Három év kihagyás után, Mark Cavendish-hez hasonlóan Chris Froome is visszatér a Tour de France-ra. Pár éven keresztül nagy ellenfelek voltak Nairo Quintanával a sárga trikóért folytatott harcban, de furcsa mód a kolumbiai versenyző pont 2013-ban, még alig ismert versenyzőként volt legközelebb Froome legyőzéséhez.

Annak a Tournak az utolsó hetén emlékezetes módon szorongatta a sárga trikós Froome-ot, akinek ugyan volt egy egészen kényelmes előnye, de később azért csak bevallotta, hogy tartott a hegyeken szárnyaló (és amúgy TdF-újonc) Quintanától. A sokak által még alig ismert kolumbiai versenyző 2013-ban második lett összetettben, és a fehér mellett a pöttyös trikót is megszerezte. Froome meg elvitte a sárgát. Ahogy 2015 és 2017 között sorozatban három alkalommal.
Esetében szinte már az is csoda, hogy ott lehet a breszti rajtnál, Quintanával kapcsolatban azonban ez már a tél óta tudott volt. A tavalyi térdsérülést, térdműtétet és pár emlékezetes bukást hozó Tour után nehéz megtippelni, hogy mire lehet képes, hisz szokás szerint "elbújt” a szurkolók és a sajtó elől.
Tour de France
Mont Ventoux – „Ha nem akarod megismerni önmagad, ne kezdd el megmászni”
07/07/2021 08:40
A Dauphinén újra megjelent a mezőnyben, de nem ment kifejezetten jól.
„Ami nem is meglepő, mert ezen a versenyen nekem soha nem ment különösebben, és az allergiám is nagyon zavart” – mondta Quintana, aki a 18. helyen zárta a Dauphinét.
A Tour-győzelemtől, vagyis "a sárga álomtól" évről-évre egyre messzebb került, most pedig, ha hihetünk neki, erre még csak nem is gondol.
„Ne lepődjetek meg, ha a verseny elején már jelentős, 10-20 perces hátrányom lesz. Most sokkal jobban érdekel egy-két szakasz, mint az összetett” – nyilatkozta Quintana, aki mellett a jó barátja és segítője Anacona, illetve a tesó, Dayer sem lesz ott az Arkeában.

Quintana és Froome a 2013-as Tour de France-on

Fotó: Reuters

Froome is valami hasonlóra készül, bár egy ilyen 2021-es idény (és persze a két évvel korábbi szörnyű bukás) után már senki nem vár tőle mondjuk összetett dobogót. Alapból „csak” országúti kapitánynak érkezik, hisz az Israel kiemelt embere Michael Woods lesz.
„Elég szimbolikus, hogy pont Bresztben térek vissza, hisz 2008-ban életem első Tour-indulása alkalmával ugyanitt kezdődött a verseny” – nyilatkozta Froome.
Tényleg már maga a részvétel is nagyon extra számomra, hisz két éve ilyenkor kerekeszékben ültem… Arra használom az előttünk álló három hetet, hogy még tovább fejlődjek, segítsek a kapitányunknak, Woodsnak, és talán egy-két hegyesebb napon a szakaszgyőzelemért is harcban lehetek. Szerintem számomra ez lenne a maximum. Azon viszont ne lepődjetek meg, ha láttok majd kulacsot hordani.
Forrás: nieuwsblad.be, velonews
Tour de France
Öt dolog, amire külön érdemes lesz figyelni az idei Touron
23/06/2021 14:50
Critérium du Dauphiné
Peák, a bombaerős Ineos és a többiek – előzetes: 73. Critérium du Dauphiné
30/05/2021 12:16