Az elmúlt hónapokban Primoz Roglic a feleségével, Lora Klinccel és fiukkal, Levvel Tignes-ben lakott. A járvány miatt megszokták, hogy magukra vannak utalva, de az elszigeteltségnek egyben fontos oka is volt: a szlovén versenyzőnek minél nyugodtabb környezet kellett a Tour de France-ra való felkészüléshez.
"Számunkra nem hozott nagy különbséget az utóbbi egy év, mert általában úgy élünk, mintha karanténban lennénk" - kezdte Klinc a Cycling Weeklynek adott részletes interjújában. "A kerékpár nem egy olyan sport, ami lehetővé teszi, hogy sokféle más dolgot csinálj, most persze még az sem volt, hogy ide megyünk, oda megyünk... de itt Tignes-ben nagyon szép. Szeretjük a nyugalmat, a természetet, az Alpokat".
Korábban, még a járvány első hullámának csúcspontját az Alpok helyett a szlovén hegyek között vészelték át. Ezt az időt Klinc hasznosan használta fel: könyvet írt a férjéről. Mindig is szeretett volna könyvet írni, tinédzserkorában naplófeljegyzéseket készített, de egyszer sem talált olyan témát, amelyet érdemes lett volna publikálni. Aztán jött Roglic.
Kerékpár
Már nem Sagan vagy Froome, hanem Pogačar keres a legjobban
31/03/2022 17:00
"Az volt az elképzelésem, hogy könyvet írok Primozról, de nem úgy, mint más önéletrajzokban szokták. Nem úgy, hogy „itt született... ezt és ezt érte el... bla-bla-bla, hanem inkább úgy és azt, ahogy én látom őt."
A Zero Kilometer címet viselő, angol és szlovén nyelven megjelenő, a primozroglic.com-ról megrendelhető könyv el is készült, és néhány alapvető, a sportágat nem követő embereknek szóló információk (mint például az, hogy a versenyzők egyáltalán miért tekernek különböző mezekben) mellett valóban nagyon hiteles, bennfentes kulisszatitkokat árul el – ami a legfontosabb, hogy a másik oldalról, azaz a mezőny egyik legjobbját a feleség szemüvegén keresztül nézhetjük. Az alaptörténetet Roglic első Grand Tour-győzelme, a 2019-es Vuelta a Espana és annak háttérsztorija ihlette, ennek felidézésére a karantén közben leültek otthon ketten, együtt újra megnézték a Vueltát, és részletesen átbeszéltek mindent.

Lora Klinc a 2019-es Vuelta 21. szakaszán

Fotó: AFP

S hogy mekkora stresszel jár egy profi bringás feleségének lenni?
Én akkor nyugszom meg és leszek boldog, amikor vége a versenynek. Nagyon-nagyon ideges vagyok, amikor látom őt tekerni. Vannak jobb és rosszabb napok, néha tudom, hogy nincs ráhatásom a történésekre és nyugodtan kezelek minden helyzetet, máskor viszont egyszerűen kiborulok és félek minden lejtmenettől, minden körforgalomtól, a bukásoktól. Na meg akkor is felmegy a vérnyomásom, amikor közeledik egy emelkedő…
"Azt hiszem, minden versenyző párja máshogy nézi a versenyeket, mint a szurkolók, mert érzelmileg érintettek vagyunk. Elég fáradt vagyok egy-egy befutó után, lehet, hogy fáradtabb, mint a srácok, de ettől még folyton követni akarom, ami történik. Nem bocsájtanám meg magamnak, ha nem lennék itt Tignes-ben vagy nem lennék ott a legfontosabb pillanatokban személyesen is a Touron.
Az érem másik oldala pozitív, hisz a család a bringással együtt bejárhatja a fél világot.
"Természetesen az elején vannak kérdéseid, kétségeid, hogy tényleg így fogunk élni? Amikor aztán megbékélsz vele, akkor rájössz, hogy ez tényleg egy gyönyörű élet: kiváltság, hogy ebből a szemszögből lehetek részese a világnak, hogy ott lehetek a gyönyörű helyeken, és hogy testközelből élhetem át az összes érzelmet.
Persze vannak mélypontok, és ahhoz is elég nagy motiváció kell, hogy egyáltalán élvezzük a feszültséget. Amikor látom a fiúkat és azt, hogy milyen keményen dolgoznak, akkor teljesen természetes, hogy én vagy mi is ugyanezt az erőfeszítést tesszük. Megpróbálunk együtt élni a célokkal, aztán vagy boldog vagy egy hétig és megkönnyebbülsz, vagy nem. Aztán kezdődik minden elölről. De tulajdonképpen ez a szép ebben az egészben!

Primoz Roglic edzés közben a Tour de France előtt - Brest, 2021.07.21.

Fotó: AFP

Klinc azt is sejti, mi az a határ, amikor egy versenyzőnek a család szempontjait is figyelembe véve azt kell mondania: itt a vége.
"Amikor már nem élvezed, akkor szerintem már nincs értelme folytatni, mert ahhoz, hogy ilyen nagy áldozatokat hozz, óriási motiváció kell. Nem mondhatod csak úgy, hogy emiatt és amiatt csinálom még, a szívedből kell cselekedned. Mi ezt az állapotot addig tartjuk fent, amíg Primoz azt nem mondja, hogy nem élvezi. Ha ez a perc eljön, utána valami mást fogunk csinálni."
Elengedhetetlen a kérdés a tavalyi Tour de France 20. szakaszáról és arról, hogyan élte meg, hogy a férje az utolsó pillanatban, nem akármilyen körülmények között veszítette el a sárga trikót?
"Az ilyen pillanatokban mindig érzelmesebb vagyok. Primoz el tudja fogadni a dolgokat úgy, ahogy vannak, ezért is tud folyamatosan fejlődni és eredményesebbnél eredményesebb lenni. Szerintem jól nyer és jól veszít. Nem az a nap volt életünk legjobbja, megrázott minket, a végén Primoz vigasztalt engem, de feldolgoztuk.
Most itt vagyunk megint, és várjuk a stresszt, az izgalmakat. Ilyen a sport, ilyen az élet!
Forrás: cyclingweekly.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Kerékpár
Roglič: „Olyan a karrierem, mint az élet – elbukom, aztán felkelek”
25/03/2022 10:13
Kerékpár
Matej Mohoric – a srác, aki túl okos ahhoz, hogy profi kerékpáros legyen
24/03/2022 09:13