Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Isteni lenne, ha megnyerném a Tourt” – mi jár Alaphilippe fejében?

Nagy Benjámin

Publikálva 26/11/2021 - 12:20 GMT+1

Elég érdekes nyilatkozatot adott a kétszeres világbajnok, aki mintha egyik szavával ütné a másikat. Mondjuk talán nem véletlen. De mit szól Arnaud Démare ketonos vádjaihoz és mi lesz még a célja 2022-re?

Julian Alaphilippe

Fotó: AFP

„Ha kétségeid vannak, nincs értelme edzened sem.”

Világbajnoki címvédés, szakaszgyőzelem és sárga trikó egy napig a Touron, Fléche Wallone-siker. Nem mondhatni, hogy rossz éve volt Julian Alaphilippe-nek, ráadásul megjelent az önéletrajzi könyve, aminek köszönhetően úgy érzi, pályafutása csúcsán jár. 29 évesen, a Deceuninck-Quick Step, egyben a mezőny egyik legnagyobb sztárjaként azonban még van, ami nagyon is érdekli őt: a sárga trikó a Tour de France-on. Igaz, nem bármi áron.
„Tudom, hogy nagyon sokan szeretnék, ha 1985 után végre újra egy francia versenyzőé lenne a sárga a Touron. Én is közéjük tartozom. Isteni lenne, ha megnyerném a Tourt. Ha kitűzöm magam elé ezt célt, aztán el is érem, az maga a mennyország. Más kérdés, hogy a Touron felül még nagyon sok más álmom is van, ezért tudom, hogy ha csak egy versenyre, speciel a legnagyobb háromhetesre teszem a fókuszt, akkor nem leszek képes máshol eredményesen teljesíteni.
2022-vel kapcsolatban egyelőre azt a döntést hoztam, hogy inkább a klasszikusokra koncentrálok és hosszú szezont teljesítek, de emellett készen fogok állni a Tourra is. Vannak, akik mindent a Tourra tesznek fel, és a szezon elején kevesebbet látjuk őket, és vannak, akik a szezon elején is megmutatják magukat, a Touron ragyognak, aztán a szezon végére is marad bennük bőven."
picture

Cavendish és Alaphilippe a 2022-es Tour útvonalbemutatóján

Fotó: AFP

Alaphilippe gondolatmenetén nem egyszerű eligazodni, és az, hogy tervez valamit, már csak azért is biztos, mert a kockaköves klasszikusokat kihagyja, és a világbajnokságot sem feltétlen helyezi előtérbe úgy, mint idén és tavaly.
„Úgy megyek majd a Tourra, hogy nem rakok külön nyomást magamra, és nem is fogom elárulni a közvéleménynek, hogy mindent egy lapra teszek-e fel, hisz általában épp elég teher van rajtam így is. Abban az évben, amikor ötödik lettem, amúgy sem gondolta volna senki, hogy sikerülni fog. Fontos, hogy ne azzal az érzéssel induljak, hogy az összetettért harcolok, mert a Tour nagyon kemény verseny, és az álmodozás hamar visszaüthet.”
Akár meglepetést okoz majd Franciaországban, akár nem, máshol is látni fogjuk őt a győzelemért menni. Várhatóan még hosszú évekig.
„Majdnem 30 éves vagyok. Gyorsan megy az idő, de fiatalnak érzem magam, és úgy érzem, nagyjából a karrierem felénél járok. Megvan bennem a tűz és folyton az újdonságokon gondolkozom, úgyhogy nyugodtan tudok a céljaimra koncentrálni, így a Liège-Bastogne-Liège-re, a Lombardiára és a Flandriára, de nem lenne rossz, ha egyszer a Paris-Roubaix-t is meg tudnám nyerni. A 2024-es párizsi olimpia mezőnyversenyéről nem is beszélve…”
picture

Alaphilippe

Fotó: AFP

Alaphilippe mellett Arnaud Démare-nak is könyve jelent meg nemrég, a francia sprinter pedig ebben elég komoly vádakat fogalmazott meg a mezőny egy részével szemben, miszerint vannak, akikre nem érvényesek bizonyosok korlátozások, például a ketonok használatával kapcsolatban. Alaphilippe erre a felvetésre így reagált:
„Nem igazán tudom, miről beszél, bár még nem olvastam, hogy pontosan miket írt. Természetesen vannak olyan versenyzők a mezőnyben, akikben megfogalmazódnak kérdések, és a nagyközönségnek is lehetnek kételyei. De amíg tudod, hogy mit és hogyan csinálsz, emellett nem aggódsz túl semmit, addig nincs problémád. Még ha vannak is olyan versenyzők, akik erősebbek nálam vagy néha túl erősnek tűnnek, nem szabad ilyen dolgokon gondolkozni, hisz ha kétségeid vannak, nincs értelme edzened sem.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés