Ez volt az eddigi aszfalthőmérséklet-rekord a Tourok történetében, méghozzá a 2010-es, Tournus és Station des Rousses közötti 7. szakaszról, de ezen a hétvégén elfelejthetjük ezt a számot.
Szombat reggelre a mezőny ugyanis az utóbbi napokhoz képest is komoly hőségre ébredt, ami a vasárnapi szakaszon fog tetőzni. 40 fokot jósolnak, az utak hőmérséklete pedig elérheti a 65 fokot is. Az előrejelzés alapján enyhülés csak szerdán várható – még jó, hogy hétfőn pihenőnap következik a mezőnynek.
Ebből a szempontból a Michael Matthews győzelmével záruló szombati etap sem volt könnyű, hiába vezettek be a szervezők és a csapatok extra óvintézkedéseket. Thibaut Pinot úgy nyilatkozott, olyan volt a héten, mintha kemencében kellene tekernie, Tadej Pogačar pedig azon aggódik, hogyan tartják megfelelő szinten hűvösen a testüket.
Kerékpár
Quintana: "Pogačart erősebbnek látom, mint Vingegaard-t"
15/08/2022 - 16:32
Az ilyenkor már általánosnak mondható jeges megoldások önmagukban kevesek, de például az Ineos- és a Jumbo-versenyzők hűtőmellényei a szakasz előtt komfortos megoldást jelentenek.

Geraint Thomas hűtőmellénye a pénteki szakasz rajtja előtt (VeloNews)

Fotó: Eurosport

A szervezők szorosan közreműködnek a helyi hatóságokkal, a folyamatról Andre Bancala közlekedésbiztonsági vezető nyilatkozott a VeloNewsnak.
„Az olyan hőhullámok idején, mint amilyenre most számítunk, mindenkit mozgósítunk, akit csak tudunk, a tűzoltóság pedig folyamatos készenlétben áll, hogy felvegyük a harcot az időjárással. A helyi tűzoltóságok nagyjából 10.000 liter vizet locsolnak az olvadó aszfaltra, hogy enyhítsék az üvegházhatáshoz hasonló állapotokat. Mondani sem kell, ha az útfelület 55, 60 vagy még több fokos, és a pedál csak 20 centiméterrel van az aszfalt fölött, akkor a versenyző extrém hőmérsékletnek van kitéve.”
Bancala és a csapata a hétvégén egy teherautókból álló konvojt navigál a verseny útvonalán, nem sokkal a mezőny előtt haladva. A céljuk, hogy 15 perccel a versenyzők előtt locsolják le az aszfaltot, egy olyan idősávban, amikor az út lehűl, viszont nem marad csúszós.
Hozzá kell tenni: ha a hőmérséklet tovább nő és a helyzet nem javul, életbe lép az extrém időjárási protokoll, ami annyit jelent, hogy a hatóságok, a szervezők és a csapatok képviselői az adott etap előtti este összeülnek, és megbeszélik, kell-e változtatni az útvonalon, a szakasz hosszán vagy bármi máson.
Forrás: VeloNews
Tour de France
Thomas a dízelmozdony, akit segítőnek vittek volna a Tourra, mégis a dobogón zárt
25/07/2022 - 15:14
Tour de France
Folytatódik a Jumbo-show! Bekísérték a sárga trikóst, és jól meglepték a mezőnyt - összefoglaló
22/07/2022 - 16:16