Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogacar a pék, akit a szülei attól féltettek, hogy nem lesz képes elérni a Tour de France színvonalát

Publikálva 08/07/2022 - 10:54 GMT+2

Tanárok és szülők mesélnek arról, milyen volt a kis Pogacar, miért ment le élete első kerékpáros edzésére, mi köze a családnak egy lapos szlovén kenyérhez, és egyáltalán honnan jött a ’Tamau’ becenév.

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Egészen durva belegondolni, de a szülei valósággal féltették a kudarctól, épp ezért mondogatták azt a profinak készülő Pogacarnak, hogy akkor sem lesz semmi baj, ha esetleg nem éri majd el a Tour de France szintjét.

Ehhez képest az elmúlt kév évben úgy nyerte a sárgát, hogy mellé a fehér és a pöttyös trikó is az övé lett. Még nincs 24, de már hét Tour szakaszgyőzelemnél jár, és biztos ami biztos, tegnap a vezetést is átvette összetettben. Két nappal korábban, mint tavaly.
Tadej Pogacara a pék. Igen, így, egy ’a’ betűvel a szó végén. Ezt meséli a vezetéknév szlovén jelentéséről Marjeta, Pogacar édesanyja.
"A pogaça nálunk egy különleges tésztából készült lapos kenyér, amit dióval, sajttal, és általában tárkonnyal ízesítenek. Ez a Pogacar családnév jelentése: az ember, aki a pogaça kenyeret süti."
Marjeta azt is elmondta, hogy Gora-ból származik, ami szlovénul "hegyet" jelent. A Klanec, Tadej apukájának, Mirkónak a szülőhelye, ugyancsak az emelkedő szóra való utalás, Így pedig már minden érthető Tadej kapcsán.
’011-es különleges ügynök.’Ez volt Pogacar fedőneve az általános iskolai ballagási videójában. Szól a klasszik James Bond-betétdal, Tadej pedig az odaillő jelmezben beront az osztáyterembe. Igaz, egy kissé esetlenül, de a rosszfiút játszó osztálytársa azért félreugrik előle.
A kerékpáron persze otthonosabban mozog. Ezt már akkoriban lehetett látni, hisz egy másik, a Mission Impossible-t kifigurázó videóban a kerékpárján ülve üldözi, és ügyesen manőverezve le is szereli a közellenséget alakító osztálytársát.
Klara Zidask és Meta Strumbelj, Pogacar egykori tanárai nevetve mutatták és nézték végig ezt 2013-as videót, ami a komendai általános iskolában készült.
„Egy tipikus kissrác volt, akit nem nagyon érdekelt a szlovén nyelv és az irodalom” – mesélték mosolyogva. „Huncut volt és haszontalan, de nem volt rossz szándékú. Szó se róla, nem volt egy dumagép, rövid mondatokban beszélt. Ez valószínűleg azóta sem változott.”
A tanárnők mosolyogva mesélik a sztorikat a kiskamasz Tadejről.
„Többször láttuk, hogy bámul kifelé az ablakon. Egyik nap megkérdeztem, hogy miért nézelődik. Azt mondta, csak azon gondolkodott, mit fog csinálni délután. Hogy edzeni fog. Már ekkor is nagyon benne volt a kerékpárban. Néha egykerekű biciklivel jött iskolába. Nem volt eminens diák, de azért egészen jó jegyei voltak.”
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Twitter

Zidask tanárnő írt egy gratuláló üzenetet Pogacarnak elsőTour-győzelme után. Elmsélte neki az előbbi történetet.
„Emlékezett rá. Vicces, mert akkoriban úgy gondoltam, nem viszi majd semmire a kerékpárjával. Azóta meg óriási bajnok lett belőle.”
Mindenki büszke volt rá. A Tour alatt érthető módon minden Tadej eredményeiről és aktuális helyezéséről szólt az 1000 lakosúKomendában.
„Itt volt a legfiatalabb húga, Vita, aki mindig képeket ragasztott a falra. A győzelme után mi, tanárok megkértük a gyerekeket, hogy sárgában jöjjenek iskolába. Most az ő nevével tanítjuk, milyen érzés büszkének lenni Szlovéniára.”
Komenda neve azóta egyet jelent Tadejjal. A hívek a templomban gyertyát gyújtanak azért, hogy Pogacar Tourja jól sikerüljön. Tavaly a városházán található címert sárgába öltöztették, hogy így tisztelegjenek a 2021-es győzelme előtt. A város központjában található magas fát pedig feldíszítették, hogy ezzel is kifejezzék, mennyire büszkék városuk híres szülöttére.
„Az utcát sárgára festettük, plusz egy részt fehérre, rajta piros pöttyekkel”– mesélte a város egyik vezetője, akinek Pogacar-naptár lóg az irodájában.
Pogi első kerékpáros klubjában, a ROG-ban ott lóg a falon a tavalyi sárga trikója, és általában ott van mellette az első kerékpárja, egy zöld Billato is. Ez akkor persze még nagy volt neki, de ő azért elboldogult vele.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Twitter

A klub edzője figyelte a fiatal tehetségeket. Először Tadej bátyja, Tilen került ide, de az öccse is jönni akart vele. Csak ő még ’kisfiú’ volt, ezért is kapta a ’Tamau’ becenevet.
„Vézna volt, alacsony és törékeny. De fejben erős volt, és iszonyú lelkes, minden évben sokat fejlődött”– mondta első edzője.
LÁTSZOTT, HOGY TUD VALAMI KÜLÖNLEGESET, AMIT KEVESEN.
Tadej 12 évesen nyerte az első versenyeit. Egyszer eljött a korosztályos válogatott edzője is, aki először sajnálta, mert azt hitte le van maradva a többiektől. Aztán alaposan megváltozott az arckifejezése, amikor megmondták neki, hogy ő a kis Tadej, aki lassan le fogja körözni a többieket.
Amikor 16 éves lett, feltűnő volt, mennyire jól teljesít a hosszabb versenyeken. A regenerációs képessége egészen kivételes volt.
„Egy ausztriai verseny utolsószakaszán, amikor mindenki borzasztóan fáradt volt, ő megindult és otthagyott mindenkit. A végén aztán utolérték, de én azt gondoltam magamban, hogy ha ilyen kis testtel ezt ő meg tudja csinálni, akkor fényes jövő áll előtte.”
Pogacar már Monacóban él, de évente néhányszor hazalátogat, és szívesen indul a szlován körön is. Amikor lehetősége van rá, a helyszínen nézi meg a róla elnevezett, ’Tadej Pogacar kupa’névre hallgató kritériumversenyt. Aminek a szervezésében a szülei, Marjeta és Mirko is segítenek.
A ROG-on belül a tehetséges fiatalok számára létrejött a ’Pogi Team’, melynek létrehozásában, a szponzorok szerzésében Pogacar is aktívan részt vett. „Egyre nagyobb a csapat. Két év alatt megháromszorozódott a létszám."
„Nagyon boldog vagyok, amikor együtt eszik a család, ilyenkor mindig azt főzöm, amit ő szeretne”– meséli Marjeta az anyukája, aki francia tanárként dolgozik. „Mindenből egészséges verziót csinálok, de a palacsintából mondjuk nem könnyű.”
„Hogy milyen gyerek volt Tadej? Pörögött, tele volt energiával. Poénkodott, táncolt, énekelt. Mindig izgett-mozgott, nekem meg figyelnem kellett, hogy nehogy valami baleset érje. De nem kellett megbüntetni, ha mégis, akkor meghúztam a fülét. Sokat segített itthon, keményen dolgozott.”
picture

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

A szülők őersze a sportban is támogatták, mert érezték, így tanul majd meg csapatban működni.
„De a sport abban is segít, hogy az ember ne csináljon hülyeségeket. Mi nem is számítottunk arra, hogy profi lesz. 14 vagy 15 éves volt, amikor először beszélt a Tourról. Mi akkor azt mondtuk neki, hogy: ez egy igen nagy cél és keményen kell érte dolgozni. Ne legyél csalódott, ha esetleg nem sikerül elérned azt a szintet.”
Tadej azonban a legvadabb álmokat is túlszárnyalta. A szülők tavaly is ott voltak Párizsban, és szemtanúi voltak fiuk sikerének. Nem szólnak bele Tadej karrierjébe, de a körülötte lévő hájp őket sem kerüli el.
„Gyakran kérdeznek minket róla. Mi ilyenkor azt mondjuk, hogy mi sem sokat tudunk. Nem kérdezzük őt erről, ez az ő munkája. Az ember nem beszél sokat a gyereke munkájáról. Néha persze hallunk irigy, féltékeny megjegyzéseket is.”
„Mi viszont nem csak az eredményeire vagyunk büszkék, hanem arra is, hogy barátságosan viselkedik az emberekkel, a csapattársaival, az újságírókkal. És, hogy valódi példakép a gyerekek számára.”
A szülők, és Urska a mennyasszonya, ma ott lesznek a Planche des Belles Filles tetején. Egy újabb ok arra, hogy Pogacar odategye magát.
Bár nem úgy ismerjük, mint aki meg akarná úszni az első hegyi befutós szakaszt a Touron.
(Forrás: HLN.be)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés