Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs semmi labdaérzéke, és a bicóját sem tudja megszerelni – gyerekkori barátok mesélnek Van Aertról

Frissítve 06/07/2022 - 14:15 GMT+2

GPS-s a fejben, stílusos megjelenés, kevés labdaérzék, és a bicója, amit nem igazán tud megszerelni. Gyerekkori barátok és edzéstársak mesélnek arról, milyen ember a sárga trikós Wout van Aert, amikor nem látják a kamerák.

Wout Van Aert

Fotó: AFP

1-1-2-2-2-1. Így néz ki Wout van Aert eredménysora a legutóbbi hat Tour de France szakaszon.
Tegnap sárgában szólózott, majd a levezetés közben lazán odaszólt az épp görgőző Pogacarnak: „Na, megleptelek egy kicsit?”
A szlovén versenyző vette a lapot, értette a poént, és a lehető legjobb választ adta: „Egy kicsit, de szerencsére azzal a támadásssal a csapattársaidat is leszakítottad.”
Mivel Wout van Aertra már a tavalyi Touron is elfogytak a jelzők (klasszikus sprintet, időfutamot, és hegyi szakaszt is nyert), jöjjenek inkább azok, akik régen és jól ismerik. Vagy például akkor látják, amikor nincsenek mellette a kamerák.
Hisz egy profi kerékpáros az ideje jelentős részét edzésekkel tölti, a hosszú és gyakran monoton órák alatt pedig mindenkiről szépen kiderül, hogy milyen személyiség valójában. Így általában az edzéstársak tudják elmesélni a legjobb történeteket.
Amikor Wout van Aert a tavalyi Tour de France rajtja előtt megjelent a csapatbemutatón, senkit sem lepett meg, hogy ezt frissen vágott frizurával, tökéletes megjelenéssel tette. Azok, akik sok időt töltenek vele, meg tudják erősíteni, hogy a belga versenyző azért elég hiú.
Maarten Wynants (aki egészen 2021 tavaszáig a csapattársa volt), most pedig sportigazgatóként dolgozik a Jumbonál, tud ezzel kapcsolatban egy vicces történetet.
Ők ketten ugyanis pár nappal a tavalyi Tour előtt tekertek együtt, amikor van Aertot megcsípte egy méh.
„A nyelve bedagadt, de elég durván. Ő viszont ment tovább, és csak amiatt aggódott, hogyan fog kinézni másnap a csapatbemutatón. Kizárólag ez zavarta.”
A történet persze Van Aert hiúsága mellett az eltökéltségét is jól mutatja, amire Wynants is ráerősít.
„Ami kiemeli őt, az az akarata, hogy minden nap keményen dolgozzon. Tudom, hogy ez sokkal keményebb számára, mióta apuka lett, de mégis nyavalygás nélkül megy magaslati edzőtáborba vagy az Ardennekbe emelkedőkön edzeni. Az akarata, teszi őt igazán különlegessé.”
picture

Wout Van Aert

Fotó: AFP

Wout egyik állandó edzástársa, Daan Soete, akivel 8 éves koruk óta ismerik egymást.
„Wout nagyon komolyan veszi az edzést. Tíz kör az tíz kör nála. Nem kilenc, de nem is tizenegy. Sprintben is csak akkor van esélyem ellene, ha ő nem vesz részt. Ha én meghúzom, de ő épp könnyed tekerésen van, akkor nem jön kísértésbe, hogy kövessen. Szereti ha rendszere van a dolgoknak” – meséli Soete.
Egy dologba viszont Van Aert sem szeret rendszert vinni, ez pedig az edzések elkezdése:
„Minden alkalommal, amikor megvárom a házuknál, legalább tíz percet várakoztat. Sose készül el. Elhiszem, hogy ez meglepő lehet, mert amúgy Wout olyan, aki tartja a szavát, de velem talán kicsit laza ilyen téren.”
Mivel a páros régóta ismeri egymást, Soete a fiatal van Aert szokásairól is tud mesélni. Érdekes például, hogy annak idején a legtöbb kerékpárossal ellentétben a belga versenyző nem a kávéra szokott rá, bár mára ez természetesen megváltozott…
„Ma már egy hosszabb tekerés elképzelhetetlen kávészünet nélkül, de régen nem ittunk. Mi voltunk az egyetlenek, akik mindig teát kértek. Nagy váltás volt, amikor átálltunk, először még sok tejjel és cukorral. Ma persze már igazi versenyzők vagyunk, és igazi kávét iszunk.”
picture

Wout van Aert verpasst den Start bei den Belgischen Meisterschaften wegen einer Knieverletzung

Fotó: Getty Images

Az állandó koncentrációhoz kell is a kávé. Soete szerint ugyanis Van Aert vele ellentétben egy pillanatra sem bambul el edzés közben, mindig pontosan tudja, merre van és hova akar eljutni:
„Olyan, mint ha egy GPS lenne a fejében, mindig tudja az utat. És persze sose érintjük ugyanazt az utcát kétszer, az edzésnek jól kell kinéznie Straván.”
Érdekesség, hogy a belga sztár edzéspartnerei közül nem is mindenki profi bringás. Például sokszor teker együtt Vincent Van Rooy-jal, aki amatőr sportoló, emellett pedig civilben asztalos. A páros többnyire van Aert állóképességi edzéseit végzi közösen, amit a Jumbo versenyzője gyakran szeret a természetben csinálni.
„Szereti a kalandokat és szeret kint lenni a friss levegőn. Gyakran megyünk túraösvényeeken, vagy keresünk murvás és homokos utakat. Egyszer elakadtunk, mert valakinek a magánbirtokhoz értünk és kerítést kellett másznunk, bringával a hátunkon. De ez őt nem érdekli. Ha el akar jutni egy szép helyre, akár három drótkerítésen is átvágja magát.”
Ha valamiben viszont egyáltalán nincs a helyzet magaslatán, az a kerékpár karbantartása:
Kiskorában mindig az apja szedte neki rendbe a bicóját. Egy defektes kereket ki tud cserélni, de amúgy nem igazán ért hozzá. Nemrég például büszke volt rá, hogy kicserélte a lánctányérokat, de nekem ez már 13 évesen ment. Legalább valamiben jobb vagyok nála” – mondja Van Rooy, aki azt is megjegyzi, lehet, hogy Wout sokkal jobban keres nála, de ez egyáltalán nem látszik meg a személyiségén.
Wout Van Aert
„Van egy szép háza, de ennyi. A szezon után nem vásárol össze méregdrága pezsgőket és nem ad puccos partikat. Olyan, mint mi vagyunk. Nekünk ő simán csak a srác a szomszédból, de a világ többi részének nem. És ez rendjén is van így. Ha mi találkoznánk Sagannal vagy Valverdével, őket meg sem mernénk szólítani.”
Egyszer Van der Poel azt nyilatkozta magáról, hogy nem volt rossz focista, és egész jól teniszek. Wout azonban nem ilyen sokoldalú, azért létezik legalább egy sport, amiben simán verhető.
„A baráti társaságból szerintem mindenkinek van némi labdaérzéke, de Woutnak semmi – mondja nevetve Andreas Buts, az egyik gyerekkori barát.
”Sosem focizott, maximum egy Fantás flakonnal. De nem csak a labdarúgásról van szó, vegyük a pingpongot. Egészen brutális ellene játszani. Tegyük fel, hogy egy vak ember ellen kellene kiállnia. Az a helyzet, hogy még ő is simán lenyomná Woutot. De nincs ezzel baj, mindenki másban tehetséges, ennyi az egész.”
(Forrás: HLN.be)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés