Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thomas a dízelmozdony, akit segítőnek vittek volna a Tourra, mégis a dobogón zárt

Szabó Bence

Publikálva 25/07/2022 - 17:14 GMT+2

Geraint Thomas idén mindenkit meglepve állt fel a dobogóra a Tour de France-on, pedig az év elején még a csapata is legfeljebb segítőként számolt vele. A brit versenyző viszont hitt magában, és bejött a harmadik helyre. A sikerek motivációt is adnak neki, egy évig még biztosan marad a mezőnyben, és mindent megtesz majd, hogy az Ineos legyőzhesse a Pogacar-Vingegaard párost.

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

„Mondanám, hogy nem motiváltak (a kétkedők), de valahol mélyen azért igen.”
Geraint Thomast nem azért szeretjük, mert jól titkolná az érzelmeit. De miért is tenné, amikor két év szünet után újra dobogóra állhatott Párizsban, ezúttal a harmadik helyet szerezte meg a Tour de France-on. Úgy, hogy míg az első két helyezettet (ha nem is feltétlenül ebben a sorrendben) sokan várták oda, Thomast szinte senki nem jósolta a top3-ba. Még saját maga sem.
A brit versenyző most már mosolyogva meséli el, hogy amikor a felesége, Sara novemberben azt mondta neki, idén a dobogón lesz, egyszerűen kinevette. A 21. szakasz reggelén érkezett is az üzenet: „Ugye megmondtam.”
Persze az emberek okkal voltak szkeptikusak. 2019 óta Thomas-nak egyheteseken voltak jó eredményei, de a nagy körökön a szerencsével is hadilábon állt – ki ne emlékezne a 2020-as Girón történő kulacsos bukására – és a formája is elmaradt a korábbiaktól.
Ráadásul időközben 36 éves lett, és az Ineosnál is úgy döntöttek, inkább a fiatalabb versenyzőikre akarnak koncentrálni. A csapatvezető Rod Ellingworth tavasszal kerek perec kimondta, hogy Thomas helye nem biztos a Tour-keretben, ha pedig menni akar, lehet, hogy el kell fogadnia egy szupersegítői szerepet.
„Azt hiszem, úgy láttak, mint Sepp Kusst, vagyis hegyi segítőnek. Én így éreztem. Ez a Svájci kör megnyerése után kicsit megváltozott.”
picture

Geraint Thomas

Fotó: AFP

Mire eljutottunk a Tour rajtjáig, a csapat kénytelen volt valamelyest beadni a derekát. Az eredetileg tervezett két kapitány helyett három kiemelt emberrel indultak, a versenyzők formája alapján – Thomas győzött Svájcban, Adam Yates és Dani Martinez pedig problémákkal és betegséggel küzdött - pedig már arra is jó esély volt, hogy közülük a rutinos brit lesz a legerősebb kártyájuk.
Ez annak az egyértelmű eredménye volt, hogy Thomas nem adta fel. Mikor télen leült beszélgetni Ellingworth-szel, a már említett jelzések ellenére kérte, hagy építhesse programját továbbra is a Tour köré. Emellett viszont egy sor dolgon módosított: új edzővel dolgozott, változtatott az érkezésén és kicsit a versenyprogramján is, kipróbálta például a Baszk kört vagy a Fléche Wallonne-t.
„Egyszerűen ilyen a személyiségem. Nem adod fel csak azért, mert valaki azt mondja neked, hogy nem vagy rá képes. Valahol mélyen tudtam, hogy jó lehetek és mindent megtettem azért, hogy a legjobb formámban érkezzek ide. Mindegy volt, hogy ez azt jelentette volna, hogy Sepphez hasonlóan egyik nap nagyot megyek a hegyekben és másnap lazára veszem, vagy a dobogóért harcolok, meg akartam adni magamnak a legjobb esélyt.”
picture

Geraint Thomas

Fotó: AFP

„Amikor versenyezni kezdtem, fokozatosan lettem jobb, ami normális. Magabiztos voltam, hogy ha keményen dolgozom, akkor ott lehetek.”
Thomas idén összehozta a dobogót az Ineosnak, de a csapatnál, ahol az elmúlt bő tíz évben négy versenyzővel is megnyerték a Tourt, ennél nyilván nagyobbak az ambíciók. Thomas több mint hét percet kapott a győztes Jonas Vingegaardtól és Tadej Pogacarhoz sem volt közel, adja magát a kérdés, hogyan tervezik velük felvenni a versenyt a jövőben?
„Talán a következő szezon lesz az utolsó évem, szóval nem igazán érdekel, élvezem majd nézni
– vicceli el először a választ Thomas.
“Ez kemény lesz. Ez a két ember hihetetlen. Tom Pidcock előtt szép jövő áll, de egy dolog úgy versenyezni, ahogy ő teszi, és egy másik nyerni. A csapat mögötte lesz majd, de rövidtávon kit szerződtetsz? Ők ketten kiemelkednek.”
Ennek a nyilatkozatnak a fényében érdekesek a pletykák, amik Primoz Roglic érkezéséről szólnak, de Thomas egy másik lehetőséget vázolt fel.
“A legjobb, ha erős kerettel érkezünk. Ha van három erős embered, akkor talán sikerülhet, de a Jumbo is nagyon erős, és az UAE sem gyenge, hiába mondják. Nincs könnyű dolgunk, de az ilyen kihívás segít reggel elindulni a munkába. Ez motivál minket, én pedig mindent megteszek majd, hogy segítsek, legyen szó a következő egy vagy két évről. Biztos, hogy képesek vagyunk rá, csak meg kell találnunk a módját.”
picture

Geraint Thomas

Fotó: AFP

Thomas tehát még egy évet legalább tervez a mezőnyben, és bőven van még motivációja. A jó eredmények hatására láthatóan ismét a régi, vidáman csipkelődős önmagát idézi, fanyar brit humorával sokakat Bradley Wigginsre emlékeztet.
Idén viszont nem akar abba a hibába esni, mint korábban, vagyis egy elnyújtott ünnepléssel lényegében júliusban befejezni a szezonját. A Brit Nemzetközösségi Játékokon és a kanadai egynaposokon is indulni szeretne, na meg egy két éves gyerek édesapjaként különben is nehezebb végigbulizni a nyarat.
Abban azért biztosak lehetünk, hogy vasárnap este Párizsban lecsúszott néhány sör a dobogót ünnepelve, bár Thomas megjegyzi, hogy a negyvenhez közeledve ez sem olyan egyszerű már, mint régen.
„Egy dolog rosszabb lesz a korral. A másnap.
Forrás: Velonews és Cyclingweekly
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés