Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan a Tour de Hongrie időpontja, sőt, még ennél izgalmasabb hírt is bejelentettek a szervezők a Magyar Körversenyről

Eurosport Magyarország

Frissítve 30/09/2022 - 16:35 GMT+2

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kihirdette 2023-as versenynaptárát, amelyben 2023. május 10. és 14. között már az UCI ProSeries-sorozat eseménye lesz az ötnapos Tour de Hongrie. Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a Magyar Körverseny.

Kihirdették a 2022-es Tour de Hongrie útvonalát (Forrás: tourdehongrie.hu)

Fotó: Other Agency

Éveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába.
A Tour de Hongrie az elmúlt években már sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat, a résztvevő profi csapatok száma, az egész világot elérő médiamegjelenés, a biztonságos lebonyolítás vagy a szálláshelyek terén. 2022-ben már a szabályok által kínált határokat feszegette a viadal, hiszen első kategóriás eseményként „csupán” a mezőny fele lehet WorldTeam, és ezt maximálisan kihasználták a szervezők. De nemcsak a WorldTeamek vagy a ProTeamek számában, hanem a sztárversenyzők meghívásában is elérték a lehetséges legmagasabb szintet, hiszen az idén Tour de France-szintű sprintermezőnynek szurkolhattunk a hazai utakon, benne olyan nevekkel, mint Elia Viviani, Dylan Groenewegen vagy Fabio Jakobsen.
A nemzetközi szövetség elismerte a sok éves magyar erőfeszítéseket – 2023-tól a ProSeries sorozatba iktatta nemzeti körversenyt! A ProSeries-licenc három esztendőre szól, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz – akkor ünnepli majd százéves fennállását a Magyar Körverseny.
Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenceket a profi csapatok és versenyek számára, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries-engedélyt, köztük Magyarország.
Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért jóval több világranglista pontot kapnak a versenyzők és magasabb pénzdíjakra számíthatnak: a megszerezhető UCI-pontok másféleszeresére nőnek, a pénzdíjak pedig csaknem kétszeresére – az eddigi 80 ezer euró helyett 150 ezer euró lesz a csapatok részére kifizetett összeg. Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak. A WorldTeamek és a ProTeamek mellett a rendező ország csapatai lehetnek kivételek. Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és a Magyarországon bejegyzett Continental Team, valamint legfeljebb két külföldi Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.
Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A mi régiónkból egyedül a Horvát Körverseny lesz a ProSeries része.
A 2023-as Tour de Hongrie versenyére – immár hagyományosan – a tavasz utolsó hónapjában, május 10. és 14. között kerül sor. Az körverseny útvonalát januárban jelentik be a szervezők.
Forrás: Tour de Hongrie sajtó
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés