" | Eurosport
Valter Attilához hasonlóan nemrég Matteo Trentin is rossz híreket kapott. Csapatának főszponzora az év végén távozik, vagyis a versenyzők szabadon igazolhatóvá válnak, ráadásul az idei fizetésük feléhez juthatnak csak hozzá. A CCC viszont be tudja fejezni a szezont, így ha ősszel lesznek versenyek, ő is küzdhet egy új, vagy a jelenleginél jobb szerződésért.
A tv-vel mi a helyzet?
A Netflix korában az nem lehet reális elvárás, hogy valaki folyamatosan 6-7 órát üljön a tv előtt. Ennyi idő alatt én is bealszom. Fel kell dobni az élő adásokat, különben az emberek beleunnak az egészbe.
Ha már Netflix. A Movistarról szóló sorozatot láttad? 
Nem. A fiam Giovanni autósport őrült, szóval vele minden F1-ről szóló dolgot meg kellett néznem. 
Az apja profi kerékpáros, az anyukája válogatott síelő volt. Ő pedig a motorsportok iránt érdeklődik?Nem mondom, hogy a másik kettőt nem nézi, de a Forma 1-et imádja. Öt éves, fejből vágja a csapatokat és a rajtszámokat. Charles Leclerc a kedvence. Monacóban lakunk, kint voltunk a helyi versenyen, és teljesen beszippantotta a közeg. Aztán később az egyik kávézóban találkoztunk Bottas-szal, de nem akart hozzá odamenni. Azt mondta nekem: "Apu, én Leclerc szurkoló vagyok, miért kérnék tőle aláírást?”
Kicsit amúgy nekem is jó, hogy miatta belelátok más sportágak működésébe.
Visszatérve a kerékpárra. Neked az új naptár miatt mennyit változik a programod?
Sokat nem. Alapból a klasszikusokra és Tourra mentem volna. A Sanremo érdekes lesz, egy szem éles verseny után jön a majdnem 300 kilométer. Ez még márciusban, kevés nappal a lábadban sem könnyű, nemhogy most a leállás után. Plusz ott van az augusztusi meleg, ilyen távon ez sokaknál visszaüthet a hajrában. Amúgy egy dolgot sajnálok, a trentinói eb-t. Az nekem hazai pálya lett volna…

043_2482067.jpg

Fotó: Eurosport

Sűrű lesz ez a három hónap…
Levegőt venni nem lesz időnk. Egyébként nem hiszem, hogy az októberre tett egynaposokra nagy kihatással lenne az időjárás. Mentem én már Paris-Tourt októberben, nyári forróságban. Kb. ugyanolyanok lesznek így a versenyek, mint lettek volna tavasszal.
Mi a helyzet az edzőtáborral? Mész Livignóba? 
Hivatalosan nem a CCC szervezi, de többen ott leszünk egy időben. Nekem azzal se lenne bajom, ha egyedül kellene edzenem. Szeretek úgy menni. 
Végül egy kérdés: mi lett a sorsa az otthoni görgődnek? 
Szépen alaposan becsomagoltam, és eltettem a szekrény mélyére. Elég volt belőle. Mostantól még ha szakad is az eső, megyek ki az országútra. 
Tuttosport
Kerékpár
Kattognak a fogaskerekek a Jumbónál: hogyan győzhetik le Pogacart?
21 ÓRÁJA
Olympic Games
Döbbenetes utolsó körös fordítás az aranyért, és bukással eldőlő bronzmeccs a pályakerékpárosoknál
TEGNAP 10:03