Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A csendes srác a halfeldolgozóból – Vingegaard és a dániai kezdetek

Szabó Bence

Publikálva 24/07/2022 - 11:31 GMT+2

Jonas Vingegaard egy kis dániai faluból származik, tizenévesen pedig még ehy halfeldolgozóban melózott a kerékpározás mellett. A belga sajtó ellátogatott Dániába, hogy barátokat, ismerősöket és egykori kollégákat kérdezzen a versenyzőről, aki hirtelen a legfelkapottabb ember lett az országban.

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

A Jumbo versenyzőjének útja egy alig 350 fős faluból egy halfeldolgozó üzemen át vezetett a csúcsra.
Go-Fish, Worldwide Seafood, Fiskemelsfabrik, Royal Danish Fish, Chrisfish… a cégek nevéből sejthetjük, hogy a hal fontos szerepet játszik az észak-nyugat Dániában található Hanstholm településének életében. Jonas Vingegaard, a Tour de France friss győztese jól ismeri ezt a helyet.
Alig öt évvel ezelőtt a dán kerékpáros még ott fagyoskodott reggelente a vásárcsarnokban, hogy a halak árusításából kis plusz pénzhez jusson. Nem sokkal később pedig részmunkaidőben a már említett Chrisfishnél dolgozott egy halfeldolgozó üzemben. Ahogy arra a Tour alatt sokan és sokszor visszaemlékeztek, ekkoriban ötkor kelt, délig halat pucolt, majd utána indult edzeni.
De senki nem emlékszik jobban erre, mint akik ott voltak vele. A belga sajtó nemrég ellátogatott Dániába, az első útjuk pedig Vingegaard egykori főnökéhez, Karsten Mikkelsenhez vezetett.
„Őrület, mennyien jönnek a sajtótól mostanában, hogy Vingegaardról érdeklődjenek” - panaszkodik kicsit, de azért leül beszélgetni.
Mint elmondja, egyébként maga is bringás, sőt egy klubban tekert Vingegaard-ral. Akit amúgy gyerekkora óta ismer.
“Jonas kicsi volt, csendes és egy kicsit szégyellős. Feleakkora volt, mint mindenki más. Mindenki szerette, sose hallottam kiabálni. Ja, és persze imádott bringázni.”
Mikkelsen egyébként Christian Andersennek is ismerőse, aki Vingegaard első komolyabb csapatának, a ColoQuicknek a sportigazgatója. Andersen és a bringás szülei, Claus és Karina találták ki, hogy a tekerés mellett bele kéne kóstolnia a munkába, mert ekkoriban nem gondolták, hogy a kerékpározásból karriert építhet majd.
A munka rendszert vitt Vingegaard mindennapjaiba, különben egész nap aludt volna.
– mondja Mikkelsen mosolyogva.
A feldolgozó egyébként, ahol Vingegaard óránként 19 euróért pucolta a halakat, élénk munkahelyi környezet. Mintegy tucat alkalmazott dolgozik egyszerre, szól a zene, na meg persze a Tour közvetítése, amit egy asztalon álló kis tévén tudnak nyomon követni az ott dolgozók. A profi fotós látványa kicsit megszeppenti őket, a bringásra viszont mindenki keményen dolgozó, barátságos srácként emlékszik.
Azt viszont még kicsit emésztgetniük kell, hogy egykori kollégájuk ekkora sztár lett.
“A Tour de France most óriási dolog Dániában. Vannak ügyfeleim Koppenhágában is, és mind ugyanazt mondják: rohannak haza, hogy lássák a szakaszok befutóit. Még le kell ülepednie az egésznek. Ez elképzelhetetlen volt hat évvel ezelőtt. Igaz, tavaly Jonas már megmutatat, mire lehet képes.” – mondja Mikkelsen.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Partit nem rendeznek a versenyző tiszteletére, egykori főnöke úgy gondolja, hogy Vingegaard amúgy sem lelkesedne egy ilyenért. Kifejezetten zavarja a figyelem, amit ugyan mostantól nem fog tudni elkerülni, de Mikkelsen szerint a fejébe sem fog száll.
K*rvára nem érdekli a pénz és a hírnév. Ezek tényleg nem foglalkoztatják.
Lesz viszont ünnepség Hillerslevben. Ez az alig 350 fős falu Vingegaard gyerekkori otthona, ahol egészen 3 évvel ezelőttig lakott, amikor barátnőjével elköltöztek nagyjából 50 kilométerrel arrébb. Szülei mai napig ott élnek, és nyilván a többi lakó sem felejtette el Jonast. Ezt mutatja az is, hogy a helyi boltban, ahol az eladók sárga és zöld trikóban szolgálják ki a vevőket, már vagy negyven elfogyott a mezekből. Nem rossz egy ekkora településen, mondja az üzletvezető.
Sok más viszont nem utal a falu hősére, leszámítva egy házat. Az Aggerholm család otthona tele van Vingeegard-t buzdító drapikkal. Az apuka Esko és fiai, Mikkel és Lasse nagy bringarajongók, még Mikkel újszülött lánya is sárga, touros egyberuhában feszít. Mikkel két évvel idősebb Jonasnál, de egy iskolába jártak, innen a barátság. Ő meséli el a faluban terjedő sztorit arról, hogyan is kezdte Vingegaard a bringázást.
„Az a helyi híresztelés, hogy az édesapja szerette volna, hogy legyen egy hobbija, így kezdtek együtt bringázni. De Jonas egy igazi későn érő típus. Őszintén szólva, az első pár évben az egyik legrosszabb volt. Dániában nincsenek hegyek. A fordulópont az volt, amikor ColoQuickkel a hegyekben versenyezhetett.
Az Aggerholm ház mellett szerveződik a hétvégi parti is. Már áll a sátor, kint a tévé. Az egész falu ott lesz, a versenyző szülei is. Tudják, hogy az előnye már szinte behozhatatlan, de Mikkel azért még kicsit óvatos.
Nem Eddy Merckx mondta, hogy csak akkor nyertél, ha már megérkeztél Párizsba? Addig még beüthet a balszerencse.
Forrás: HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés