Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fetter Erik: „Ezzel a győzelemmel magamat leptem meg a legjobban”

Bodnár Gergő

Frissítve 24/08/2021 - 12:47 GMT+2

Az Eolo-Kometa 21 éves versenyzője pályafutása első profi győzelmét ünnepelhette a Tour du Limousin-en.

Fetter Erik @tourdulimousin

Fotó: Twitter

2020 augusztusában Fetter Erik egy kórházi ágyon feküdt hat törött csonttal, miután edzés közben elütötték.

2021 augusztus 20-án Fetter Erik megszerezte pályafutása első profi győzelmét, ráadásul nem is akármilyen előzmények után. Maradjunk annyiban, hogy a Tour du Limousin utolsó szakaszának megnyerésével nem csak a csapatát, hanem saját magát is meglepte. Huszonnégy órával korábban ugyanis még az sem lett volna irreális, hogy limitidőn túl ér célba. A részletekről viszont meséljen inkább ő.
„Az első három nap maga volt a szenvedés. A nyitószakasz reggelén betegen ébredtem, nem kaptam rendesen levegőt, ráadásul a mezőny végig elképesztően ideges volt, mivel végig szűk és rossz minőségi úton versenyeztünk. Ilyenkor pedig nyilván mindenki elől akar lenni, ami természetesen nem lehetséges. Ráadásul az első 3 nap mintha egy juniorversenyen lettünk volna, hisz nem volt semmi kontroll, egyik csapat sem irányított, ezért egész nap felváltva mentek a támadások. Szóval pihenni, vagy a sorban megbújni nem igazán lehetett.”
Erik azonban betegen is túlélte az első három – kifejezetten gonosz - szakaszt, hisz ahogy azt pár spanyol versenyen megszokhattuk, a roadbook itt sem mindig a valóságot mutatta.
„Úgy tűnt, hogy sík szakaszunk lesz, dombok nélkül, aztán a nap végére összejött vagy 3000 méternyi szintkülönbség. És ez ment végig. Egy könnyű szakaszunk sem volt, Franciaország ezen részén konkrétan nulla méter sík található. Ehhez tegyük hozzá a szűk utakat, a folyamatos akciókat, meg a végig stresszes mezőnyt.”
Aztán jött a zárószakasz, ahol Erik sok mindenre készült, csak épp egy jó eredményre nem.
„A 3. szakaszon jó korán, 140-el a cél előtt leszakadtunk, pont egy olyan emelkedőn, amit Pinot rántott meg. Húsz percet kaptunk, és sokáig a limitidő is kérdéses volt. Ehhez képest az utolsó nap végén azt vettem észre, hogy nekem tök jól esik a tempó, miközben sokan leszakadnak, és egyre kevesebben leszünk. Mondjuk az legalább egy rendes szakasz volt, hisz korán elment a szökés, a trikót védő AG2R pedig dolgozott a főmezőny elején.”
Azt jött az utolsó 3 kilométer, és Erik nemhogy nem úszott meg, hanem idővel még be is támadta a sort.
Fetter Erik
„Egyedül nagyjából 1.5 kilométert mentem nyélen, az utolsó pár száz méteren meg már hátra sem néztem, szóval nem tudtam mi van mögöttem. Kicsit emelkedett az út, az utolsó kilométer olyan 2-3% lehetett átlagban. Nem sok előjele volt ennek a győzelemnek, tényleg eléggé megleptem magam. A zárószakasz reggelén még az is átfutott a fejemen, hogy megint gond lehet a limitidővel”- mesélte Erik, akinek köszönhetően az Eolo-Kometa már 5 idei győzelemnél jár.
„Komoly eufória volt a csapatnál, mindenki meglepődött, de leginkább én. Elmentünk egy nagy közös vacsorára, Basso személyesen írt nekem, Contador meg az Instagramon gratulált. Mondjuk volt mit ünnepelni, hisz Albanese második lett a szakaszon, Bais meg az utolsó nap megszerezte a hegyi trikót.”
Erik kedden egy újabb francia versenyen, a Tour Poitou-Charentes-en áll rajthoz, aztán jöhet a trentói Európa-bajnokság, ahol az U23-as időfutamon és a mezőnyversenyen is láthatjuk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés