Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila: „Az lepett meg legjobban az Alpson, hogy mindegyik szakasz ugyanolyan jól esett”

Bodnár Gergő

Publikálva 25/04/2022 - 18:17 GMT+2

Ötödik helyen zárt Valter Attila a Giro d'Italia előtti utolsó versenyén, a Tour of the Alpson. Ahhoz képest, hogy tavaly nem estek neki túl jól a szakaszok, és most sem várt magától sokat összetettben, Ati egyszer sem zárt a Top 20-on kívül. Ráadásul a csapata is jól ment, hisz Storer a második helyen zárt, Pinot pedig végre szakaszt nyert.

Valter Attila: „Az lepett meg legjobban az Alpson, hogy mindegyik szakasz ugyanolyan jól esett”

Fotó: AFP

Pénteken ért véget a Tour of the Alps, ahol a Giróra készülő Valter Attila, talán egy kicsit saját magát is meglepve, kifejezetten jól ment, és versenyben volt a dobogóért. Még a zárónap előtt is a 3. helyen állt, pedig: „nem is úgy jöttem a versenyre, hogy itt lehet majd esélyem összetettben” – mondta Ati, aki végül az 5. helyen zárt.
Közben a csapata Pinot-nak köszönhetően megszerezte a szezonbeli második győzelmét, a jó zárószakaszával Storer pedig a második helyen végzett összetettben. Kellett is a sikerélmény az FDJ-nek, ilyen hangulatban, egy ennyire sikeres Alps után lesz igazán jól felkészülni a Giróra.
„Nagyon elégedett vagyok, tényleg az összes szakaszon rendben voltam. Az volt igazán meglepő, hogy kivétel nélkül az összes ugyanolyan jól esett” – mesélte nekünk Ati, még vasárnap este.
„A 3. szakasz végén, egyszer megszakadt előttünk a sor, de akkor sem pánikoltunk, szinte biztosan tudtam, hogy visszaérünk. Mi forogtuk le az egészet, főleg Pinot dolgozott sokat, neki köszönhető, hogy felértünk Bilbaoékra. A helyezkedés is jól ment, minden nap egyre előrébb voltam a mezőnyben, az utolsó szakaszon már az Ineost sem engedtem magam elé, végig előttük mentem.”
Ati egy emlékezetes 3. hellyel indította a versenyt, és bár az utolsó nap nem tudta megtartani a dobogót, természetesen nem elégedetlen. Hisz a rajt előtt is elmondta, nem az összetettért jött, és az lett volna számára a legfontosabb, hogy bukás meg sérülés nélkül hozza le mind az öt szakaszt.
„Nyilván szép lett volna a dobogó, de nem voltam azért olyan messze tőle, és amúgy a kezdés előtt nem is számítottam arra, hogy ebből mondjuk Top 5 lesz összetettben."
Minden szakaszon a legjobb húszban jöttem meg, aminek kifejezetten örülök, tavaly a legjobb eredményem itt az Alpson olyan volt, mint most a legrosszabb.
Ati végül úgy lett ötödik, hogy az FDJ-nél nem csak az ő teljesítményének, hanem a második helyen záró Storer, és az utolsó napot megnyerő Pinot miatt is örülhettek. Mindezt az Alpson, a Giro legfontosabb felkészülési versenyén, a naptár egyik legnehezebb egyhetesén.
„A Katalán kör szerintem nehezebb volt, meg valószínűleg a Dauphiné is az, bár én ezt a hetet nagyon könnyűnek éltem meg. És ez szerintem mindig jó jel. A csapattársaim ugyanis pont az ellenkezőjét mondták végig. Jól ment a helyezkedés, jó erőben voltam, nem igazán tudtak zavarba hozni. Egyik szakasz végén sem volt bennem olyan érzés, hogy csak ezt a rövid részt bírjam ki valahogy.”
Ati teljesítménye mellett az Alps egyik nagy pillanata volt Pinot győzelme. Az FDJ versenyzője közel 3 év után nyert újra szakaszt, ráadásul úgy, hogy 24 órával korábban nagyon közel került a győzelemhez, majd a könnyeivel küszködve nyilatkozott.
„A buszban már nem volt annyira ki, inkább a célban, akkor nem is akartam zavarni meg beszélni hozzá. Estére viszont már rendben volt, gyorsan feldolgozta a 2. helyet, a vacsoránál már nevetgélni is tudott. Inkább mérges volt magára, de estére már teljesen elengedte az egészet. Másnap viszont mintha tényleg felvett volna egy maszkot, azt a bizonyos győztes arcot. Ránéztél reggel, és egyszerűen láttad rajta az elszántságot. Bár nem harangozta be előre, de lehetett érezni rajta, hogy itt most csinálni fog valami extrát. Én még soha nem láttam ilyennek, ennyire elszántnak, mivel az eddigi közös időszakunk során sajnos nem nagyon tudott jól teljesíteni.”
picture

Valter Attila (fotó: facebook.com/Attila-Valter)

Fotó: facebook

És jegyezzük meg, ez még nem is a maximum Pinot-nál.
„Pontosan. Azt mondja, hogy ez még közel sem a csúcsforma nála, és messze van attól a Pinot-tól, aki pár éve nyert a Tourmalet-n. Azért elég félelmetes lehet, ha neki tényleg minden összeáll. De ő ilyen, mintha csak meseszerűen tudna nyerni vagy „veszíteni”. Egyik nap utolérik, másnap meg egyből megcsinálja. Nyitott egy következő fejezetet, de tényleg csak így, egy ilyen győzelem után tudsz lapozni, és menni tovább.”
Ati tehát lenyomta a Giro előtti utolsó versenyét, mostantól itthon készül, de inkább intenzívebb, rövidebb edzései lesznek.
„Szombaton nem mentem, mivel utaztam haza, vasárnap nyomtam egy órát, elmentem a törzshelyemre sütizni, hétfőn két órám volt, és aztán szerdától komolyodnak be az edzések. De nem fogok már nagyon hosszúakat menni, talán csak egyszer vagy kétszer lesz 5 órám. A formám nagyon jó, azt kell megtartani, szóval inkább intenzív, de rövidebb tekeréseim lesznek.
És Visegrád?
„Egyszer még szerintem elmegyek. Úgyis lesz egy hosszú, öt órás edzésem. Annak az útvonalába pont beleillik a visegrádi emelkedő.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés