A belga sajtó öt kérdést tett fel a két legendának.

1. Előzetesen Vingegaard-ra fogadtatok volna?
Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 17:31
Riis: Uh, ez nem egyszerű kérdés. Tavaly második volt, ha ezt összehozod, nem lehetsz rossz, nem? Onnan már csak egy lépést kell tenned, közel vagy. Nagyon erős Tourt ment, nem volt egy gyenge pillanata. Mégsem voltam biztos benne egészen az Hautacamig. A Tour elvégre a Tour. Jonas kicsit mindenkit meglepett. Tavaly láttuk, hogy mire lehet képes, de az előtte lévő években nem követtem, nem tudtam, hogy tud-e tenni még egy lépést. Most bizonyította, hogy igen.
Rasmussen: Én Pogacarra tettem, bár már a Dauphinén is volt a legerősebb hegyimenő. Igazából Pogacar jobban meglepett, negatív módon. Többet vártam tőle, bár egyik csapattársát vesztette el a másik után. Ezen el kéne, hogy gondolkozzanak az UAE-nél. Vingegaard sokkal impresszívebb volt a Hautacamon. A Granonon nem is ment annyira gyorsan a többiekhez képest. Ott egyszerűen Pogacar lassabb volt másoknál.
2. Mi volt Van Aert szerepe a győzelemben?
Riis: Wout nagyon fontos volt, főleg a Hautacamon. Őrült volt, amit ott ment. Ő kezdte a szökést, az utolsó emelkedőn pedig eldöntötte a Tourt. Ilyet még sose láttam. Vingegaard szerencsés volt, hogy neki volt a legerősebb csapata. Talán egyedül is képes lett volna erre, de elég megnézni Pogacart, rá is ráfért volna a segítség. Az egyik nap voltak segítői, a másik nap nem láttuk őket sehol. A Tour viszont nem így működik, amikor szükséged van rájuk, ott kéne, hogy legyenek veled.

Jonas Vingegaard és Wout Van Aert

Fotó: AFP

Rasmussen: Van Aertnek nagy szerepe volt. Bármi történt, ő benne volt, már-már legendásan erős. Vingegaard megnyerhette volna a Tourt nélküle is, de a csapata nélkül nem. Ha olyan erős csapatod van, ami Kruijswijk és Roglic kiesését is elbírja, mert mások átveszik a munkájukat, akkor nincs miért aggódnod kapitányként. Laporte, Kuss… probléma nélkül váltották le a kiesőket.
3. Miben fejlődhet még Vingegaard?
Riis: Már most is majdnem tökéletesen megy. Az első időfutamon azt is megmutatta, hogy az esőben is jól, technikailag ott nagyon rendben volt. A hegyekben nem hibázott. Talán lehetne egy kicsit nyugodtabb a hektikus helyzetekben, mint amikor bajba került az arenbereges szakaszon. Ott egyszerűen visszatehette volna a láncát és várhatott volna a csapatára. Akkor is megijedt, amikor elesett, de ezek apróságok. Minden megvan benne, hogy remekül védekező versenyző legyen. Épp ezért volt olyan izgalmas a Tour: Pogacar folyamatosan támadott, Vingegaard pedig védekezett. Ha nem szerzi meg ilyen hamar a sárgát, más lett volna a verseny.
Rasmussen:
Nem tudom, lehet-e még jobb.
Nagyon jó az időfutamokon, lenyűgöző az emelkedőkön. Ha megnyered a Tourt, akkor szerintem közel vagy a legjobbadhoz. Mondhatnánk, hogy még hiányzik belőle egy kis robbanékonyság Pogacarhoz képest, de szerintem egyáltalán nem lassú. Pogacar egyszerűen hihetetlen ezekben a helyzetekben. Szóval nem hiszem, hogy dolgoznia kéne ezen. Amúgy sem kell szakaszokat vagy egynaposokat nyernie, a Tour mindennél fontosabb.

Jonas Vingegaard és a nagy ellenfél Tadej Pogacar

Fotó: AFP

4. Hányszor nyerheti még meg a Tourt?
Riis: Pogacar és Vingegaard is a húszas éveik elején járnak, látjuk még őket küzdeni a Touron. Lehetetlen megmondani Vingegaard hányszor nyerhet még. Fontos, hogy ő és a csapata is megőrizzék a kezdeményezőkészségüket. Most, hogy Pogacar második lett, gondolkozik majd és jövőre összerak egy jó tervet. Még keményebben edz majd, és ez veszélyes Vingegaardra nézve. Pogi keményen vissza akar majd vágni.
Rasmussen: Nehéz erről mit mondanom. Mindig vannak új tehetségek, akik hirtelen berobbanhatnak. Mindenki azt hitte, Pogacar ötöt nyer majd egymás után, de jó példa Bernal vagy Ulrich is… Amit kijelenthetek, hogy a következő Tourokon is harcban lesz a sárgáért. Jó csapatban van, ami gondját viseli, és Jonas sem fog rossz útra térni.
Nem az a fajta, aki elköltözik Monacóba, Ferrarit vezet és kokaint szív. A rock sztárok élete nem neki való.
5. Mi mást nyerhet még a Touron kívül?
Riis: Ez nem fontos kérdés. Ha megnyerheted a Tourt, arra kéne fókuszálnod. Építs erre az évedet és nézd meg, mi fér még bele. Ha már van pár Tour győzelme, még mindig megnézheti, mi más érdekli. Szerintem az egynaposok nem igazán az ő terepe. Az ő állóképességével a hegyekben van otthon, a háromhetesek az ő műfaja. Amúgy sem tudja, hogyan készüljön fel tavaszra, ezt Pogacarra kéne hagynia.
Rasmussen: Simán jó lehet a Liège-en vagy a Lombardián, szerintem ezeken a versenyeken érheti el a legtöbbet. Ezek beleférhetnek a programjába, de szerintem pont ez az a lecke, amit Pogacar megtanult az idei Tourból. Talán túlságosan is megosztotta a figyelmét idén. Megnyerte az UAE Tourt, behúzta a Strade Bianchét és majdnem a Flandriát is. Talán kicsit jobban a Tourra kéne összpontosítania.
forrás: Het Nieuwsblad
Tour de France
Őrültség vagy logikus lépés, hogy Van Aert megpróbáljon rámenni a Tour összetettjére?
31/07/2022 07:25
Tour de France
Óriási üzlet: mit jelent a Jumbónak és a Vismának Vingegaard Tour-sikere?
30/07/2022 08:47