Lefevere: "Ez a győzelem bizonyítja, hogy jó döntést hoztunk"

Ahhoz képest, hogy voltak olyan szakértők, akik szerint ez a mostani Quick-Step keret évek óta a leggyengébb, a belga csapat egyelőre legyőzhetetlen a Tour de France dániai nagy rajtja során. Előbb Yves Lampaert nyerte meg óriási meglepetésre a nyitó időfutamot Koppenhágában, majd Fabio Jakobsen győzött a nyborgi sprintben, az utolsó 100 méteren megelőzve Wout Van Aertot és Mads Pedersent.
A csapat tulajdonosa, a mindig szókimondó Patrick Lefevere-t ezúttal kicsit elragadták az érzelmei. "Kicsit még remegek. Ha belegondoltok, hogy milyen utat tett meg Fabio Lengyelországtól Nyborgig, nagyon örülök neki. Fantasztikusan kezdődött számunkra a Tour, ami azt is bizonyítja, hogy jó döntéseket hoztunk a keret kialakításánál. A győztesnek mindig igaza van. Csak azt sajnálom, hogy Yves elveszítette a sárga trikót, de ez azért nem tragédia."
European Championships
Jakobsen az új Európa-bajnok
15 ÓRÁJA

Jakobsen: "15 éve erről álmodom"

A 25 éves sprinternek ez az első Tourja - eddig 1/1 a mérlege a mezőnyhajrákat illetően. Ennél nehéz jobban kezdeni. Ha pedig hozzátesszük ehhez a győzelemhez, hogy 23 hónappal ezelőtt még azért kellett aggódnunk, hogy Jakobsen túléli-e a katowicei bukását, amikor Groenewegennel ütközött, és nagyjából 80 km/h-s sebességgel csapódott a célkapu oldalába, tényleg csodálatos a holland története.
"A mai egy hihetetlen nap. Elég hosszú folyamat volt eljutni idáig a balesetem óta. Ez a győzelem azoké az embereké, akik ezalatt az idő alatt mellettem álltak. A csapat elöl hozott engem, úgyhogy a nagy bukásból nem láttam semmit. Mörköv jól hagyott ott Van Aert kerekén, és a végén meg tudtam előzni őt és Pedersent.
Ez így elmondva elég egyszerűen hangzik, de egy ilyen sprint sose az. Sagannal vállaztam egy nagyot, de szerencsére mindketten a bringán maradtunk. Sprinterként a Tour de France a legnagyobb verseny, ahol nyerhetsz, 15 éve álmodoztam erről a győzelemről."

Van Aert: "Furcsa lenne, ha nem lennék boldog!"

Két nap, két második hely. Akár csalódott is lehetne az új sárga trikós, Wout Van Aert, hiszen szakaszgyőzelme nincsen még. Ugyanakkor a jóváírásnak köszönhetően átvette a vezetést összetettben (1 másodperc előnye van Lampaert előtt), a pontversenyben pedig szintén vezet - igaz, csak egy ponttal Jakobsen előtt. A harmadik Mads Pedersenhez képest viszont már 30 pont az előnye abban a küzdelemben, amiért a Tourra jött.
"Nagyon jó érzéssel ülök itt" - kezdte interjúját a belga Sporza tv-adón.
"Mivel felvehettem a sárga trikót, elég furcsa lenne, ha boldogtalan lennék. Tegnap már arra gondoltam, hogy ez ma meglehet. Hektikus befutóra számítottam, de végülis a hídon inkább szembeszél fújt, nem igazán lehetett szétszedni a mezőnyt. Ettől függetlenül a Tour első szakasza mindig nagyon veszélyes, már csak az út mentén álló rengeteg néző miatt is."
"Külön is meg kell köszönnöm a segítséget Christophe Laporte-nak, aki mind a részhajránál, mind pedig a sprintben nagyon jól pozicionált engem. Tudtuk, hogy a hídról lejőve nem sok van a célig, és nekem volt a legrövidebb a versenyvonalam. Pedersent meg tudtam előzni, egy pillanatra azt hittem, hogy nyerni fogok, de Jakobsen biztosan nagyon gyorsan jöhetett mögülem, mert megelőzött. Sok lehetőségem lesz még ezen a Touron, úgyhogy egyáltalán nem vagyok csalódott az újabb második hely miatt. Raymond Poulidort is nagy bajnoknak tartom." - mondta a sárga trikós a francia legendáról, aki nyolcszor végzett a Tour dobogóján győzelem nélkül. Az Touron megszerzett első oroszlánja pedig nem lehetett másé, mint a fiáé, Georges-é, aki az édesanyjával együtt kísérő az apukát a Touron.

Wout van Aert

Fotó: AFP

Pogačar bukott: "Még mindig fáj az öklöm"

Mintha csak a Harcosok klubjából jött volna, úgy nézett ki Tadej Pogačar a nyborgi célban. A kétszeres Tour-győztes az utolsó 3 kilométeren történt tömegbukásban volt benne, és a kézfejével találta el az útszéli kordonok egyikét.
"Remélem, hogy hozzám hasonlóan mindenki megúszta azt a bukást, hiszen csak a mi csapatunkból hárman kerültünk bele" - nyilatkozta a szlovén közszolgálati médiának. "A kézfejemet, az ujjaim töveit ütöttem be a kordonba, még most is fáj egy kicsit."

A Farkasfalka uralma

A belga kerékpáros szaksajtó egyik vezető lapja, a Het Nieuwsblad sorain Guy Van den Langenbergh reagált véleménycikkben az első két nap történéseire (cikkünk címe is az ő gondolata). Írását azzal kezdi, hogy Patrick Lefevere-nek megint igaza volt, hiába az angol nyelvű sajtó és a közösségi média felháborodása Mark Cavendish mellőzése miatt, Jakobsen már az első sprintjében bizonyított. A belga író azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Jakobsen és Sagan közötti vállazás még a szabályok adta kereteken belül volt.
Jakobsen balesete kapcsán Van den Langenbergh úgy fogalmaz: a katowicei baleset után Jakobsen közelebb volt a halálhoz, mint a túléléshez, és nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is érhette volna maradandó károsodás a hollandot. Ehhez képest Jakobsen azóta is tud, és ami még fontosabb, mer is sprintelni. A Quick-Stepnél pedig hiába nincs Cavendish, Alaphilippe és Evenepoel (talán a három legnagyobb marketingértékű versenyző) a Touros keretben, a maradék 19 szakasz már csak egyfajta bónusz lesz.
Van Aert sárga trikójával kapcsolatban már arról ír, hogy akár jövő péntekig megtarthatja azt, amikor a mezőny a La Planche des Belles Filles hegyi befutójához érkezik. Az elemzés azzal zárul, számos lehetősége lesz még nyerni a Jumbo versenyzőjének, az eddigi három Tourján pedig legkorábban az 5. szakaszon jött össze neki az első szakaszgyőzelem.
A dán Nagy Rajt utolsó szakaszával folytatódik vasárnap a Tour de France, közvetítésünk 12:55-kor kezdődik az Eurosport1-en és az eurosport.hu-n.
(Források: HetNieuwsbladháromszor, és siol.net)
Kerékpár
Lefevere: „Nem leszek csalódott, ha Evenepoel nem megy nagy Vueltát”
TEGNAP 14:42
Vuelta a España
Carapaz, Hindely, Yates - kik lesznek Evenepoel legnagyobb ellenfelei a Vueltán?
TEGNAP 07:29