Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Nem történik katasztrófa, ha idén nem nyerek Tourt”

Bodnár Gergő

Frissítve 01/07/2022 - 14:19 GMT+2

Az elmúlt két évben övé lett a sárga trikó, és természetesen most is a legnagyobb esélyesnek számít. Tadej Pogacar azonban azt mondja, az életben számára nem a legfontosabb dolog a versenyzés, és nincs katasztrófa, ha sorozatban harmadszor nem viszi el a sárga trikót.

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Két Tour de France, két összetett győzelem, egy örökké emlékezetes 2020-as fordítás Roglic ellen, pluszban két fehér, és két pöttyös trikó.


Magasan van a léc, Tadej Pogacar természetesen idén is az összetett legnagyobb esélyesének számít.
Az UAE Emirates versenyzője a belga HLN-nek adott interjúban, meglepő őszinteséggel mesélt arról, mi számára a legfontosabb dolog az életben, mekkora célja minden idők legjobb versenyzőjévé válni, nézett-e Tourt gyerekként, és mi lesz akkor, ha idén nem ő nyeri a sárga trikót.
Fiatalabb korodban sem voltál ideges egy fontos verseny előtt?
Valahogy nem. Az okát ne kérdezd, ez valószínűleg a génekben van, mert teljesen ösztönösen jön. Ha minden tőled telhetőt megtettél a felkészülés során, akkor minek izgulni? Amúgy meg néha nem árt egy kis stressz ahhoz, hogy érezd a feladat súlyát.
Az ott van a fejedben, egyáltalán fontos számodra, hogy sorozatban harmadszor nyerhetnél Tourt?
Bizonyos szempontból fontos persze, meg komoly dolog lenne, de nem történik katasztrófa, ha idén nem jön össze a harmadik. Fiatal vagyok, lesz még esélyem nyerni. A két győzelmemre már most büszke vagyok, és egyébként meg a Tourról beszélünk. A világ legnehezebb versenyéről. Ha sokat nyersz, egy idő után úgyis eljön a nap, amikor veszíteni fogsz. Ezzel én is tisztában vagyok.
Pedig néhányan azt mondják a mezőnyben, hogy verhetetlen vagy…
Ez nyilván nincs így, nézd meg az egyhetes versenyeket. Az mondjuk tény, hogy a Touron eddig mindig jól mentem. De sokszor szerencsém is volt. Tavaly például Primoz egy sérülés miatt korán kiszállt. Senkinek nem kívánod a bukást, de ettől még ez is a kerékpársport része.
Tetszik az idei útvonal? Vagy van esetleg szakasz, amitől kifejezetten félsz?
Az, hogy félek nem jó szó, de ez tényleg egy olyan első hét, ahol el tudod veszteni a versenyt. Oldalszél, kockakő, lesz minden.
Alpe d’Huez?
Nem versenyeztem még rajta, de bejártam. Durva hegy, nem véletlenül legendás, szerintem elképesztő hangulat lesz rajta.
Egy ilyen emelkedőn, nem félelmetesek számodra a szurkolók? Nibali 2018-ban egy néző miatt bukott, és adta fel a versenyt.
Egy hegyen, még ha limiten is vagy, a tömegtől extra erőt kapsz. Egyszerűen átlendítenek a nehéz pillanatokon. Edzésen csönd van, egyedül mész fel, ott csak magaddal harcolsz. Én szeretem a tömeget, bár néha kerülgetni kell az embereket, a belógó kezeket meg a zászlókat. De nem félek vagy ilyenek, ez hozzátartozik a kerékpársporthoz.
Idén megint Roglic lesz a legnagyobb ellenfeled?
Soha nem csak egy versenyzőre figyelek. A Jumbónál alapból ott van még Vingegaard, aki tavaly óta csak erősebb lett.
Gyerekként is nézted a Tourt?
Mindig. A Tournak köszönhetően szerettem bele a kerékpársportba. Szlovéniában régebben csak a Tour de France-t lehetett élőben nézni. Amikor Contador a Schleck-tesókkal meccselt, a szüleim béreltek egy lakóautót, és úgy követtük a versenyt. Az egyik legszebb nyaram volt. Anyuék tavaly is jöttek majdnem minden szakaszra.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Gondolkoztál már azon, hogy fognak rád emlékezni a visszavonulásod után?
Ez jó kérdés, de még nem. Elsősorban azt szeretném, hogy jó emberként maradjak meg az a szurkolók emlékezetében. Olyan emberként, aki nem csak magára, hanem másokra is gondolt.
Nem fontos, hogy te legyél minden idők legjobbja?
Számomra nem. Soha nem fogok dicsekedni az eredményeimmel. Most sem szoktam, és idősebb koromban sem fogok. Keményen edzek, próbálok versenyeket nyerni, de mindennél fontosabb az, hogy jó barát legyek, és a nekem fontos emberek számíthassanak rám. Nem a tekerés a legfontosabb dolog az életemben.
Végül a doppingkérdés, amivel először tavaly kellett szembesülnöd, az UAE-nél dolgozó Mauro Gianetti múltja miatt. Zavarnak ezek a kérdések?
Zavartak, de a sportág múltja miatt megértem őket. Sok rossz dolog történt évekkel ezelőtt, elveszetett a bizalom, szóval nem lepnek meg a kérdések. Keményen edzünk, állandóan úton vagyunk, sok áldozatot hozunk, szóval ezek miatt azért fáj egy kicsit, hogy gyanakodnak ránk.
Forrás: HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés