Hiába tűnt el sokáig, nem kell félteni a 2022-es Tour győztesét.
A 2023-as Tour de France útvonal-bemutatója szokás szerint lejátszottak egy fantasztikus klippet , ami az előző versenyt foglalta össze. A videó a sárga trikóban hazatérő Jonas Vingegaard képével nyit, ahogy kiáll az őt fogadó óriási tömeg elé a koppenhágai városházán. Felemelő pillanat volt, olyan amibe joggal borzong bele minden kerékpárrajongó. Bő három hónappal később pedig eljutottunk oda, hogy a pillanat hőse is feldolgozta a történteket.
„Óriási volt, nagyobb, mint amire számítottam. Az az időszak őrületes volt. Még mindig nem igazán értem, miért jött ki ennyi ember ünnepelni a sikerem. Ez sokat elmond a dánokról, hogy mennyire is szeretik a sportot”- nyilatkozta nemrég a Jumbo versenyzője.
Kerékpár
A kritériumversenyek bája: A Tour-győztes Vingegaard lesprintelte Froome-ékat Szingapúrban
30/10/2022 - 10:08
Vingegaard már a Tour alatt is sokszor megkapta a kérdést a rá nehezedő nyomással kapcsolatban. A dán versenyző maga mesélt arról, hogy korábban rendszeresen elizgulta a nagy pillanatokat, még olyan is előfordult, hogy hányt idegességében. A nyomástűrő képessége aztán az évek alatt egy mentális edzőnek és a barátnőjének, Trine Hansennek hála sokat javult, de a sárga trikó megnyerése egy olyan sokk volt, ami akár újra előhozhatta volna belőle a régi gondokat.
Ez az aggodalom tovább erősödött, amikor Vingegaard nem úgy viselkedett, mint egy tipikus Tour-győztes. Nem lehetett látni kritérium versenyeken, nem szerepelt agyba-főbe a tévében, de még csak a dán körversenyen sem indult el, hogy ünnepeltesse magát a szurkolók előtt. Ehelyett a koppenhágai parádé után visszahúzódott az otthonába Glyngøre-ben, és két hónapig egyáltalán nem versenyzett.

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Visszatekintve viszont Vingegaard azt mondja, fölösleges volt az aggodalom.
“Túl volt pörögve ez a téma. Nem voltam mentálisan rossz állapotban, csak kellett egy kis szünet. Ennyi az egész.”
„Nem volt probléma, csak pihentem és élveztem az időt, amit a családdal és barátokkal tölthetek. Élveztem a barbecue-t, egy pohár bort vagy sört. Nem kell sok, hogy boldog legyek, még akkor sem, ha megnyertem a Tour de France-t.”
Vingegaard emellett arról is beszélt, hogy nem érti a kritikákat, amiket a hosszú szünet miatt kapott. Bjarne Riis például azt monda, el kellett volna mennie a világbajnokságra Ausztráliába, de a friss Tour-győztes szerint nem feküdt neki az útvonal, ő pedig nem az a fajta, hogy csak a létszámot kitenni elutazik valahova. Ami meg a programját illeti, nem is változtatott sokat, az eredeti tervekhez képest csak a Bretagnei klasszikus maradt ki belőle.
„Persze elfogadtam, hogy előbb-utóbb el kell kezdenem versenyezni, ezért is mentem el edzőtáborba szeptemberben, majd indultam a horvát körön. Szerintem jól zártam az évet és jó érzéseim vannak 2023-mal kapcsolatban.”
Sokan úgy gondolják, hogy Vingegaard az a fajta Tour-győztes lehet, aki egyszer megnyerte a versenyt, aztán célját elérve inkább nem is próbálkozik megint, hogy elkerülje a nyomást. Erről viszont szó sincs, a dán versenyző ugyanis imádja a felkészülés folyamatát.

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

„Szeretek felkészülni egy nagy versenyre, szeretem az edzéseket. Érdekel, hogy mit csinálhatok jobban, hol tanulhatunk az előző évből és lehetünk jobbak. Már a következő év is ott van a fejemben. Például szeretném elkerülni, hogy megint lebetegedjek a Liège után, és ez lelassítsa a felkészülésem.”
Voltak pletykák arról, hogy a Jumbo-Vismánál nem biztosak abban, hogy Vingegaard Tourozna jövőre, még a sportigazgató Merijn Zeeman is felvetette alternatívaként a három időfutamos Giro d’Italiát. Vingegaard viszont kész arra, hogy megvédje a címét.
„Még nem beszéltünk a részletekről és nincs meg a végleges terv, de a cél az, hogy 2023-ban is a Touron induljak. Meglepne, ha végül nem ez lenne a terv. Címvédőnek lenni mindig nehéz, de állok a kihívás elé. Tudom, hogy egyre nehezebb lesz nyerni, de ez része a kihívásnak, és most már a győztes tapasztalatom is megvan. Tudom, hogy csak magamra kell koncentrálnom, hogy kihozzam magamból a legtöbbet a 2023-as Touron.”
Forrás: Cyclingnews
Kerékpár
Valter Attila: „Szerintem a Jumbo a mezőny legjobb csapata, ahol még tovább fejlődhetek”
29/08/2022 - 19:17
Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 - 17:31