"Nagyon tetszik az útvonal. Már az elejétől fogva kemény verseny lesz, az első hét elég durvának tűnik Baszkföldön" - mondta Tadej Pogačar a 2023-as Tour de France útvonalbemutatója után.
Mindössze egy időfutam került be a jövő évi programba, 5 igazi hegyi befutós nap mellett, ennek az útvonalnak pedig Pogačar nagyon tud örülni.
"Sok emelkedőnk lesz, amit én szeretek, és annak is tudok örülni, hogy már az első héten lesznek nehéz hegyek. Szóval összességében jól fogunk szórakozni. Bár még elképesztően messze van a kezdés, én már most várom a jövő júliust."
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
A mindössze egy időfutam mellett az is elég feltűnő, hogy a Tour szervezői érezhetően keménnyé szerették volna tenni a kezdést, de ez sem zavarja a korábbi kétszeres győztest.
"Ez összességében szerintem sokkal érdekesebbé teszi a versenyt. Egész korán lesz már kemény hegyi befutó, és ott a Puy de Dome, ami nehéznek tűnik, de én még soha nem jártam rajta” – mondta Pogačar, aki azt azért megjegyezte, hogy a durva kezdés ellenére, a komoly támadásokkal talán érdemes lesz majd az utolsó hétig várni.
„Úgyis minden forma függő, plusz az is sokat számít, az ellenfelek csapatai milyen taktikát választanak. Én nem szeretnék változtatni a stílusomon, de egy Tour de France-on nem lehet ész nélkül menni, és sokszor okosabb inkább a verseny végéig kivárni.”
Akárcsak 2020-ban, amikor az UAE Emirates versenyzője azt az emlékezetes Roglič elleni fordítást bemutatta, jövőre is csak egy időfutam került be a programba, amit Christian Prudhomme azzal indokolt, hogy az ASO-nak reagálni kellett arra, mennyit változott a sportág az elmúlt években.
"Most újra tele van a mezőny támadó szellemű versenyzőkkel, akik nem félnek akciózni a hegyeken, szinte bárhol képesek nyerni, miközben a sok egyenkénti hajlamos megbénítani a versenyt” – nyilatkozta a Tour versenyigazgatója.

Tadej Pogačar

Fotó: AFP

„Mindig is annak a pártján voltam, hogy a főszereplők egymás ellen harcoljanak a hegyeken, ahelyett, hogy az időfutamon egymás után célba érve veszítenek időt. A Tour mindig is a hegyimenőknek készült, bárki bármit mond. Aki nem tud jól mászni, az nem nyerheti meg a sárga trikót.”
Hiába a nyolc hegyi szakasz, amiből 5 lesz igazi hegyi befutós, Tadej Pogačar azért azzal számol, hogy a 22 kilométeres egyenkéntin is bőven lesz meccs az esélyesek között. És mivel az időfutam nem a 20. szakaszra, hanem a harmadik hét legelejére került, ha valaki esetleg beszed némi hátrány, a hegyeken még bőven javíthat.
"Nagyon motivált vagyok, hogy megnyerjem a sárgát, megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy ez jövőre ismét sikerüljön. Az útvonal egy kicsit más, mint az elmúlt években, de ettől még a 2023-as Tour is nagyon kemény lesz."
Forrás: Cyclingnews
Kerékpár
Valverde: "Pogačar kivételes tehetség, de nálam most Evenepoel a világ legjobbja"
02/11/2022 - 17:45
Kerékpár
Bardet szerint sosem nyílt neki igazi esély Froome és Pogačar mellett
25/10/2022 - 16:16