Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert: „Alaphilippe rakétaként indult meg, esélyem sem volt”

Kálmán Laci

Frissítve 26/06/2021 - 20:16 GMT+2

A francia zsinórban a harmadik Touron viselheti a sárga trikót.

Julian Alaphilippe

Fotó: Getty Images

Julian Alaphilippe nyerte a Tour de France két tömeges bukással tarkított, eléggé kaotikusra sikerült első szakaszát.

A francia jól áthatóan bombaformában van, de a sárga trikóhoz a zseniális helyzetfelismerő képessége is kellett. Eredetileg nem akart már 2,3 kilométerrel a cél előtt megindulni, észrevette azonban, hogy van egy kis szakadás mögötte, úgyhogy lesz, ami lesz alapon megindult, és nyomta, mint akinek csak egy élete van.
„Teljesen hihetetlen, ami történt, ez volt az álomforgatókönyv a számomra” – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. „A csapat hatalmas munkát végzett, vigyáztak rám, és kontrollálták a dolgokat. Belekerültem ugyan a bukásba, de nyugodt tudtam maradni, és be tudtam fejezni a melót az utolsó emelkedőn.”
„Amikor Dries [Devenyns] egy kicsit ellépett, én nem kérdeztem semmit, nyomtam, ahogy csak tudtam. Nem akartam ilyen korán indulni, de láttam, hogy mindenki beragadt egy kicsit, úgyhogy mentem tovább. Az utolsó kilométeren láttam, hogy nem csökken a különbség. Leírhatatlan öröm ez a számomra, de nem csak nekem, minden hozzám közelállónak.”
„A különbség nem érdekelt, a célom a győzelem volt. Külön extra, hogy szivárványszínű trikóban tudtam szakaszt nyerni a Touron. Néhány nappal a kisfiam születése után jöttem el otthonról, ami egy nehéz pillanat volt a számomra, de tudom, miért jöttem. Egy ilyen győzelemért. Amikor majd elvesztem a sárgát, visszakapom a szivárványszínűt, soha rosszabbat” - mondta nevetve Alaphilippe.
Alaphilippe nyolc másodperc előnnyel győzött Michael Matthews előtt, ami a jóváírásoknak köszönhetően összetettben tizenkét másodperces előnyt jelent neki. Primoz Roglic jött meg harmadiknak. Tadej Pogacar és Geraint Thomas négy másodpercre van Roglictól, Richard Carapaz további ötre.
Wout Van Aert és Mathieu van der Poel nem tudtak beleszólni a győzelem kérdésébe, előbbi ráadásul a végén csapattársát, Roglicot segítette.
picture

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

„Benne voltam az első bukásban, kellett egy cserekerékpár, úgyhogy az üldözés is kivett belőlem valamennyit” – mondta Van Aert. „Tudom, hogy egy rajongó okozta az első bukást. Örülök, hogy visszatértek a szurkolók, de ez kockázatokat is rejt magában.”
„Tudtam, hogy Alaphilippe korán fog támadni, de amikor megindult…, az olyan volt, mint amikor egy rakéta kilő az indítóállásból. Én meg a határon voltam. Tudtam, hogy ma nem lesz esélyem, így aztán beálltam előre, hogy próbáljam csökkenteni a különbséget.”
„Hátulról kellett előrejönnöm, ami sokat kivett belőlem” – mondta Van der Poel. „De Alaphilippe-et semmiképp sem tudtam volna követni. Próbáltam Rogliccsal és Pogacarral menni, de azzal el is lőttem a puskaporom. Nem voltam elég jó, nem volt meg az az érzés, ami a Svájci körön. Remélem, a következő napokban ez visszajön.”
picture

Alaphilippe nyerte a Tour de France első szakaszát

A bukások miatt többen vesztettek időt ma, köztük egy korábbi bajnok, és néhány összetett menő is. Az Israel különösen rosszul jött ki a napból, hisz első számú emberük, Michael Woods közel kilenc perces hátrányban van, az őt segítő négyszeres győztes Chirs Froome pedig 14.47-et kapott.
„Nem így terveztem, de legalább célba értem” – írta Froome a Twitteren. „Jön néhány vizsgálat, ha lesznek eredmények, ismét jelentkezem.”
Miguel Angel Lopez belekeveredett mindkét bukásba, végül közel két percet kapott a győztestől. Vele együtt jött meg Guillaume Martin, a Cofidis, és Steven Kruijswijk, a Jumbo versenyzője.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés